powered by Surfing Waves

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Σε σκουπιδότοπο μετατρέπει το Παρασκεύορεμα ο δήμος



Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Στις 2/6/2011 το δημοτικό συμβούλιο (ΑΔΑ: 4Α3ΠΩΛ5-3 ) αποφάσισε " την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για μίσθωση, ο οποίος θαπρέπει να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Κεράμιας και Κηρίνθου ,έκτασης περίπου τριών ή τεσσάρων στρεμμάτων ,να μην εφάπτεται με τον επαρχιακό δρόμο για να μην δημιουργεί πρόβλημα στη κυκλοφορία των οχημάτων ,αλλά να εκτείνεται σε βάθος εκατόν πενήντα έως τριακόσιων μέτρων από το κεντρικό οδικό δίκτυο. Παραπέμπει το θέμα στην οικονομική επιτροπή του Δήμου για τον καθορισμό των όρων δημοπράτησης".  Ο κ. Ψαρρός εισηγούμενος το θέμα είπε: "τα μηχανήματα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων ,όπως σιλό –κοντέινερ και όχημα μεταφοράς, έχουν προμηθευθεί από τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Βορείου Ευβοίας. Η εγκατάσταση τους στα όρια του νέου Δήμου σε κομβικό σημείο είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτη και οικονομικότερη μεταφορά απορριμμάτων . Είναι απαραίτητη η μίσθωση χώρου, με σκοπό την εγκατάσταση τουπροαναφερθέντος σταθμού, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Δήμου ,μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Κεράμιας και Κηρίνθου"

Η δημοπρασία

Στις 17/6/11 (4A3ΙΩΛ5-Ε) δημοσιευτηκε η διακήρυξη δημοπρασίας για μίσθωση χώρου (αγροτεμάχιο) για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Κεράμειας και Στροφυλιάς, περιοχή που αποτελεί το κέντρο του νέου Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας"


Στο Παρασκεύορεμα μετά απο αντιδράσεις, χωρίς απόφαση του Δ.Σ. και χωρίς διαγωνισμό

Μετα απο αντιδράσεις των κατοίκων της Στροφυλιάς ο κ. Ψαρρός προαναγγέλει σε συνεντευξη του στο περιοδικό Παρεμβάσεις την δημιουργία του  σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Παρασκευόραμα. "εκτός από τα όσα προαναφέραμε, καταφέ-ραμε να εξασφαλίσουμε την καθαριότηταστην περιοχή μας παρά τις αντιξοότητες,τις οφειλόμενες στις μεγάλες αποστάσειςπου μας χωρίζουν από τον ΧΥΤΑ Ιστιαίας.Στην αιχμή του καλοκαιριού τα έξοδα γιατα καύσιμα των απορριμματοφόρων ανήλθαν στα 45.000 ευρώ χωρίς τη συντήρησητων οχημάτων. Ευτυχώς βρήκαμε χώρο γιατην τοποθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Παρασκευόραμα και το πρόβλημα θα λυθεί"


Οπως δημοσιευεται στο ρεπορτάζ του Παλμού της Βόρειας Ευβοιας  ο κ. Ψαρρος ενημερωσε  το δημοτικό συμβούλιο στις 23/5/12 ότι «εντός των ημερών θα γίνει η  ολοκλήρωση του σταθμού μεταφόρτωσης  απορριμάτων στο Παρασκευόρεμα.




  6.000 με 7.000 τόνους στερεά απόβλητα ετησίως παράγει ο δήμος μας

Ο δήμος μας παράγει γύρω στους 6.000 με 7.000 τόνους στερεά απόβλητα ετησίως, τα οποία καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας (δυναμικότητας 348.475 τόνων).  Απο αυτούς τους 6.000τόνους σκουπιδιών, 815 τόνοι παράγονται στο  Μαντούδι, 420 τόνοι στο Προκόπι, 360 στο Πήλι, 1.110 τόνοι  στην Λίμνη, 330 τόνοι στις Κεχριές, 620 τόνοι στις Ροβιές και  520 τόνοι στην Αγία Άννα. Για τον υπολογισμό της ποσότητας απορριμμάτων που θα οδηγούνται στον Σ.Μ.Α. η ετήσια ποσότητα απορριμμάτων  υπολογίζεται απο το ΥΠΕΚΑ ίση με 415 kg ανα άτομο ετησίως (ή 1,14 kg ανα άτομο ημερησίως) .

Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

"Ως “Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)” καλούνται οι σταθμοί διαφόρων μεγεθών και
χαρακτηριστικών, όπου τα απορρίμματα μεταφορτώνονται σε ειδικά οχήματα κατάλληλα για κίνηση σε μεγάλες αποστάσεις. Οι σταθμοί αυτοί πρέπει να χωροθετούνται σε κεντροβαρικά σημεία ως προς τις πηγές δημιουργίας των απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα οχήματα μετά την συμπλήρωση του φορτίου τους να διανύουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μέχρι τον ΣΜΑ, όπου ξεφορτώνουν και επιστρέφουν και πάλι στο έργο της αποκομιδής. Στη συνέχεια, τα οχήματα από τον ΣΜΑ μεταφέρουν τα απορρίμματα σε μονάδα/ες επεξεργασίας ή/και τελικής διάθεσης, έχοντας πολλαπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από εκείνο των απορριμματοφόρων.
Οι σταθμοί μεταφόρτωσης ταξινομούνται ως εξής:
Α) Ως προς τη δυναμικότητα υποδοχής και μεταφόρτωσης
Β) Ως προς τη μέθοδο συμπίεσης :
-χωρίς συμπίεση,
-με χρήση διατάξεων χαμηλής συμπίεσης (συμπίεση 1:3 περίπου),
-με χρήση διατάξεων υψηλής συμπίεσης συμπίεση >1:3)

Γ) Ως προς τις πάγιες εγκαταστάσεις :
-σταθερός (οι διεργασίες συσκευασίας διενεργούνται σε πάγιες κτιριακές υποδομές),
-κινητός (οι διεργασίες συσκευασίας λαμβάνουν χώρα σε φορτηγό όχημα ή συνδυασμό οχημάτων που φέρει κατάλληλο εξοπλισμό χωρίς μεσολάβηση πάγιων εγκαταστάσεων συμπίεσης)


Οι κινητοί Σ.Μ.Α.  έχουν το πλεονέκτημα, έναντι των σταθερών, ότι δεν απαιτούν σημαντική κτιριοδομική ή ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση. Τα containers θα φέρουν ενσωματωμένο στο εσωτερικό του κελύφους τους σύστημα αυτοσυμπίεσης και στον πυθμένα τους ειδικό διαμέρισμα συλλογής των υγρών που προέρχονται απ’ την συμπίεση των αποβλήτων στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να μην παράγει η διαδικασία μεταφόρτωσης καθόλου υγρά λύματα τα οποία να πρέπει να διαχειριστεί ο φορέας, στον χώρο του σταθμού.

Επιπτώσεις

Εκτος απο τις αισθητικές επιπτώσεις και την δυσοσμία οι επιπτώσεις των ΣΜΑ περιλαμβάνουν

Υγρά απόβλητα  (επιφανειακές απορροές, ειδικά απόβλητα, κ.λπ.).  Χρειαζεται η κατάλληλη διευθέτηση των σωρών από τα οικοδομικά υλικά για την αποφυγή παράσυρσης στερεών σωματιδίων κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και η ειδική μέριμνα για τα ειδικά απόβλητα (λάδια, καύσιμα, κλπ.), σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές διαχείρισής τους.Η λειτουργία του Σ.Μ.Α. απιατει  κατάλληλους συχνούς ελέγχους και συντήρησης.
Στερεά απόβλητα. Η συνηθέστερη επίπτωση είναι η διασπορά απορριμμάτων από τα Α/Φ, ή κατά την απευθείας εκφόρτωση των απορριμμάτων στην χοάνη τροφοδοσίας, ή κατά την αποσύμπλεξη των
κοντέηνερ. Για τον περιορισμό διασποράς Σ.Α. από τα Α/Φ ενδείκνυται η σωστή πλήρωσή τους και η χρήση πετασμάτων. Για την διασπορά Σ.Α. κατά την εκφόρτωση των Α/Φ ενδείκνυται η χρήση προστατευτικών πετασμάτων.   Επίσης συνιστάται προσεκτική συλλογή των αποβλήτων που προσομοιάζουν με τα οικιακά και διάθεσή τους με τα υπόλοιπα Σ.Α. Γενικά το πρόβλημα στο εν λόγω Σ.Μ.Α. όπου η εκκένωση των απορριμματοφόρων , γίνεται «εν κλειστώ» ελαχιστοποιείται και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

ΕΣΠΑ για την Εύβοια

Στην Εύβοια για το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων εξασφαλίστηκε μέσω ΕΣΠΑ η προμήθεια δύο κινητών σταθμών μεταφόρτωσης προϋπολογισμού 570.000 € και 968.157 € εξασφαλίστηκαν για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων Δήμου Ερέτριας Άγιο Δημήτριο Αμαρύνθου προϋπολογισμού 968.157 €, που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού συμπίεσης και μεταφοράς των απορριμμάτων.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.