powered by Surfing Waves

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

5,3 Ρίχτερ στο Βόρειο Ευβοϊκό. Τι λένε οι σεισμολόγοι;


Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.09 τα ξημερώματα, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαιτέρως αισθητός και στην Αττική.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Νωρίτερα, στις 01:20 τα ξημερώτατα, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δόνησης τον θαλάσσιο χώρο 119 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου στη Κρήτη.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως πρός την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας. Οπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ρίχτερ και όχι 4 με 4,5 που θα έδειχε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου.

Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε και την προειδοποίηση της Ομάδας ΒΑΝ απο τον Ιανουάριο για επικείμενο σεισμό πάνω απο 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή απο τη Λαμία μέχρι το Σούνιο. Ανέφερε μάλιστα ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου Ακης Τσελέντης ζήτησε προ 15νθημέρου απο τον ΟΑΣΠ να ενισχυθεί η περιοχή απο φορητό δίκτυο σεισμογράφων.

«Η περιοχή είναι αρκετά ιδιόμορφη και τα ρήγματα σε αυτή δίνουν σεισμούς μέχρι 5,5 Ρίχτερ» δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
«Ο σημερινός σεισμός κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει μετασεισμός έως και 4,7 Ρίχτερ.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα στην περιοχή με δονήσεις που κυμαίνονταν στα 2-2,5 Ρίχτερ, όμως στις 5:31 ακολούθησε μια πιο ισχυρή δόνηση 3,3 Ρίχτερ, ενώ και στις 6:04 ένας ακόμη σεισμός 3,4 Ρίχτερ έγινε αισθητός στην Χαλκίδα.
Επιφυλακτικός μφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
«Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν μπορώ να το πω ακόμα» δήλωσε ο κ.Τσελέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Τσελέντης κάλεσε τον κόσμο να περιμένει μετασεισμούς που «θα γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί»

πηγή έθνος

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.