powered by Surfing Waves

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Συν 15 εκατ. ευρώ στους δήμους για το σχολικό πετρέλαιο

Αναγνωρίζοντας ότι δημιουργείται πρόβλημα με τη σχολική θέρμανση, μετά τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, και ακούγονταςπροφανώς τις φωνές των δημάρχων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, από βήματος Βουλής, διαβεβαίωσε πως ότι θα καταβληθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. «Ήδη, το κοινοποιήσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί και να δοθεί στους δήμους, που θα επιβαρυνθούν με τον φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης», είπε ο υφυπουργός.Ο υπουργός, ενώ δεσμεύτηκε να διαθέσει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ στους δήμους, ως επιπρόσθετη χρηματοδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα του Γ. Πάντζα, για το αν θα εξαιρέσει τις σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα ο Γ. Μαυραγάνης δεν απάντησε στο επιπρόσθετο ερώτημα του βουλευτή για το αν θα εξαιρέσει το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στις ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι δεν είναι προετοιμασμένος και ενημερωμένος από τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δώσει την σχετική απάντηση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή, ο οποίος δήλωσε ότι θα επανέλθει και στο εν λόγω ζήτημα με νέα επίκαιρη ερώτηση. Υπενθυμίζεται μόνο ότι πέρα από το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για θέρμανση στα σχολεία της χώρας, υπάρχουν πολλές σχολικές μονάδες όπως στη Θεσσαλονίκη που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με κακούς οιωνούς. Με τις πολιτικές σας, καταδικάζετε τη νέα γενιά» τόνισε, νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γιώργος Πάντζας, ο οποίος και κατέθεσε τη σχετική ερώτηση. Υποστήριξε ότι οι συνεχιζόμενες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και η μειωμένη απόδοση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές έχουν ως αποτέλεσμα να στερούνται τα σχολεία τους αναγκαίους πόρους προκειμένου να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες.

Απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών, ο Γ. Πάντζας του υπενθύμισε ότι «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να επιλύει τα κοινωνικά ζητήματα και όχι να προσθέτει ακόμα ένα όπως αυτό που αφορά στην αύξηση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%, επιβάλλοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να εκπαιδεύονται σε αντίξοες συνθήκες και σε αφιλόξενο περιβάλλον, όπως ακριβώς είναι σήμερα τα σχολεία της χώρας, σε συμμόρφωση πάντα με τις επιταγές των τοκογλύφων δανειστών».

«Κύριε υπουργέ, σας υπενθυμίζω ότι προεκλογικά όλες σας οι εξαγγελίες, με τις οποίες υφαρπάξατε την ψήφο του ελληνικού λαού, πήγαν περίπατο. Οι μνημονιακές σας πολιτικές έχουν καταδικάσει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα στην παρακμή. Άρα λοιπόν αναμένουμε η εξαγγελία σας αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη. Αναμένουμε όμως να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό, αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές και εξαιρώντας τες από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.