powered by Surfing Waves

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η ομάδα «Πελίτι» και οι μαθητές σχολείων «σπέρνουν» την ελπίδα



Την Πέμπτη, 3 Μάη 2012 από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 τομεσημέρι η τοπική ομάδα του «Πελίτι» και οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Ν. Ραιδεστούης έσπειραν την ελπίδα! Η τοπική ομάδα του «Πελίτι» θα μοίρασε φυτά, στους μικρούς μαθητές, τα οποία προέχονται από αβελτίωτες ποικιλίες που έχουν βρεθεί σε εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα του «Πελίτι» σε όλα τα παιδιά είναι: «Φύτεψε τους σπόρους, θα καρπίσουν και θα σου προσφέρουν ένα μέρος από την τροφή σου και σπόρους για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά. Μοίρασε τους σπόρους και εσύ με τη σειρά σου στους φίλους σου. Έτσι θα αυγατίσουν και θα μπορέσουμε να τους διατηρήσουμε. Γίνε και εσύ μέρος της λύσης!

Οι ντόπιες ποικιλίες δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Έχουν χρώμα , άρωμα και γεύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν τους φυσικούς φράχτες στην εξάπλωση ασθενειών καθώς έχουν μεγάλη ποικιλία γονιδίων. Μάλιστα ο καλλιεργητής μπορεί να κρατήσει τον δικό του σπόρο χωρίς να είναι όμηρος των εταιρειών.

Η κοινότητα Πελίτι

Η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» ξεκίνησε το 1995, με βασικό στόχο τη συλλογή , διατήρηση και τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων στην χώρα μας. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της κοινότητας η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως και όλες οι άλλες που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα τους δίνουν τη δύναμη ώστε να αποτρέψουν την απώλεια του εκπληκτικού γενετικού πλούτου της Ελλάδας. Οι σπόροι που συλλέγονται από καρπούς ώριμους, όπως ντομάτες , πιπεριές, κολοκύθια , αγγούρια, ξυλάγγουρα, πεπόνια , μελιτζάνες κ.ά.




www.peliti.gr  Τοπική ομάδα του Πελίτι στην Εύβοια : Άκης Αντωνιάδης

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: evoia@peliti.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.