powered by Surfing Waves

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Σκουπιδό-Λίμνες Παρασκευορέματος. Ουλή της μαύρης περιόδου Ψαρρού

Νέες ανεξέλεγτες εναποθέσεις σκουπιδιών αποκαλύπτει  αυτοψία της Περιφέρειας στις λίμνες Παρασκευορέματος


Από Kireas.org

Νέα χωματερή και μη τήρηση της διαδικασίας αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Κηρέως στο Παρασκεύορεμα αποκαλύπτει αυτοψία


Στις 11/2/14 έγινε από υπαλλήλους της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αυτοψία παράνομης χωματερής στο Παρασκεύορεμα που είχε καταγγείλει ο kireas.org πριν περίπου 2 χρόνια. Η αυτοψία απεκάλυψε την ύπαρξη άλλης παράνομης χωματερής σε άλλη θέση στο Παρακεύορεμα καθώς και ότι δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία αποκατάστασης ΧΑΔΑ που λειτουργούσε στη περιοχή Πύργος. Με αποτέλεσμα την πρόκληση ρύπανσης και πιθανής μόλυνσης του περιβάλλοντος και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τα στραγγίσματα των θαμμένων απορριμμάτων.

Το θέμα της ένταξης των παράνομων χωματερών στο Παρασκευορεμα σε καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης του Π.Δ. 148/2009 θα συζητηθεί την Πέμπτη 24/4/2014 από την Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Στερεάς στην Λαμία.

Σκοπός του διατάγματος 148/2009 είναι η θέσπιση περιβαλλοντικής ευθύνης βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με τον καθορισμό μέτρων, όρων και διαδικασιών, ώστε κάθε φορέας εκμετάλλευσης, η δραστηριότητα του οποίου προκάλεσε περιβαλλοντική ζημία ή άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας να είναι κατ΄αρχήν οικονομικά υπεύθυνος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης ή/ και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) είναι γνωμοδοτική επιτροπή για την πρόληψη και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών. Η αρμόδια αρχή (Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από γνώμη της ΠΕΑΠΖ) μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει εγγράφως εντολές και οδηγίες στον δήμο σχετικά με τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης, που υποχρεωτικά πρέπει αυτός να λάβει ή να λάβει η ίδια, σε βάρος του φορέα εκμετάλλευσης που ευθύνεται, τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης.

Ο kireas.org εξετάζει το ενδεχόμενο αστικής ή ποινικής ευθύνης τόσο του δήμου και όσο και των «ιθυνόντων» φυσικών προσώπων καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.















Χάρτης στο google
https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zy4PcCvjDAbw.kKg6cwijNf6c


Φωτογραφία της χωματερής Παρασκευορέματος  το 2012





Σχετικά


Παράνομη χωματερή δήμου κοντά στα «Τέμπη»  της Ευβοίας στο Μαντούδι


Άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από το Παρασκεύορεμα ζητά η Γερακούδη

Τι γίνεται με την παράνομη χωματερή στο Παρασκεύορεμα;


Π.Δ. 148/2009 - Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον – Εναρμόνιση με την οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Απριλίου 2004, όπως ισχύει



Ν. 4042/12 (ΦΕΚ 24/13.02.2012 τεύχος Α’)  «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.