powered by Surfing Waves

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι δήμοι δημιουργούν α-χρήματα ανταλλακτήρια

Την επιστροφή σε παραδοσιακές μορφές α-χρημάτων «πληρωμών» σηματοδοτεί η οικονομική κρίση. Από τη στιγμή που το χρήμα έγινε «ακριβότερο» πολίτες και τοπικές κοινωνίες αναγκάζονται να επιστρέψουν σε παραδοσιακές μορφές «πληρωμών». Δίκτυα ανταλλαγής χρόνου και προϊόντων αναπτύσσονται συνεχώς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις επιβίωσης και κάλυψης αναγκών πολιτών που δε διαθέτουν χρήματα. Το τελευταίο διάστημα ιδιωτικές πρωτοβουλίες συναντιούνται με ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημιουργούν νέες οργανωμένες δομές, εντός των οποίων λειτουργούν συστήματα ανταλλαγής. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι δήμοι πρωτοπορούν καθιερώνοντας συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, όπου μπορούν να πραγματοποιούνται α-χρήματες ανταλλαγές. Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά παραδείγματα δήμων που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και υποστηρίζουν προσπάθειες ανταλλαγής προϊόντων και χρόνου.

Τοπική Εναλλακτική Μονάδα Βόλου

Στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου στο Βόλο δήμος και πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με φορείς της περιοχής δημιουργούν μια νέα τοπική αγορά η οποία θα λειτουργεί ως μονάδα εναλλακτικής οικονομίας. Στη μονάδα θα μπορεί να λειτουργεί «αγορά» -ανταλλακτήριο αγαθών και υπηρεσιών στο οποίο θα γίνεται παζάρι προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, μεταχειρισμένων ή παλαιών συσκευών κ.α.. Στη συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία μελλοντικά έχει προγραμματιστεί να αναπτυχθούν Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Οι οικοδομικές εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα.

Το σύστημα ανταλλαγής έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη Μαγνησία από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης. Το δίκτυο συνεργάζεται στενά με το δήμο και το Πανεπιστήμιο για την προετοιμασία των σχετικών κτιριακών εγκαταστάσεων. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης είναι μια πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον, αντί για χρήματα τη λεγόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Πρόκειται για ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας και δράσης που στόχο του έχει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με δημιουργικό τρόπο. Το δίκτυο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, σε άνεργους, συνταξιούχους και εμπόρους. Οι κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων διαμορφώνονται, ανάλογα με τις προσφερόμενες και ζητούμενες ανάγκες. Με μια απλή ηλεκτρονική εγγραφή και χωρίς επιπλέον υποχρέωση δίνεται η δυνατότητα για περιήγηση στις μέχρι τώρα καταχωρημένες αγγελίες. Οι ενδιαφερόμενοι γίνονται ηλεκτρονικά, μέλη του δικτύου και εξασφαλίζουν πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες. Μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχονται στη λίστα είναι: Φύλαξη παιδιών –ηλικιωμένων, καθαριότητα – οικιακή βοήθεια, λογιστικά – φορολογικά, μαθήματα, μελέτες, συμβολαιογραφικά, ρουχισμός, επισκευές, συντηρήσεις, κ.α. Επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από την ηλεκτρονική σελίδα: http://www.tem-magnisia.gr/.

Ανταλλακτήριο υλικών αγαθών στο δήμο Σπάτων –Αρτέμιδας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Σπάτων – Αρτέμιδας, στις αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησε να λειτουργεί η Στέγη Αλληλεγγύης και Ανταλλακτηρίου υλικών αγαθών. Η «μονάδα» αυτή θα βρίσκεται στην Αρτέμιδα, στο χώρο της Παιδικής Χαράς, στην αρχή της Λεωφ. Αρτέμιδος. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αγορά θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη (18:30 – 21:30) και κάθε Σάββατο & Κυριακή (10:30 – 13:00).

Εθελοντική πρωτοβουλία « ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ » από το Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Στα μέσα Φεβρουαρίου άνοιξε τις πόρτες της μία νέα Δομή Κοινωνικής Υποστήριξης στην Αργυρούπολη, το Δημοτικό Ανταλλακτήριο Ρούχων και Ειδών Ένδυσης. Η σχετική πρωτοβουλία του δήμου ξεκίνησε σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών πολιτών οι οποίοι ανέλαβαν να συγκεντρώσουν, να ταξινομήσουν και να διαθέσουν καινούργια και μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης σε καλή κατάσταση. Εκτός από αυτά τα είδη διατίθενται και πολλά άλλα απαραίτητα προϊόντα. Σύμφωνα με το δήμο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να εξυπηρετηθούν δημότες οι οποίοι λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν αναγκαία είδη. Το Δημοτικό Ανταλλακτήριο βρίσκεται στην οδό Τριπόλεως 19 απέναντι από το Δημοτικό Κολυμβητήριο.

Στο Ανταλλακτήριο μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να ανταλλάξουν ρούχα ή άλλα είδη που πλέον δεν χρειάζονται με κάτι άλλο που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Οι πολίτες με σοβαρή οικονομική αδυναμία που έχουν ανάγκη αυτά τα είδη δε χρειάζεται να προσφέρουν κάτι προς ανταλλαγή και κυρίως δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Το Δημοτικό Ανταλλακτήριο θα λειτουργεί: κάθε Τρίτη 11.00 – 13.30, κάθε Πέμπτη 16.30 – 18.30 και κάθε Σάββατο 13.30 – 15.30. Τα είδη του ανταλλακτηρίου θα χορηγούνται μετά από βεβαίωση που θα δίνεται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.

Τράπεζες χρόνου

Εκτός όμως από τα ανταλλακτήρια οι δήμοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ανταλλαγής χρόνου. Το localit.gr ήδη με παλαιότερα ρεπορτάζ έχει παρουσιάσει σχετικές πρωτοβουλίες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής.

Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια πρωτοποριακή δράση του Δήμου που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης. Αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών μεταξύ των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Στο δίκτυο αυτό αξία έχει ο ΧΡΟΝΟΣ που διαθέτει το κάθε μέλος ή του διαθέτουν. Βασική αρχή στη λειτουργία της Τράπεζας είναι ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν κάτι μικρότερο ή μεγαλύτερο, χρήσιμο στον συνάνθρωπό τους». Αυτό επισημαίνει στην επίσημη ιστοσελίδα του ο δήμος Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος εφαρμόζει το σχετικό πρόγραμμα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Η «τράπεζα» αποτελεί τον κεντρικό διαχειριστή που ρυθμίζει και διευκολύνει την προσφορά και τη ζήτηση υπηρεσιών μεταξύ των μελών της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν ή να ζητήσουν οποιαδήποτε υπηρεσία από μαθήματα και μικροεπισκευές στο σπίτι μέχρι να τους μεταφράσει κάποιος μία σελίδα στα ελληνικά. Το έργο έχει υλοποιηθεί με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να γίνει κάποιος μέλος μπορεί να απευθυνθεί στο δήμο Αγ. Βαρβάρας (Ηρακλείου 20, Πλατεία Μακρυγιάννη, τηλ: 210 5691161).

Το χρόνος μου για το χρόνο σου

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα time4time, το οποίο έχει οργανωθεί από το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών, που έχει ως «μονάδα πληρωμής» το χρόνο. Η σχετική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το δήμο Καλαμαριάς. Χωρίς φυσικό ή λογιστικό χρήμα να παρεμβαίνει στη συναλλαγή. Τα μέλη του δικτύου ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες, χρεώνοντας απλά το χρόνο που διαθέτουν. Κυρίαρχη έννοια είναι αυτή της ισοδύναμης αξίας της κάθε προσφερόμενης ώρας. Όποιο κι αν είναι το επάγγελμα, όσο απλή ή σύνθετη και αν είναι η υπηρεσία. Η πλατφόρμα του δικτύου υλοποιήθηκε εθελοντικά από την « Ένωση Ελλήνων Φίλων και Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα»(GreekLUG), έναν εθελοντικό Μη-κυβερνητικό /Μη- κερδοσκοπικό οργανισμό, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και δράσεις στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Οι αρχές και οι αξίες του Δικτύου Ανταλλαγής Χρόνου αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα του με διεύθυνση : http://www.time4time.gr/ .

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.