powered by Surfing Waves

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Απογραφή για 1,5 εκατ. συνταξιούχους του ΟΓΑ: Ερευνώνται 1.040 «μαϊμού» συντάξεις

1.040 «μαϊμού» συντάξεις του ΟΓΑ

Δύο μήνες προθεσμία θα δώσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο ΟΓΑ στους συνταξιούχους και τους επιδοματούχους (συνολικά 1.500.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις) να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ. απ' όπου εισπράττουν τις παροχές και όσοι αδυνατούν να εξουσιοδοτήσουν μέσω ΚΕΠ τρίτα πρόσωπα με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους.


Τη δίμηνη απογραφή όλων των συνταξιούχων (800.000 άτομα) και των επιδοματούχων (όσοι λαμβάνουν πολυτεκνικά επιδόματα, ισόβια σύνταξη, σύνταξη ανασφάλιστου) αποφάσισαν -και ανακοινώνουν μέσα στην εβδομάδα- ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΓΑ Π. Πέτρουλας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης εντοπισμού δικαιούχων - «φαντασμάτων», καθώς και όσων παράνομα εισπράττουν παροχές. Σημειωτέον ότι κατά την περσινή απογραφή δεν εμφανίστηκαν ή κόπηκαν παροχές σε 5.500 δικαιούχους, για τους οποίους κινήθηκαν διαδικασίες εντοπισμού και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Ολοι οι συνταξιούχοι και οι επιδοματούχοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταθέσουν υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ και αν δεν διαθέτουν ή αναγράφονται λάθος στα ενημερωτικά σημειώματα, θα πρέπει να υποβάλουν τους δύο παραπάνω αριθμούς για να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα.

«Καμία παροχή δεν θα δίνεται στο εξής χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ» δηλώνουν στην «Η» στελέχη του ΟΓΑ υπογραμμίζοντας σχετική διάταξη νόμου που ισχύει και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Τα στοιχεία ειδικά των επιδοματούχων θα διασταυρωθούν, στη συνέχεια, με τα στοιχεία που διαθέτουν άλλοι φορείς που καταβάλλουν προνοιακά επιδόματα ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων και στην προοπτική να λειτουργήσει στο μέλλον ο ΟΓΑ ως ο μοναδικός Οργανισμός ο οποίος θα καταβάλει τις σχετικές παροχές.

Εισαγγελέας


Εν τω μεταξύ, το «πράσινο φως» για εισαγγελική έρευνα και στις 1.040 «ύποπτες» συντάξεις του ΟΓΑ, άναψε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζοντας τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.


Η σχετική λίστα αφορά όσους συνταξιούχους δεν εμφανίστηκαν στις τράπεζες κατά το στάδιο της απογραφής που ζήτησε ο ΟΓΑ με συνέπεια να υπάρχουν υποψίες ότι κάποια άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενικά των δικαιούχων) μπορεί να εισπράττουν παράνομα τα ποσά των συντάξεων, κάτι άλλωστε που έχει διαπιστωθεί σε άλλα ταμεία, όπου εντοπίστηκε ακόμη και η περίπτωση γιου ασφαλισμένης που εισέπραξε 219.000 ευρώ επί 19 χρόνια μετά το θάνατό της!

Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου ζήτησε από τον ΟΓΑ να προσδιορίσει επακριβώς τις περιφέρειες και τις διευθύνσεις σε πόλεις και χωριά που διαμένει κάθε ύποπτος και μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική επεξεργασία, απέστειλε τα στοιχεία σε διάφορες εισαγγελίες της χώρας με σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του εισαγγελέα Α.Π. Ι. Τέντε που ζητεί να διερευνηθεί κατεπείγουσα έρευνα για να ασκηθούν οι κατάλληλες διώξεις.

Οι αρχές θα αναζητήσουν εάν οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν πεθάνει ώστε να διωχθούν ποινικά αυτοί που συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί εάν υπάρχει ευθύνη και για τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την παραγγελία οι έρευνες πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα και σε βάθος.

3.178 αλλοδαποί παίρνουν το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ

Σε 176.350 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας του ΟΓΑ και στους 76.010 ο αριθμός των δικαιούχων πολυτεκνικού επιδόματος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Συνολικά 3.178 δικαιούχοι είναι αλλοδαποί, εκ των οποίων οι περισσότεροι αλβανικής (1.241).

Αναλυτικά ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας ή πολυτεκνικού επιδόματος ανά χώρα προέλευσης έχει ως εξής:

Αλβανία: 1.241, Βουλγαρία: 324, Γαλλία: 43, χώρες πρώην Γιουγκοσλαβίας: 46, Γερμανία: 171, χώρες πρώην Σοβιετικής Ένωσης: 469, ΗΠΑ: 31, Ιταλία: 49, Κύπρος: 75, Αγγλία: 161, Ολλανδία: 49, Πολωνία: 155, Ρουμανία: 334, Τσεχία / Σλοβακία: 30.

Όσον αφορά το ύψος των επιδομάτων και τις προϋποθέσεις χορήγησής τους, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζει ότι μέσω του ΟΓΑ χορηγείται το επίδομα τρίτου παιδιού ύψους 177 ευρώ μηνιαίως, το πολυτεκνικό επίδομα ύψους 44 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί και η ισόβια πολυτεκνική σύνταξη ύψους 102 ευρώ μηνιαίως. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των παραπάνω επιδομάτων είναι οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα ανήλικα τέκνα τους να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τον αριθμό των αλλοδαπών που λαμβάνουν επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα και ισόβια πολυτεκνική σύνταξη. Μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι «τα πενιχρά επιδόματα τρίτεκνων και πολυτέκνων αποθαρρύνουν τους Έλληνες να τεκνοποιήσουν λόγω του υψηλού κόστους ζωής, ενθαρρύνουν όμως τους αλλοδαπούς να τεκνοποιούν διότι τα επιδόματα αυτά θεωρούνται υψηλά σε σχέση με τις χώρες προέλευσής τους»


πηγή: imerisia.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.