powered by Surfing Waves

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Καινοτόμα αγροτικά προϊόντα υψηλής εισοδηματικής απόδοσης, όπως τα μανιτάρια, το ιπποφαές, τα κράνα και τα φαρμακευτικά φυτά, παραδοσιακά κηπευτικά που αναμένεται να διασφαλίσουν επάρκεια στην εγχώρια αγορά, πιλοτικές καλλιέργειες (όπως το τοματάκι σε τσαμπί, η άσπρη μελιτζάνα και τα μικρά καρότα) αλλά και εξαγώγιμα προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το ροδάκινο και οι ελιές, αναμένεται να περιληφθούν στο καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που τέθηκε σε διαβουλευση χθές.



Το επιχειρησιακό σχέδιο για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, Δεκέμβρη του 2011. «Σύνολο συνεκτικών παραμέτρων και πολιτικών», χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο ο Περιφερειάρχης, Κλέαρχος Περγαντάς, καθώς όπως τόνισε περιλαμβάνει «από το περιεχόμενο του «καλαθιού», μέχρι τον προσδιορισμό των οργανωτικών, εμπορικών και διοικητικών δομών, καθώς και των πολιτικών, των μέσων και των χρηματοδοτικών πόρων που συνθέτουν το περιβάλλον μέσα από το οποίο θα επιχειρηθεί η πλήρης αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας της Στερεάς Ελλάδας».

Επισήμανε δε πως «το κείμενο του καλαθιού αγροτικών προϊόντων είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και εποικοδομητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σχεδιάσαμε το καλάθι αγροτικών προϊόντων που είναι μια ιδέα καινοτομική, μια ιδέα που έρχεται να δώσει ώθηση και εξωστρέφεια στον πρωτογενή τομέα. Κεντρικός μας άξονας είναι να επενδύσουμε στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των κατά τόπους προϊόντων, χαρακτηριστικών της ελληνικής μεσογειακής διατροφής».

Παράλληλα ο κ. Περγαντάς υπογράμμισε: «Eπιδιώκουμε γύρω από το καλάθι προϊόντων να αναπτύξουμε ένα πλέγμα επενδύσεων στις υποδομές, στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην προβολή και στην προώθηση προϊόντων. Κι αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των αγροτών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Στερεάς Ελλάδας».

Το «καλάθι» περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων:
Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό (για παράδειγμα βρώσιμες ελιές, ξερά σύκα, ξερά κρεμμύδια, φέτα, μέλι, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών κ.α.)
Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής (όπως τα ΠΟΠ, ακτινίδιο Σπερχειού, κατίκι Δομοκού, κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας κ.α.)
Προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας (για παράδειγμα τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης κ.α.)

Με βάση τα προαναφερθέντα τα προϊόντα που επιλέγησαν για να συγκροτήσουν το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως απάντηση της γεωργίας μας, με την ευρεία έννοιά της, στη σύγχρονη πρόκληση, με εξαγωγικό προσανατολισμό είναι:
Οι βρώσιμες (ή επιτραπέζιες) ελιές
Οι τοπικοί οίνοι
Τα κηπευτικά (κυρίως τα λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, κρεμμύδια, πατάτες, καρότα)
Το μέλι
Τα ξηρά σύκα
Η φέτα
Τα ψάρια υδατοκαλλιεργειών (όπως τσιπούρα, λαβράκι).


Σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση ότι τα προϊόντα αυτά προέρχονται από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, αναδεικνύουν την παραγωγική ταυτότητα της Περιφέρειας, ενώ διευκρινίζεται ότι το περιεχόμενο του « καλαθιού » είναι δυναμικό και όχι στατικό, δηλαδή τα προϊόντα που επιλέγονται σήμερα ενδέχεται σε μέλλοντα χρόνο να διαφοροποιηθούν, ενσωματώνοντας νέες εξελίξεις και προοπτικές που διαμορφώνονται σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδo.




kalathi


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.