powered by Surfing Waves

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο stage για άνεργους πτυχιούχους

Πρόταση για άμεση προκήρυξηεπιδοτούμενου προγράμματοςstage για άνεργους πτυχιούχουςκατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στο υπουργείο Εργασίας.

Έχοντας συνείδηση πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση αναφορικά µε τη συνεχή επιδείνωση της ανεργίας των νέων πτυχιούχων, που αποτελούν βασικό µοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αναπτυξιακή της προοπτική, ο ΣΕΒ προτείνει στο Υπουργείο Εργασίας την προκήρυξη Προγράµµατος Απόκτησης Εργασιακής Εµπειρίας(ΠΑΕΕ) για νέους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, χωρίς προηγούµενη εργασιακή εµπειρία.
Στόχοι του προγράμματος stage

Στόχοι του Προγράµµατος είναι:
Η βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης, µέσα από τη συστηµατική πληροφόρηση, την επαφή µε την αγορά εργασίας και την απόκτησηεργασιακής εµπειρίας.
Η συγκράτηση της εντεινόµενης αναγκαστικής φυγής προσοντούχων νέων προς το εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.
Η µείωση του χρόνου εισόδου των αποφοίτων στην αγορά εργασίας µετά την απόκτηση του πτυχίου.
Η βελτίωση της ποιότητας και του εύρους της εµπειρίας που αποκτά ο απόφοιτος µέσα από την απασχόλησή του στην επιχείρηση.
Η µείωση του αριθµού αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης που απασχολούνται σε θέσεις µη σχετικές µε το αντικείµενο σπουδών τους και η αξιοποίηση των προσόντων των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης µε την εξεύρεση κατάλληλης εργασίας.
Η αύξηση της απασχόλησης των νέων αποφοίτων, µέσα από τη δικτύωση επιχειρήσεων, φορέων, οργανισµών και υπηρεσιών υποστήριξης της αναζήτησης εργασίας.

Από πλευράς περιεχοµένου, το προτεινόμενο πρόγραµµα τύπου stage θα περιλαµβάνει:
την κατάλληλη προετοιµασία ενός αποφοίτου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύµατος, και
την απασχόλησή του στις εγκαταστάσεις επιχείρησης, όπου εργάζεται αµειβόµενος για την παροχή έργου, για χρονικό διάστηµα 6 – 12 µηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις συµµετέχουν ενεργά στο πρόγραµµα σε όλες τις φάσεις εφαρµογής του, ενώ παράλληλα, πλην των επιχειρήσεων και των αποφοίτων, που είναι οι άµεσα εµπλεκόµενοι, στο πρόγραµµα συµµετέχουν ενεργά και τα Γραφεία ∆ιασύνδεσης των ΑΕΙ/ΤΕΙ, τα οποία αναλαµβάνουν την ευθύνη προετοιµασίας των νέων αποφοίτων για την τοποθέτησή τους σε θέση απόκτησης εργασιακής εµπειρίας. Για την περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας του προγράµµατος προβλέπονται διαδικασίες αξιολόγησης από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

Στοιχεία προγράµµατος stage
  • Αριθµός ωφελουµένων νέων πτυχιούχων: τουλάχιστον 10.000 (σε χρονικό διάστηµα δύο ετών).
  • Προϋπολογιζόµενο κόστος ανά απασχολούµενο: περίπου €5.000 (κάλυψη κόστους εξάµηνης απασχόλησης: µισθός και ασφαλιστικές εισφορές).
  • Συνολικός προϋπολογισµός προγράµµατος: €50.000.000.
  • Χρηµατοδότηση: από εγκεκριµένα Ευρωπαϊκά προγράµµατα.

Αναμένεται η απάντηση από το υπουργείο Εργασίας στην πρόταση του ΣΕΒ για προκήρυξη επιδοτούμενου προγράμματος stage απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους πτυχιούχους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.