powered by Surfing Waves

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πως αυξήθηκε κατά 33% το χαράτσι ακινήτων στο δήμο μας;

Η αύξηση του τέλους υπερ του δήμου κατά 33%

Οπως δημοσιεύτηκε σε τοπικό μπλογκ ο συντελεστής ΕΕΤΗΔΕ  (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών)  στην Λίμνη ανέβηκε απο 3  πέρυσι σε 4 φέτος με απο αποτέλεσμα να αυξηθει το χαράτσι κατα 33%. 



Ο συντελεστής  ΕΕΤΗΔΕ   4  στο πραπάνω λογαριασμό αντιστοιχεί σε ακίνητα αντικ. αξίας  απο 501 μεχι 1.000 ευρώ ενώ  ο συντελεστής 3 αντιστοιχεί  σε αντικ. αξίες κάτω απο 500 ευρώ.

Ο συντελεστής ΕΕΤΗΔΕ  του 2012 προσδιορίστηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας  στις 24 Ιανουαρίου 2012 καθόρισε (ΒΟΖΞΩΛ5-ΛΟ5)    τις τιμές ζώνης ανά οικισμό , για τις περιοχές εντός σχεδίου, ως εξής ( δηλαδή ανέβασε τον  συντελεστή ΕΕΤΗΔΕ  στο 4, με εξαίρεση το Προκόπι που έχει συντελεστή 3):

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛΥΜΝΙΩΝ(Πρώην Δήμο Ελυμνίων)

ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΛΙΜΝΗΣ: η Δ΄Ζώνη ήτοι 700€/τ.μ
ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΒΙΩΝ : η Γ΄Ζώνη ήτοι 700€/τ.μ

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΛΕΩΣ (Πρώην Δήμο Νηλέως)
ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ.ΑΝΝΑΣ : η Β΄Ζώνη ήτοι 650€/τ.μ
ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΑΛΙΟΒΡΥΣΗΣ : η Γ΄Ζώνη ήτοι 550€/τ.μ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΚΑΛΗΣ: η Β΄Ζώνη ήτοι 700€/τ.μ

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΗΡΕΩΣ(Πρώην Δήμο Κηρέως)
ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: η Α΄ ΖΩΝΗ ήτοι 500€/τ.μ
ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: η ΣΤ΄ΖΩΝΗ ήτοι 550€/τ.μ

Αργότερα στις 9 Απρ 2012 το Δ.Σ. Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας έβγαλε μια γενικόλογη απόφαση  (Β4Ω8ΩΛ5-ΒΔΒ) δεν προσάρμοσε τις τιμές ζώνης που είχε καθορίσει  αλλα ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά πενήντα επί τοις εκατό (50%) στο Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας. 



Τι είναι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών 


Το    ΕΕΤΗΔΕ είναι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ενα νέο ειδικό "τέλος" στα ακίνητα  ισχύει από το οικονομικό έτος 2011 και μετά, ουσιαστικά με μόνιμο χαρακτήρα, επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).

Βάση υπολογισμού του τέλους. Αυτό προσδιορίζεται από την επιφάνεια των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, την τιμή ζώνης, το συντελεστή παλαιότητας όπως αυτά αναφέρονται στον υπολογισμό του ΤΑΠ που υπάρχει στο φύλλο "Ανάλυσης λογαριασμών Δήμου-ΕΡΤ" κάθε διμηνιαίου λογαριασμού της ΔΕΗ, όπως αυτά είχαν την 17.9.2011. Τα παραπάνω στοιχεία πολλαπλασιάζονται επί τον συντελεστή του ειδικού "τέλους", η κλίμακα του οποίου, ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο έχει ως εξής:

Τιμή Ζώνης

Συντελεστής (Ευρώ / τ.μ.)
για ευπαθείς ομάδες 0,5
έως 500 ευρώ 3
501-1.000 ευρώ 4
1.001-1.500 ευρώ 5
1.501-2.000 ευρώ 6
2.001-2.500 ευρώ 8
2.501-3.000 ευρώ 10
3.001-4.000 ευρώ 12
4.001-5.000 ευρώ 14
5.001 και άνω 16

Επιπλέον στο ειδικό αυτό τέλος η ηλικία του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη αντίστροφα σε σχέση με όλους τους άλλους φόρους, ήτοι όχι ως "μειωτικός συντελεστής παλαιότητας", αλλά ως "αυξητικός συντελεστής νεότητας"! Αυτό σημαίνει ότι τα νεότερα ακίνητα οφείλουν μεγαλύτερο τέλος από το παραπάνω σε σχέση με τα παλαιότερα, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα!

Παλαιότητα

Αυξητικός Συντελεστής
Άνω των 26 ετών 1
25-20 έτη 1,05
19-15 έτη 1,10
14-10 έτη 1,15
9-5 έτη 1,20
4-0 έτη 1,25


Ποιοι είναι υπόχρεοι στην καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων

Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στην περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή. Για το 2011 βαρύνει τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου κατά τη 17/9/2011 και για το 2012 τον κατά την 28/4/2012. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς.

Αρχικός υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος καταβάλει κάθε ποσό τέλους που συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, σε οποιουδήποτε το όνομα και αν εκδίδεται αυτός.

Αν χρήστης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου είναι ο ενοικιαστής του, τότε ο ίδιος εξοφλά εμπρόθεσμα κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνει ποσά του ειδικού τέλους, και κάθε ποσό που καταβάλει συμψηφίζεται αυτόματα με ήδη οφειλόμενα ή επόμενα ενοίκια. Η ρύθμιση αυτή υπεριισχύει κάθε άλλης αντίθετης συμφωνίας των συμβαλλόμενων μερών.

Στα μισθωμένα ακίνητα πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ενοικιαστές πληρώνουν στη ΔΕΗ το σύνολο του λογαριασμού και παρακρατούν το ποσό του ειδικού τέλους από το επόμενο κάθε φορά μίσθωμα, ή συμψηφίζεται με αυτό το αντίστοιχο ποσό από τα μισθώματα που τυχόν οφείλει. Συνεπώς τυχόν αξίωση κάποιου ενοικιαστή να του προκαταβληθεί το ποσό του τέλους δεν έχει καμιά νόμιμη βάση, πέραν του κινδύνου που εγκυμονεί αυτό για τον ιδιοκτήτη.



Ποιά ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων
Στο ειδικό τέλος ακινήτων δεν υπόκεινται τα ακίνητα που ανήκουν:

α) στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και τις δημοτικές επιχειρήσεις,
β) στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα αποκλειστικά για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους,
γ) στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους,
δ) στα αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών και
ε) τα ακίνητα ξένων κρατών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.


Επίσης απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος:

α) Τα κτίσματα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνταν κατά την 17.9.2011.
β) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
γ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
- ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα,
- ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
δ) Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.

Κυρώσεις σε περίπτωση μη καταβολής.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Μερική καταβολή στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι δυνατή λόγω γνωμοδότησης του ΝΣΚ. Ωστόσο η διακοπή μίας παροχής κοινής ωφέλειας λόγω μη εξόφλησης ενός φόρου κεφαλαίου έχει σοβαρά θέματα νομιμότητας και συνταγματικότητας τα οποία εξετάζουμε και αναμένονται εξελίξεις.

πηγή:  pomida.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.