powered by Surfing Waves

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αποκατάσταση και ποινική δίωξη των υπευθύνων για την παράνομη χωματερή στο Παρασκεύορεμα ζητά ο Kireas.org

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για  να απομακρυνθούν τα βαρέλια με τα οξείας τοξικότητας χημικά στο Παρασκεύορεμα που είχε καταγγείλει ο  Kireas.org το 2010. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου στην ιστοσελίδα του την ίδια χρονοβόρα διαδίκασία ακολουθεί και η παρανομή χωματερή  στο Παρασκεύορεμα που καταγγέλθηκε το 2012. Ο συλλογος αποκαλύπτει ότι πρόσφατα έγινε αυτοψία στην περιοχή και ότι κλιμάκιο επιθεωρητών δεν βρήκε τις απαιτούμενες άδειες για την  αποκατάσταση Ενωτιάδη το 2008 σε ΧΑΔΑ που λειτουργούσε στην ίδια περιοχή. Ο σύλλογος ζητά έλεγχο και σωστή αποκατάσταση του  ΧΑΔΑ καταλογισμό των ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους.

Η ανακοίνωση του Kireas.org

Τι γίνεται με την παράνομη χωματερή στο Παρασκεύορεμα;

Φωτογραφία της χωματερής Παρασκευορέματος  το 2012

Το Δεκέμβρη του 2012 o kireas.org είχε καταγγείλει με φωτογραφικό υλικό την λειτουργία παράνομης χωματερης σκουπιδιών και Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση Παρασκεύορεμα, στο Μαντούδι. Η υπόθεση αυτή μπήκε στους αργούς ρυθμούς της Ελληνικής γραφειοκρατίας και συνεχίζει να είναι αντικείμενο ερευνών των περιβαλλοντικών αρχών της χώρας. Στις 11/2/13 έγινε αυτοψία στο χώρο από υπαλλήλους της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με το που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια η αυτοψία με την οποία αναζητούνται ποινικές ευθύνες, κοινοποιήθηκε στο kireas.org με καθυστέρηση 5 μηνών έκθεση αυτοψίας της χωματερής από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ευβοίας. Η αυτοψία διεξήχθη στις 3 Σεπτέμβρη 2013 και οι αγαθόπιστοι υπάλληλοι της υπηρεσίας υπό την «αμερόληπτη» καθοδήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου επισκέφτηκαν μάλλον την παλιά χωματερή του δήμουπου «αποκαταστάθηκε» τον Ιούνιο του 2008 από τον τότε δήμαρχο κ. Ενωτιάδη. Όπως αναφέρουν στην έκθεση τους δεν βρήκαν την απαιτούμενη άδεια αποκατάστασης της χωματερής από την αρμόδια υπηρεσία. Περίεργα η διαπίστωση έλλειψης άδειας αποκατάστασης της χωματερής δεν κίνησε το ενδιαφέρον για έλεγχο της ύπαρξης άλλων μέτρων προστασίας της υποτιθέμενα αποκαταστημένης χωματερής όπως προβλέπει η ΚΥΑ 50910/2727/2003 (όπως έργα διαχείρισης όμβριων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, βιοαερίου, κλπ). Σύμφωνα με την ΚΥΑ 50910/2727/22-12-2003 οι εργασίες αποκατάστασης ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης ή αξιοποίησης Στερεών Αποβλήτων πραγματοποιούνται μετά από άδεια που χορηγείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 και λαμβανομένων υπόψη των αναφερόμενων στις σχετικές εγκυκλίους. Για την αποκατάσταση των χωματερών είναι απαραίτητο να εκπονηθεί Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης. Για την έκδοση άδειας αποκατάστασης ΧΑ∆Α απαιτείται η υποβολή αίτησης στη ∆/νση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας, συνοδευόμενη από Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης . Αυτά τα έγγραφα δεν βρέθηκαν και παρόλα αυτά δεν θεωρήθηκε δέον να κινηθεί διαδικασία ενάντια του Δήμου και να δοθεί εντολή για περαιτέρω ελέγχους.

Μετά την αρχική καταγγελία του kireas.org το 2012 που το θέμα έγινε γνωστό, η χωματερή μπαζώθηκε πρόχειρα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος για τα στραγγίσματα, βιοαέριο, κλπ . O kireas.org ζήτησε να επανελεγχθεί κατά πόσο η παλιά χωματερή έχει αποκατασταθεί και δεν έχει απλώς μπαζωθεί χωρίς να τηρούνται οι σχετικοί τεχνικοί όροι και προδιαγραφές. Επίσης ζήτησε να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες από του υπευθύνους για την πρόσφατη επανεργοποίηση της χωματερής στην ίδια περιοχή. Ζητήθηκε επίσης να προχωρήσουν οι διαδικασίες ορθής αποκατάστασης του παλαιού ΧΑΔΑ Παρασκεύορεματος αλλά και των πρόσφατων εναποθέσεων οικιακών απορριμμάτων στην περιοχή.


Σχετικά


Παράνομη χωματερή δήμου κοντά στα «Τέμπη»  της Ευβοίας στο Μαντούδι


Άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από το Παρασκεύορεμα ζητά η Γερακούδη




Αυτοσχέδιος Σταθμός ΜΕταφόρτωσης το 2012

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.