powered by Surfing Waves

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Πόσοι ΙΔΑΧ μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης στους ΟΤΑ – Πώς θα αυξηθούν οι αποδοχές τους


Oι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μειωμένου ωραρίου, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή διαδοχικών συμβάσεων έργου, σύμφωνα με τα αναλυτικά οριζόμενα στο άρθρο 11 του ΠΔ 164/2004, των εργαζομένων σε ΟΤΑ α’ βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, μπορούν να τροποποιούνται, με αύξηση του ωραρίου εργασίας τους, μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης της οικείας κατηγορίας και κλάδου, με αντίστοιχη αύξηση των πάσης φύσεως αποδοχών τους, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την Οικονομική Βιωσιμότητα και Αυτοτέλεια ΟΤΑ.
Ανάμεσα στις άλλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στα εργασιακά, το άρθρο 31 αποσκοπεί στο να θεραπεύσει αδικίες και στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου μειωμένης απασχόλησης, εργαζομένων σε ΟΤΑ α’ βαθμού και στα νομικά πρόσωπα αυτών. Πράγματι, κατά τις προβλέψεις του π.δ. 164/2004 (Α’ 134) το ωράριο εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων προέκυψε είτε με βάση τις ώρες της αρχικής τους σύμβασης – ασχέτως αν αυτές αυξήθηκαν, ακόμα και σημαντικά, στη συνέχεια – είτε και τελείως αυθαίρετα, με την απόφαση του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου, στην περίπτωση των συμβάσεων έργου, που έχουν μετατραπεί.
Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι σήμερα να υφίστανται εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου μεν, αλλά με ελάχιστες ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή οι ανάγκες των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων σε αντίστοιχες κατηγορίες και κλάδους δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα αυτοί να καταφεύγουν στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με πολύ περισσότερες ώρες εργασίες από το προσωπικό ΙΔΑΧ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, δίνεται στους Ο.Τ.Α. και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών να προχωρούν σε αύξηση του ωραρίου των εν λόγω εργαζομένων, μέχρι και το όριο του πλήρους ωραρίου για την οικεία κατηγορία και κλάδο.
Συνολικά οι περιπτώσεις δημοτικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ με μειωμένο ωράριο απασχόλησης, υπολογίζονται περίπου στους 500. Ωστόσο, το ίδιο άρθρο ορίζει ότι η τροποποίηση του ωραρίου τους σε πλήρους μορφής, γίνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, και πρέπει να διαλαμβάνει ειδικά περί της ύπαρξης των απαιτούμενων για την αύξηση του ωραρίου πιστώσεων στον οικείο προϋπολογισμό.
Μάλιστα, η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου υπάγεται σε υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας από την αρμόδια για την εποπτεία του οικείου Ο.Τ.Α. ή νομικού προσώπου αρχή και αναρτάται υποχρεωτικά και επί ποινή ακυρότητας στη «Διαύγεια» του οικείου φορέα.
Επομένως, δεν μπορεί να προκύψει με σαφήνεια ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων που θα διευκολυνθούν από την παρούσα ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι αίτημα των εκπροσώπων τους, είναι η απόκτησή πλήρους ωραρίου εργασίας με νομοθετική ρύθμιση.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.