powered by Surfing Waves

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Aegina Fistiki Fest


Η 4η Γιορτή Φιστικιού, το Aegina Fistiki Fest , ένας θεσμός ο οποίος ενισχύει την τουριστική, γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα τη Αίγινας, διοργανώνεται από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2012 στο νησί . Το Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως όνειρο μιας ομάδας ανθρώπων , αγκαλιάστηκε ως προσπάθεια για να εξελιχθεί σε επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία φέτος διανύει τον τέταρτο χρόνο ζωής της.

Το Aegina Fistiki Fest καθιερώθηκε ως θεσμός και διοργανώνεται από το Δήμο της Αίγινας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Σαρωνικού, με τη συνεργασία των καλλιεργητών και άλλων παραγωγικών τάξεων, τη συνδρομή των καλλιτεχνών, των εθελοντών, αλλά και τις προσπάθειες και τη δουλειά της οργανωτικής του επιτροπής.

Καρδιά του Φεστιβάλ αποτελεί η εμπορική έκθεση, όπου περισσότεροι από 50 εκθέτες κατά μήκος της προβλήτας φιλοξενούν το Αιγινήτικο φιστίκι, τα παράγωγά του, λιχουδιές που το έχουν ως πρώτη τους ύλη, αλλά και μια σειρά ακόμη προϊόντα από το όμορφο νησί του Σαρωνικού, ανάμεσά τους αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα κεραμικά κοσμήματα, κεντήματα και εδέσματα.

Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού θα συναντήσουν μικρά αλλά και μεγάλα μουσικά και ψυχαγωγικά events , μουσικά, χορευτικά και θεατρικά σχήματα που θα δώσουν το παρόν και θα χαρίσουν παλμό στη μεγάλη γιορτή της Αίγινας.

Τα παιδιά πρωταγωνιστούν και φέτος στο Φεστιβάλ Φιστικιού έχοντας ως « έδρα» τους τον πύργο του Μάρκελου ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ο χώρος που φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά που παίζουν δημιουργούν μαθαίνουν.

Η Διαδρομή των Καλλιτεχνών , ένας καλλιτεχνικός περίπατος γνώριμος από τις προηγούμενες διοργανώσεις , έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής από μικρούς καλλιτέχνες , εκπαιδευτικά προγράμματα, η Γιορτή Συγκομιδής, είναι μερικές μόνο από τις πολλές θεματικές που περιλαμβάνονται στο Φεστιβάλ.

Σεφ θα μοιραστούν τα μυστικά τους με τους επισκέπτες, και θα τους τέρψουν με τις δημιουργίες τους ενώ στα γλυκοκαμώματα, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους γλυκές λιχουδιές με πρωταγωνιστή το φιστίκι.

Στο Φεστιβάλ θα είναι παρούσα και η Κοινοπραξία του έργου SusTEn Mechanism, μία διακρατική πρωτοβουλία για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής.

Ήδη από την προ-φεστιβαλική περίοδο, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ομάδα K.I.D.S. Make συνδιοργάνωσαν τα λαγήνι Workshops. Από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, σπουδαστές και απόφοιτοι της αρχιτεκτονικής, των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, των ανθρωπιστικών σπουδών, με την καθοδήγηση καταξιωμένων ακαδημαϊκών, διεθνώς αναγνωρισμένων εικαστικών καθώς και παραδοσιακών τεχνητών, λαϊκών καλλιτεχνών της Αίγινας και φιστικοκαλλιεργητών κλήθηκαν να ερευνήσουν το νησί ως αισθητικό φαινόμενο και να παράγουν σύγχρονα εικαστικά έργα και προτάσεις εμπνευσμένα από τον τόπο και τις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους του νησιού (όπως το κοπανέλι, η αγγειοπλατική, η φιστικοκαλλιέργεια). Τα λαγήνι Workshops αποτελούν μία καλή πρακτική βιώσιμης πολιτισμικής επιχειρηματικότητας με προέκταση στον τουρισμό, καθότι, αφενός, ενσωματώνουν το υφιστάμενο πολιτισμικό κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία και, αφετέρου, ως πολιτιστικό γεγονός συμβάλλει στην τουριστική ελκυστικότητα ενός τόπου.

Στο κύριο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, η Γαστρονομική Ομάδα της Αίγινας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και της Κοινοπραξίας SusTEn Mechanism, δημιουργεί ένα βιώσιμο γεγονός: ένα Γαστρονομικό Εργαστήριο με τίτλο «Φιστικάτες Νοστιμιές». Το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου, στη μικρή προβλήτα στην παραλία της Αίγινας γνωστοί Chefs χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες και γνωστά προϊόντα (Π.Ο.Π.) της Δυτικής Ελλάδας, θα δημιουργήσουν πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας και θα μοιραστούν τα μυστικά τους με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Η συμμετοχή της Κοινοπραξίας στο 4ο Aegina Fistiki Fest θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση μίας ημερίδας τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη στον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τον Αγροδιατροφικό Τομέα». Η Περιφέρεια Αττικής και το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας (BIC) Αττικής, θα παρουσιάσουν στην τοπική κοινωνία καλές πρακτικές αειφόρου επιχειρηματικότητας με βάση της ελληνική και τη διεθνή εμπειρία.

http://www.aeginafistikifest.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.