powered by Surfing Waves

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο Ψαρρός παραχωρεί δημοτική γη στο "Πρόγραμμα Ηλιος" χωρίς σαφή αντισταθμιστικά οφέλη

Γράφτηκε στο τύπο οτι ο  δήμος μας ήταν απο τους πρώτους΄τρεις που παραχώρησε γη για το "πρόγραμμα Ήλιος" το Νοέμβρη του 2011. Αιφνιδιαστήκαμε γιατί δεν υπήρξε υπήρξε διαβούλευση ή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δημοσιευμένη στο Διαύγεια.  Το Φεβρουαριο σύμφωνα με το Έθνος, 15 δήμοι της χωρας, όπως προβλέπει η σύμβαση, είχαν παραχωρήσει στο ΥΠΕΚΑ έκταση τουλάχιστον 500 στρεμμάτων χαμηλής παραγωγικότητας προκειμένου εκεί να στηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα από το δημόσιο, το οποίο βέβαια με τη σειρά του θα συνεργαστεί με ιδιώτες.
15 δήμοι έχουν αποστείλει εκτάσεις ιδιοκτησίας τους για να ενταχθούν στη βάση δεδομένων. Το σύνολο είναι 120.000 στρέμματα. Πρόκειται για τους δήμους Σοφάδων, Περάματος, Μαντουδίου, Λάρισας, Κοζάνης, Κέας, Λευκάδας, Πάργας, Λαγκαδά, Δίου - Ολύμπου, Ξάνθης, Καλύμνου, Ελασσόνας, Λεβαδέων και Σιθωνίας. Τις περισσότερες εκτάσεις έχει στείλει ο Δήμος Κοζάνης (64.000 στρέμματα). Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία για να αξιολογήσει ποιες από αυτές τις εκτάσεις πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας.

Το «Ηλιος», για το οποίο η Ε.Ε. και η Γερμανία επανειλημμένως έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους, σε πλήρη ανάπτυξη, αναμένεται να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια 10 Γιγαβάτ. Η επένδυση θα ανέλθει γύρω στα 20 δισ. ευρώ. Αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια είναι 4,7 δισ. ευρώ και τα δανειακά 14,2 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καθαρές ταμειακές εισροές εκτιμώνται στα 40,2 δισ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου σε 7 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας αναμένεται να παραχθούν και να εξαχθούν 2 Γιγαβάτ και σταδιακά στο τέταρτο έτος να έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά 10 Γιγαβάτ.Από αυτά τα έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ, με τιτλοποίηση, μπορούν να διατεθούν για την απομείωση του χρέους.


Μειωμένη ανταπόκριση απο τους δήμους λόγω ασαφών αντισταθμιστικών
Το πρόβλημα με την μειωμένη ανταπόκριση στο πρόγραμμα «Ηλιος» όπως υπογραμμίζουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχουν οι δήμοι οι οποίοι θα συμμετέχουν.

Με λίγα λόγια ενώ η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η συμμετοχή θα αποφέρει και αντισταθμιστικά οφέλη για τον κάθε δήμο ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει ποια θα είναι αυτά τα οφέλη, πλην από κάποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στα φωτοβολταϊκά πάρκα, κυρίως κατά τη διάρκεια κατασκευής τους.

Για τα αντισταθμιστικά οφέλη ο δήμαρχος Κοζάνης είπε ότι ακόμη δεν έχει γίνει καμία συζήτηση αλλά εκτιμά ότι αυτό θα γίνει από τη στιγμή που θα υπάρξει έγκριση κατασκευής της μονάδας από το ΥΠΕΚΑ και ότι οι συμφωνίες των αντισταθμιστικών οφελών που θα κλείσουν θα έχουν σχέση με τα τοπικά κριτήρια και ιδιαιτερότητες κάθε δήμου.

Πληροφορίες της «Ισοτιμιας», από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι οι δήμοι, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, προσφέροντας «καθαρές» από ιδιοκτησιακά θέματα εκτάσεις, για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία θα αφορούν:

-Σε θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση και συντήρηση των συστημάτων, με την απορρόφηση, κατά προτεραιότητα, ανέργων κάθε περιοχής.

-Σε οικονομικά κίνητρα. Υπάρχουν σκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, να θεσμοθετηθούν σχετικά ανταποδοτικά τέλη, ανάλογα με τις εκτάσεις που θα διαθέσει κάθε δήμος. Επιπροσθέτως, συζητείται να δοθούν επιδοτήσεις στους δήμους για έργα και προγράμματα.

Πάντως, στο ΥΠΕΚΑ δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο, για να καταγράψουν και να αξιολογήσουν προτάσεις αντισταθμιστικών, που οι ίδιοι οι δήμοι, εφόσον θα διαθέσουν εκτάσεις, θα προτείνουν στο Υπουργείο.



Γιατί οι δήμοι;
Σύμφωνα με το isotimia.gr, το Υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει τους δήμους ως ενεργούς παίκτες στο μεγάλο πρόγραμμα του «Ήλιος», για τους παρακάτω τρεις βασικούς λόγους:

1.Κτηματολόγιο και ασφάλεια συναλλαγών. Το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να παρακάμψει τον σκόπελο της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος Κτηματολογίου, που θα πρόσφερε τις κατάλληλες εκτάσεις του Δημοσίου, με εγγυημένη ασφάλεια για τους επενδυτές. Η αλήθεια είναι ότι Κτηματολόγιο, με οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Οι μέχρι τώρα κτηματογραφήσεις καλύπτουν περίπου το 20% της ελληνικής επικράτειας, κυρίως σε αστικές περιοχές. Για το 80% των εκτάσεων, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της χώρας, η ιδιοκτησιακή εικόνα είναι θολή. Ακόμη και στις περιοχές που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια κτηματογραφήσεις από την «Κτηματολόγιο ΑΕ», υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες αλλά και αντιδράσεις μικρών και μεγαλύτερων συμφερόντων, μέχρι την μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε οριστικά κτηματολογικά γραφεία. Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) διαθέτει την τεχνογνωσία, να προχωρήσει γρήγορα και αξιόπιστα στο Κτηματολόγιο του Ήλιος. Όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί παράλληλα.

2.Καθαρές δημοτικές εκτάσεις. Οι περισσότεροι δήμοι, κυρίως της περιφέρειας, διαθέτουν χέρσες εκτάσεις, οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Μπορούν να διατεθούν για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ. Οι δήμοι θεωρούνται οι καταλληλότεροι φορείς, για να αναλάβουν την ευθύνη και να υποδείξουν εκτάσεις. Ακόμη κι αν αυτές είναι αμφισβητούμενες, ή εμπλέκονται στη διεκδίκησή τους κι άλλοι φορείς του Δημοσίου (ΚΕΔ, Υπουργείο Οικονομικών, Γεωργίας κ.λπ.). Αυτό, διότι έχουν τις προϋποθέσεις, τα στοιχεία και την άμεση γνώση, να υπερασπιστούν ακόμη και δικαστικά, αν χρειαστεί, την ιδιοκτησία τους επί των εκτάσεων. Κάτι, που είναι αμφίβολο, ότι μπορούν να κάνουν με επιτυχία άλλοι δημόσιοι φορείς.

3. Συμμαχία με τις τοπικές κοινωνίες. Καταλυτικής σημασίας ζήτημα, για την επιτυχημένη εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων του «Ήλιος», είναι η στάση, που θα κρατήσουν οι τοπικές κοινωνίες. Ενδεχόμενες αντιδράσεις τοπικών παραγόντων, είναι βέβαιο ότι θα βάλουν το εγχείρημα σε δοκιμασία. Η συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα, και μάλιστα με δική τους πρόταση, έχοντας να αποκομίσουν αντισταθμιστικά οφέλη, δημιουργεί συνθήκες αποδοχής και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν δήμοι, που έχουν προλάβει την πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και έχουν σπεύσει να ζητήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Τρικκαίων, του νομού Τρικάλων. Ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να αξιοποιηθούν χέρσες δημοτικές εκτάσεις, για την παραγωγή ενέργειας. Σε επιστολή του, ο δήμος τονίζει ότι «διαθέτει χιλιάδες στρέμματα μη παραγωγικής γης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο παραπάνω ενεργειακό πρόγραμμα». Και συμπληρώνει ότι «τα αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να είναι ανάλογα των μικρών υδροηλεκτρικών έργων».

Το πρόγραμμα ήλιος
Ο στόχος του προγράμματος «Ήλιος» είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας και η εξαγωγή της στα καταναλωτικά κέντρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χώρα πρότυπο στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και τονώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η Γερμανία ως πρώτη χώρα έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων παραγωγής ρεύματος μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα αγοράζει ρεύμα από την Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Ήλιος». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα από την πλευρά της Γερμανίας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα.


Με τα άρθρα του ν.4062/2012 συστήνεται εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ». Εχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και «ζωή» 99 χρόνια. Εποπτεύεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ και η εταιρεία αποσκοπεί στο να διερευνά και να αξιολογεί το δυναμικό της χώρας σε ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον εισηγείται στον ΥΠΕΚΑ δημόσια ή άλλα ακίνητα, τα οποία κρίνονται κατάλληλα για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία.

Η εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» μπορεί να παίρνει ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δήμων είτε δίνοντας αντάλλαγμα είτε ενοικιάζοντάς τα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών. Με στρατηγικούς επενδυτές και με διαδικασίες «φαστ τρακ» θα μπορεί να κάνει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η «Ηλιος» θα αναλαμβάνει την αδειοδότησή τους και στο πλαίσιο και των διακρατικών συμφωνιών μπορεί να συμπράττει με στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση των έργων.

Οι εταιρείες - παραγωγοί εξαιρούνται από τον δημόσιο τομέα και τις διατάξεις για τις δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς.

Η «Ηλιος» προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών των εταιρειών - παραγωγών ενεργώντας ως πληρεξούσιος αυτών και καταθέτει κάθε απαραίτητη αίτηση για την υλοποίηση των έργων. Ολες οι απαιτούμενες άδειες παραγωγής ρεύματος, πολεοδομικές κ.λπ. εκδίδονται από τις κρατικές υπηρεσίες κατά προτεραιότητα. Στην πρώτη περίπτωση σε 10 μέρες και στη δεύτερη οι χρόνοι περιορίζονται κατά το ήμισυ.


Ευρείς συσκέψεις σε Καρδίτσα, Μουζάκι και αλλού

Λογω της σοβαροτητας του θεματος οι δημοτικες αρχές σε διαφορα μέρη της χώρας οπως οι δήμοι Καρδίτσας,  Μουζακίου , Καλαμάτας, προέβησαν σε ευρείς σύσκεψεις με προέδρους κοινοτήτων και υπηρεσιακά στελέχη

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας επεσήμανε η ενεργή συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου Καρδίτσας έχει βαρύνουσα σημασία για τη Διοίκηση.
Έτσι προγραμμάτισε για το επόμενο διάστημα σειρά παρόμοιων συσκέψεων στις οποίες οι πρόεδροι θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για σοβαρές αναπτυξιακές δράσεις οι οποίες έχουν στόχο την ανάκαμψη του Δήμου.

Όμως ο Αντιδημαρχος Καρδίτσας εξήγησε στους προέδρους, ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα υπάρξει κοινωνική διαβούλευση και εφόσον το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτό από τους δημότες, τότε ο Δήμος θα απευθυνθεί στην κεντρική διοίκηση.
Επιπλέον ο κ. Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως πέρα από την κοινωνική αποδοχή, θα ζητηθούν από το ΥΠΕΚΑ περαιτέρω διευκρινήσεις για τα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής στο «Ήλιος» και μόνο εάν αυτή κριθεί συμφέρουσα, θα προχωρήσει ο Δήμος στην κατάθεση πρότασης.


Ούτε σπιθαμή γης στο 'Ήλιος' λέει η  Κρήτη
Την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα «Ήλιος», εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες από διάφορες περιοχές της Κρήτης, που συμμετείχαν σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», οι συμμετέχοντες συνέταξαν στο τέλος της εκδήλωσης Ψήφισμα με το οποίο καλούν τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης να μην εκχωρήσουν ούτε τετραγωνικό μέτρο Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας στο Πρόγραμμα «Ήλιος».

Σημειώνεται ότι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν επίσης στη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει την ενημέρωση των κατοίκων όλων των περιοχών που εντάσσονται στα σχέδια εκχώρησης εκτάσεων στο πρόγραμμα « Ήλιος», ενώ προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με παρουσίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Ουτε σπιθαμή γης στο Ήλιος λένε οι Κρητικοι


Επερώτηση στην Βουλή
Στις 7 Απρίλη ο Σπύρος Κουβέλης μαζί με άλλους 10 βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, εάν γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου τις προθέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης όταν έφερνε προς ψήφιση το πρόγραμμα Ήλιος.

«Αν ναι, γιατί δεν ενημέρωσε ως όφειλε τα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου;»

Οι βουλευτές ζητούν απο τον κ. Παπακωνσταντίνου, να απαντήσει με σαφήνεια αν αποτελεί πρόθεση και πολιτική βούληση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ η μείωση των εγγυημένων τιμών των παραγωγών ενέργειας από Φωτοβολταϊκά σύμφωνα με τις παραινέσεις του Γερμανού αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας κ. Juergen Becker ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή ενέργειας στη Γερμανία.

Στη συνέχεια οι 11 βουλευτές θέτουν ακόμη τα εξής ερωτήματα:

-«Μήπως στόχος σας είναι να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι εγχώριοι παραγωγοί ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, ώστε να συμφωνήσουν υποχρεωτικά στην προώθηση της παραγόμενης ενέργειας τους στον αγοραστή από το εξωτερικό, με τους όρους τους οποίους εκείνος θέτει;»

-«Με την προοπτική της μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση της εξαγωγής ενέργειας στον σημαντικότερο αγοραστή (Γερμανία), πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μεγάλο έλλειμμα που θα προκύψει από την απώλεια προβλεπόμενων εσόδων, εφόσον στο μνημόνιο είναι ενταγμένο και το πρόγραμμα Ήλιος;»

-«Υπάρχει εναλλακτικός αγοραστής της ενέργειας του προγράμματος Ήλιος, εκτός της Γερμανικής κυβέρνησης; και αν ποιός είναι αυτός και σε τι στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μαζί του;»

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.