powered by Surfing Waves

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μέτρα αποκατάστασης για το ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος από την Αποκεντρωμένη


 Από την σελίδα του kireas.org

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση του είναι στη Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Παρασκευορέματος που κατήγγειλε ο kireas.org το 2012.

Με επιστολή του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλία και Στερεάς Ελλάδας μας ενημερώνει ότι ο βαθμός επικινδυνότητάς του ( ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος έχει βαθμολογία 46 και κατατάσσεται στη κατηγορία Γ.

Η μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔA πού κατάθεσε ο δήμος Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας έγιναν δεκτά με την υποχρέωση ότι δεδομένου ότι o ΧΑΔΑ βρίσκεται εντός Δασικής περιοχής η οποία είχε παραχωρηθεί προς λατομική - μεταλλευτική εκμετάλλευση, πριν τη διενέργεια των εργασιών o Δήμος να εκπονήσει ειδική φυτοτεχνική μελέτη, η οποία θα λάβει την έγκριση του Δασαρχείου Λίμνης. Ο προϋπολογισμός των δαπανών των μέσων αποκατάστασης αποτελεί αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου .

Στο βαθμό αυτό επικινδυνότητας του ΧΑΔΑ αντιστοιχούν τα παρακάτω μέτρα:

• τα παρακάτω μέτρα θα πρέπει να συμπληρώνονται με τα κατάλληλα διοικητικά μέτρα από το Φορέα ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ∆ΣΑ), τα οποία θα πρέπει να βεβαιώνονται με έγγραφη διοικητική πράξη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο χώρος πλέον δεν χρησιμοποιείται (π.χ. απαγόρευση εισόδου και ρίψης αποβλήτων με επιβολή κυρώσεων, περιοδική αστυνόμευση του χώρου κλπ.),

• θα γίνεται ενημέρωση των δημοτών για την παύση λειτουργίας του ΧΑ∆Α, τις προσφερόμενες εναλλακτικές λύσεις για τα αδρανή υλικά, τα ογκώδη και τα ελαστικά, και τις σχεδιαζόμενες χρήσεις γης του γηπέδου.

Περιλαμβάνει, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τα παρακάτω μέτρα:

• συλλογή διασκορπισμένων ελαφρών «μικροαπορριμμάτων » και μεταφορά τους σε ΧΥΤΑ και εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, εναπόθεσή τους στο υπό διευθέτηση απορριμματικό ανάγλυφο.

• διευθέτηση του απορριμματικού ανάγλυφου του ΧΑ∆Α, με την κατασκευή ζώνης εξομάλυνσης από χονδρόκοκκα και λεπτόκοκκα υλικά εκσκαφών, έτσι ώστε η κλίση της τελικής άνω επιφάνειας του αποκατεστημένου ΧΑ∆Α να είναι τουλάχιστον 5%. Το πάχος της ζώνης εξομάλυνσης θα προσδιορίζεται από την πιθανότητα εμφάνισης καθιζήσεων και ανάλογα με την σύσταση των απορριμμάτων.

• επιφανειακή κάλυψη με συμπυκνωμένα γαιώδη υλικά κατάλληλα για φύτευση, πάχους τουλάχιστον 1 m, λαμβανομένου υπόψη του σχεδιασμού για τις μετέπειτα χρήσεις.

• λήψη αντιδιαβρωτικών μέτρων (π.χ. ανάπτυξη πρασίνου).

• κατασκευή έργων παρεμπόδισης πλευρικής εισροής ομβρίων στο ΧΑ∆Α, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. ΧΑ∆Α σε απότομες πλαγιές).

•κατασκευή έργων συλλογής και μεταφοράς ομβρίων από την επιφάνεια του ΧΑ∆Α.

•αντιπυρικά μέτρα (π.χ. αντιπυρική ζώνη).

•οριοθέτηση / περίφραξη και φύλαξη.

•περιοδική επιθεώρηση του ΧΑ∆Α, χωρίς να απαιτούνται έργα μετέπειτα φροντίδας

Σε περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο (είτε γιατί είναι πιο οικονομικό και ταυτόχρονα είναι περιβαλλοντικά εξίσου ή πιο αποτελεσματικό είτε γιατί ο χώρος βρίσκεται σε απότομα ρέματα ή σε άλλη τοποθεσία που καθίσταται τεχνικά δύσκολη η επιτόπου αποκατάσταση), μπορεί εναλλακτικά να γίνει η απομάκρυνση των αποβλήτων και η εκσκαφή και απομάκρυνση ικανού πάχους ρυπασμένης στρώσης εδάφους. Η μεταφορά των αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σε χώρους διάθεσης αποβλήτων οι οποίοι έχουν άδεια λειτουργίας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η μεταφορά μπορεί να γίνει και σε χώρους που πρόκειται να αποκατασταθούν άμεσα, στην παρούσα φάση.

Διαβάστε επίσης


Αποκατάσταση και ποινική δίωξη των υπευθύνων για την παράνομη χωματερή στο Παρασκεύορεμα ζητά ο Kireas.org

Σκουπιδό-Λίμνες Παρασκευορέματος. Ουλή της μαύρης περιόδου Ψαρρού

Σε σκουπιδότοπο μετατρέπει το Παρασκεύορεμα ο δήμος


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.