powered by Surfing Waves

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Υπάλληλοι 25 δήμων έτρωγαν με «χρυσά κουτάλια»

Eτρωγαν με... χρυσά κουτάλια, αλλά έπεσαν στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ. Τουλάχιστον 25 δήμοι, κυρίως σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, «πιάστηκαν» για κομπίνες με εικονικά τιμολόγια και παράνομες χρηματοδοτήσεις κοινοτικών έργων. Η παρανομία αφορά σε εταιρείες εκπόνησης μελετών, διοργάνωσης διαγωνισμών, εκτέλεσης έργων κ.ά., με στελέχη των 25 αυτών δήμων να φέρονται να συμμετέχουν στην κομπίνα και να μοιράζονται τα χρήματα με τα στελέχη των εταιρειών.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών αλλά και ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις που ανελάμβαναν την έκδοση χιλιάδων εικονικών τιμολογίων, προς διάφορες κατευθύνσεις για ανύπαρκτα (υπερκοστολογημένα) έργα και υπηρεσίες, με κύριο στόχο την είσπραξη ΦΠΑ. Από τους ελέγχους αποκαλύπτονται εξωφρενικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα:
Κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν περίπτωση δήμου που φέρεται να κατέβαλε περίπου 100.000 ευρώ για καθάρισμα… χόρτων από ένα μικρό περιφερειακό νεκροταφείο ή να χρηματοδοτεί ανύπαρκτα έργα.
Στελέχη δημοτικών επιχειρήσεων φέρεται να πραγματοποιούσαν διάφορες επισκευές στα σπίτια τους ή σε επαγγελματικούς χώρους τους με συνεργεία που πληρώνονταν προκειμένου να εκτελούν διάφορα δημοτικά έργα.

«Η διαφθορά στους δήμους φαίνεται ότι είναι ατελείωτη και αποτελεί έναν από τους νέους μεγάλους μας στόχους. Η δυνατότητα κρατικής εποπτείας και ελέγχου στους δήμους της χώρας μειώνονται με αποτέλεσμα πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι ή στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποθρασύνονται», σχολιάζει σχετικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

«Όλα γίνονται με συμφωνίες τοπικών παραγόντων και ανθρώπων του προσωπικού περιβάλλοντός τους. Η έρευνα που πραγματοποιούμε, κυρίως σε ελληνικά νησιά, μας αποκαλύπτει νέες κομπίνες, ενώ υπάρχουν προσπάθειες εξαφάνισης παραστατικών για να μην επιβεβαιώνονται οι απάτες», καταλήγει.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.