powered by Surfing Waves

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα Κουίζ για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου μας

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για την δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (φωτογραφία απο τις επεισοδιακές κινητοποιήσεις στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης τον Απρίλη του 2012) . Στο δήμο μας τί γίνεται με το ΣΜΑ;  

Οι κάτοικοι του Τραχηλίου είναι ανάστατοι από χθες  με την προοπτική δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  της Νότιας Εύβοιας στην περιοχή τους. Οι αντιδράσεις τους ήταν έντονες και με επιστολή στο τύπο, τις εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές και βουλευτές του νομού μας εκφράζουν την αντίθεση τους. Ανησυχούν για απαξίωση της περιοχής τους, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και των φυσικών πόρων,  την ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, κλπ. Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις  από το Παρθένι, Αυλωνάρι,  Κριεζά τον Άγιο Γεώργιο, κλπ.

Εκτός απο τις αντιδράσεις στην Εύβοια, για το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων εξασφαλίστηκε μέσω ΕΣΠΑ η προμήθεια δύο κινητών σταθμών μεταφόρτωσης προϋπολογισμού 570.000 € και 968.157 € εξασφαλίστηκαν για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων Δήμου Ερέτριας, στον Άγιο Δημήτριο Αμαρύνθου, προϋπολογισμού 968.157 €, που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού συμπίεσης και μεταφοράς των απορριμμάτων.

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης μπορούν να λειτουργούν με ή χωρίς συμπίεση των σκουπιδιών και μπορεί να είναι σταθεροί (σε πάγιες κτιριακές υποδομές) ή κινητοί (οι διεργασίες συσκευασίας λαμβάνουν χώρα σε φορτηγό όχημα ή συνδυασμό οχημάτων που φέρει κατάλληλο εξοπλισμό). Οι κινητοί Σ.Μ.Α. έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν σημαντική κτιριοδομική ή ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση. Τα κοντέηνερ των κινητων ΣΜΑ φέρουν ενσωματωμένο σύστημα αυτοσυμπίεσης και ειδικό διαμέρισμα συλλογής των υγρών που προέρχονται απ’ την συμπίεση των αποβλήτων στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα η διαδικασία μεταφόρτωσης να μην παράγει καθόλου υγρά λύματα.

Οι ΣΜΑ χωροθετούνται σε κεντροβαρικά σημεία ως προς τις πηγές δημιουργίας των απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα οχήματα μετά την συμπλήρωση του φορτίου τους να διανύουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μέχρι τον ΣΜΑ, όπου ξεφορτώνουν και επιστρέφουν και πάλι στο έργο της αποκομιδής.

Εκτός απο τις αισθητικές επιπτώσεις, το θόρυβο και την δυσοσμία οι ΣΜΑ παράγουν υγρά απόβλητα (επιφανειακές απορροές, ειδικά απόβλητα, κ.λπ.) που χρειάζονται κατάλληλη διευθέτηση για την αποφυγή παράσυρσης στερεών σωματιδίων κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και η ειδική μέριμνα για τα ειδικά απόβλητα (λάδια, καύσιμα, κλπ.). Η συνηθέστερη επίπτωση είναι η διασπορά απορριμμάτων από τα Α/Φ, ή κατά την απευθείας εκφόρτωση των απορριμμάτων στην χοάνη τροφοδοσίας, ή κατά την αποσύμπλεξη των κοντέηνερ.

Για την χωροθέτηση των Σ.Μ.Α. αποφέυγονται οι περιοχές που έχουν ενταχθεί ή έχουν προταθεί για ένταξη στο Δίκτυο Φύση 2000 (Natura) και περιοχές φυσικού κάλλους. Ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία έχει η κοινωνική αποδοχή της θέσης κατασκευής του Σ.Μ.Α.  Για την χωροθέτηση και λειτουργία των ΣΜΑ απαιτούνται εγκρίσεις μελετών σκοπιμότητας και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τί γίνεται όμως με τα σκουπίδια στο δήμο μας; Μεταφορτώνονται;

Ο δήμος μας παράγει γύρω στους 6.000 με 7.000 τόνους στερεά απόβλητα ετησίως, τα οποία καταλήγουν 55 χλμ μακριά στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας (δυναμικότητας 348.475 τόνων). Η παραγωγή των σκουπιδιών στο δήμο μας κατανέμεται γεωγραφικά ανάλογα με το πληθυσμό και αναλογούν  σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ περίπου 415 κιλά σκουπίδια ετησιως στον καθένα μας. Δηλαδή, η Λίμνη παράγει περιπου 1.200  τόνους σκουπίδια το χρόνο, το Μαντούδι 850, οι Ροβιές 650,   η Αγια Άννα 550 και 450 περίπου τόνους το Προκόπι. Αυτά δημιουργούν τα παρακάτω ερωτήματα.
  •  Τι είδους σταθμός μεταφόρτωσης είναι αυτός πού ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ο δήμαρχος τι έγινε με την δημοπρασία στις 17/6/11
  • υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων;  
  • αξιολογήθηκαν  οι  ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΣΜΑ  και τα διαθέσιμα μέτρα πρόληψης και προστασίας απο την ρύπανση;  
  • υπήρξε διαβούλευση και κοινωνική αποδοχή;  
  • πόσο  κατάλληλες είναι οι  εγκαταστάσεις και υποδομές ΣΜΑ; έχουν  γίνει με τις προβλεπόμενες  προδιαγραφές; 
  •  παρακολουθείται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων;  
  • Είναι νόμιμος;  έχει πάρει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις;
Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και  τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Εύβοια για τους ΣΜΑ  δημιουργήθηκε το παρακάτω Κουίζ  για το ΣΜΑ του δήμου μας .


Κουίζ: Τι γνωρίζεις για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου μας;


Υπάρχει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο δήμο μας πριν πάνε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας;
    Ναι
    Όχι 
    Σχεδιάζεται
      
    Αν ναι, πού βρίσκεται;
    λίγο πιο έξω απο τις Κεχριές
    λίγο πιο έξω απο το Μαντούδι 
    λίγο πιο έξω απο την Κεράμεια

     Ποιός πήρε την απόφαση για την τοποθεσία που θα γίνει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;
    Μετά απο διαβούλευση, οι τοπικές κοινότητες και το τοπικό συμβούλιο
    Το Δημοτικό Συμβούλιο
    Ο Δήμαρχος με τους Αντιδημάρχους του


    Ποιος ενημέρωσε τους δημότες για τις συνέπειες του ΣΜΑ και για τους ελέγχους και μέτρα προστασίας;
    Δεν έγινε ενημέρωση 
    Ο δήμαρχος με τους αντιδήμάρχους
    Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου

     
    Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή της τοποθεσίας;
    Το πιο κεντρικό σημείο στο δήμο για οικονομία στα κάυσιμα και τις μετακινήσεις των Α/Φ
     Περιοχή που δεν θα βλάπτονται το περιβάλλον, τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και η φυσική ομορφιά
     Κανένα απο τα παραπάνω



Βρες τις σωστές απαντήσεις


Το Ιστορικό.

 2/6/2011 Ο κ. Ψαρρός δηλώνει:  "τα μηχανήματα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων ,όπως σιλό –κοντέινερ και όχημα μεταφοράς, έχουν προμηθευθεί από τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Βορείου Ευβοίας.  Αποφασίζεται η  εξεύρεση χώρου για μίσθωση μεταξύ  Κεράμιας και Κηρίνθου.

17/6/11   Διακήρυξη δημοπρασίας για μίσθωση χώρου για ΣΜΑ μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Κεράμειας και Στροφυλιάς.

Σεπτέμβρης 2011 Ο κ Ψαρρός σε συνέντευξη του δηλώνει:  "βρήκαμε χώρο για την τοποθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Παρασκευόραμα "

14/5/12 Σύσταση του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον οποίο περιέρχονται η διαχείριση των εγκαταστάσεων προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων των  δήμων που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟ ΣΔΑ. Στο διοικητικό του συμβούλιο  συμμετέχουν τρείς απο τον δήμο μας.

23/5/12 Ο κ. Ψαρρός  ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο  «εντός των ημερών θα γίνει η  ολοκλήρωση του σταθμού μεταφόρτωσης  απορριμάτων στο Παρασκευόρεμα".

1/6/12 Εκπόνηση της τοπογραφικής και υψομετρικής μελέτης για τον ΣΜΑ στο Μαντούδι απο το ΦΟΣΔΑ Βορείου Ευβοίας







0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.