powered by Surfing Waves

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: Πλημμελής η επεξεργασία των λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό του Μαντουδίου (από το 2013)



Από την σελίδα του kireas.org

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: Πλημμελής η επεξεργασία των λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό του Μαντουδίου (από το 2013)


Μερικός έλεγχος (όχι πλήρης) από αυτοψία των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ συμπεραίνει ότι γίνεται πλημμελή επεξεργασία των λυμάτων στο Βιολογικό Μαντουδίου στο Κυμάσι και κάλεσε σε απολογία του υπεύθυνους από το δήμο. Μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων καταλήγει στην θαλάσσια περιοχή του Κυμασίου και μέρος του πηγαίνει για άρδευση Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επισήμαναν στην έκθεση τους ότι η διάθεση λυμάτων με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά «ενδεχομένως να προκαλέσει φαινόμενα ευτροφισμού στον υδάτινο αποδέκτη ή ρύπανση υδροφόρου στα αρδευόμενα εδάφη.».

Πριν δυο χρόνια, στις 19/6/2013 ο Kireas.org είχε καταγγείλει την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) Μαντουδίου. Πράγματι έλεγχοι από κλιμάκιο ΚΈ.Π.Π.Ε. της Π.Ε. Ευβοίας (Δ/νση Περιβάλλοντος και Δ/νση Δημόσιας Υγείας) στις 31-07-2013 και διαπίστωσαν 12 παραβάσεις και κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Το πόρισμα του κλιμακίου κατέληγε ότι η μονάδα βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου «δεν λειτουργεί σωστά και τα λύματα διατίθενται πρακτικά ανεπεξέργαστα στον τελικό αποδέχτη (θαλάσσια περιοχή Δαφνοπόταμου/ Κυμασίου τέως κοινότητας Μαντουδίου)».

Σύμφωνα με «έκθεση μερικού ελέγχου τήρησης περιβαλλοντικών όρων για το ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου « από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ που στάλθηκε πρόσφατα στον kireas.org εδώ και δύο χρόνια η κακή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη και δεν έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους υπεύθυνους. Ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑ (κ. Ψαρρός) ξεκίνησε τις αναλύσεις των λυμάτων τον Οκτώβριο του 2013.

Τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων των επεξεργασμένων λυμάτων του ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου από ιδιωτικό εργαστήριο για κάθε μήνα από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι τον Ιούλιο 2014 έδειξαν ότι υπερβάσεις πάνω από τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια σε 3 παράμετρούς: (1) βιολογικώς απαιτούμενο οξυγόνο ΒΟD, (2) το χημικώς απαιτούμενο οξυγόνο COD και (3) το ολικό άζωτο Ν.

Χημικές αναλύσεις σε δείγματα που πήραν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατά την αυτοψία τους από την έξοδο της μονάδας επεξεργασίας μετά τη χλωρίωση έδειξαν ότι γίνεται πλημμελής επεξεργασία των λυμάτων. Οι παράμετροι του ολικού αζώτου, του διαλυμένου οξυγόνου και του υπολειμματικού χλωρίου προσδιορίστηκαν σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια διάθεσης, όπως αυτά έχουν επιβληθεί με την εγκεκριμένη ΑΕΠΟ.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επισήμαναν ότι «η διάθεση λυμάτων με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή αυξημένη συγκέντρωση αζώτου και αντίστοιχα μειωμένη συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου και υπολειμματικού χλωρίου ενδεχομένως να προκαλέσει φαινόμενα ευτροφισμού στον υδάτινο αποδέκτη ή ρύπανση υδροφόρου στα αρδευόμενα εδάφη.»

Άλλες παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν την άμμο από τα κανάλια εξάμμωσης και η ξηραμένη λάσπη αποθηκεύονται υπαίθρια εντός του γηπέδου της εγκατάστασης αντί σε αδειοδοτημένο χώρο υγειονομικής ταφής. Τα επεξεργασμένα λύματα συγκεντρώνονται σε δεξαμενή καθαρών και διατίθενται προς άρδευση σε παρακείμενο της μονάδας αρδευτικό πεδίο χωρίς ηοι υπάλληλοί να μπορούν να παρουσιάσουν την σχετική άδεια από την Νομαρχία.

Το έγγραφο της Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ που έχει ημερομηνία 19/5/15 κάλεσε σε απολογία τους υπεύθυνους από την ΔΕΥΑ και τον δήμο σε 5 ημέρες από την επίδοση του εγγράφου.


Να σημειώσουμε ότι όταν λείπει το διαλυμένο οξυγόνο από τα παράκτια συστήματα δεν είναι δυνατή η αερόβια αναπνοή, οπότε το υδάτινο περιβάλλον στηρίζει μόνον κατώτερες μορφές ετερότροφων οργανισμών, βασικά αναερόβια βακτήρια. Έτσι το O2 μπορεί να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα για πολλούς υδρόβιους πληθυσμούς. Το άζωτο διεγείρει την ανάπτυξη των φυκιών και άλλων φυτών (ευτροφισμός), καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον. Το άζωτο είναι τοξικό για τα ψάρια και τους άλλους οργανισμούς. Η οξείδωση της αμμωνίας συνδέεται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου και την παραγωγή ιόντων υδρογόνου που προκαλεί πτώση του pH. Αυτή η κατανάλωση οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του υπάρχοντος διαλυμένου οξυγόνου των επιφανειακών υδάτων και να επιδράσει αρνητικά στην υπάρχουσα θαλάσσια ζωή. Το υπολειμματικό χλώριο είναι τοξικό για τα υδρόβια είδη, και τα επεξεργασμένα λύματα πρέπει επίσης να είναι χημικώς αποχλωριωμένα.


Σχετικά
Ο ΠΟΡΙΣΜΑ: Λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας - Αριθ. πρωτ. : 3891/9.9.2013 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ. ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
http://www.scribd.com/doc/179077045/porisma-bioka1-pdf
 
Καταγγελία Kireas.org: Παραβίαση όρων ΑΕΠΟ της ΕΕΛ Μαντουδίου του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης 19 Ιουνίου 2013
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1273.0
 
Ανακοίνωση Kireas.org: Επικίνδυνη για την δημόσια υγεία θαλάσσια ρύπανση στο Κυμάσι από το βιολογικό Μαντουδίου 3/7/1013
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1274.0





kireas.org



Διαβάστε επίσης


Ανεπεξέργαστα πέφτουν στη θάλασσα τα λύματα του βιολογικού Μαντουδίου. Εξαπάτησε τους δημότες ο Ψαρρός






0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.