powered by Surfing Waves

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξάνονται τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας

Πήραν «φωτιά» ζήτηση και τιμές για καυσόξυλα

Ολο και περισσότεροι αγοράζουν σόμπες ή κατασκευάζουν τζάκια και η τιμή των καυσόξυλων στην Αθήνα κυμαίνεται από 180 έως 220 ευρώ.


«Φωτιά» στη ζήτηση για αγορά καυσόξυλων βάζει, ενόψει του επερχόμενου Χειμώνα, η επικείμενη εκτίναξη της τιμής προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης.

Αύξηση κατά 100% παρουσιάζει η ζήτηση στην αγορά για καυσόξυλα, σε σχέση με πέρσι, καθώς με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει τεράστια άνοδο, οι καταναλωτές αναζητούν οικονομικότερους τρόπους για να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους για το χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχα ποσοστά αύξησης σημειώνονται στον αριθμό των παρανομιών που αφορούν είτε την παράνομη υλοτομία είτε τη λαθραία διακίνηση των καυσόξυλων.

Σχετικά με τη ζήτηση, οι έμποροι επισημαίνουν ότι έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι και οι ίδιοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, καθώς οι υλοτομίες είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της χορήγησης περιορισμένων κονδυλίων από το αρμόδιο υπουργείο για το σκοπό αυτό. Επειδή, μάλιστα, τα ελληνικά ξύλα δεν επαρκούν για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, η αγορά έχει κατακλυστεί από βουλγαρικά ξύλα, τα οποία έμποροι και δασάρχες εκτιμούν ότι αποτελούν σήμερα το 90% των ποσοτήτων που διακινούνται στη Μακεδονία.

«Η τεράστια ζήτηση μας φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Το ενδιαφέρον, ιδίως από τις πόλεις, μεγαλώνει, καθώς οι ένοικοι των πολυκατοικιών δεν συμφωνούν για το πετρέλαιο κι όλο και περισσότεροι αγοράζουν σόμπες ή φτιάχνουν τζάκια. Στις οικοδομές, όμως, με μεγάλο ύψος είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν τα ξύλα» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Ξυλεμπόρων Δράμας Μιχάλης Ισαακίδης.

Με τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζει, τα περισσότερα ξύλα που διακινούνται είναι βουλγάρικα, ενώ προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο έλλειψης καυσόξυλων κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και μεγάλης αύξησης στην τιμή της διάθεσής τους στο κοινό.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των τιμών, αυτά διαφοροποιούνται ανά περιοχή. Στη Δράμα, ο κ. Ισαακίδης κάνει λόγο για μηδενική αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρσι και αναφέρει ότι ο τόνος πωλείται έναντι 100 ευρώ. Η τιμή, όμως, αυξάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου φτάνει τα 140 ευρώ και τη Λάρισα, όπου διαμορφώνεται στα 150 ευρώ τον τόνο. Για αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρσι κατά 10% κάνει λόγο ο διευθυντής δασών της Φλώρινας Στέφανος Γρούιος, που αναφέρει ότι οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 85 και 110 ευρώ ανά τόνο, σε μία περιοχή, όμως, πλούσια σε δάση με πολύ λιγότερες ποσότητες εισαγόμενου βουλγαρικού ξύλου, αλλά και χειμώνες που διαρκούν οκτώ μήνες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η παράνομη υλοτομία μαστίζει τόπους που διαθέτουν πολλά δάση και διασυνοριακές περιοχές. 

Στο μεταξύ, σε «σαφάρι» ελέγχων επιδίδονται οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες, όπως τονίζει ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πολυγύρου Λευτέρης Πιτσόκος, συνεργάζονται στενά με την αστυνομία, την τροχαία, τις κοινότητες αλλά και τους πολίτες. Η παράνομη υλοτομία μαστίζει ιδιαίτερα τόπους που διαθέτουν πολλά δάση και διασυνοριακές περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Πρεσπών, όπου κατά τον κ. Γρούιο, σημειώνονται κρούσματα λαθροϋλοτομίας από Αλβανούς που μπαίνουν στα δάση δρυός και μεταφέρουν τα ξύλα πίσω στη χώρα τους. Παρά τις κατασχέσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, η δυσκολία των συγκεκριμένων ελέγχων είναι μεγάλη, λόγω της έλλειψης επαρκούς οδικού δικτύου και του δύσβατου της περιοχής.

Σε μία προσπάθεια εκτίμησης του ρυθμού αύξησης των παρανομιών, ο δασολόγος του δασαρχείου της Αρναίας Χαλκιδικής Αναστάσιος Αγαλής κάνει λόγο για διπλασιασμό τους φέτος.

Παράλληλα, η αν. δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, επισημαίνει ότι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια γίνονταν πέντε - έξι μηνύσεις το χρόνο για τέτοιες παρανομίες, το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν ήδη 15!



Μετέτρεψαν την παράνομη υλοτομία σε πταίσμα

Ανακοίνωση ενάντια στο νόμο που ενθαρρύνει τη λαθροϋλοτόμηση και οδηγεί σε εκτεταμένες καταστροφές των δασών εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ, 

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ε.Δ.Δ.Υ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τον τελευταίο χρόνο, αυξήθηκαν τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, για εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, διακίνησης και εμπορίας καυσοξύλων καθώς και την εμφανή αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τα περιορίσει.

Η πολιτεία, λόγω της σημασίας των δασικών οικοσυστημάτων όφειλε να πάρει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των λαθρουλοτομιών και την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας.

Αντί αυτού και παρά τις εξαγγελίες για ειδικά προγράμματα για τον περιορισμό του φαινομένου, με χρήματα από το πράσινο Ταμείο, πρόσφατα, είδαμε να ψηφίζεται μια διάταξη που δυστυχώς «λειτουργεί» στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ειδικότερα με το άρθρο 38 παρ.2 του ν.4055/2012 (ΦΕΚ 51/Α΄), αυξήθηκε στο ποσό των 600 ευρώ το προβλεπόμενο από τις διατάξεις των άρθρων 268 του ΝΔ 86/69 και των άρθρων 37, 38 και 39 του ν.3585/2007 όριο, μέχρι του οποίου τα αντίστοιχα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος.

Η ρύθμιση αυτή, προκειμένου για τις παράνομες υλοτομίες, οδηγεί και μάλιστα "εν μέσω κρίσης", στην πλήρη αποδόμηση της δικαστικής προστασίας των δασών, δεδομένου ότι η υλοτόμηση ποσότητας ξυλείας ισοδύναμης με τα 600 ευρώ (που προβλέπει η ρύθμιση), αντιστοιχεί στην παράνομη υλοτομία μέχρι 15 χωρικών μέτρων (περίπου 30 τόνων ξύλου) που πλέον θα θεωρείται πταίσμα.
Δηλαδή πιο απλά, τα δάση θα δεχτούν τεράστια πίεση διότι το αδίκημα της λαθρουλοτρομίας, λόγω του υψηλού νέου ορίου που θέτει η ρύθμιση, θα θεωρείται πταίσμα και ουσιαστικά θα τιμωρείται ελαστικότερα.

Αναρωτιόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα αυτής της ρύθμισης όταν είναι γνωστά τα προβλήματα και οι δυσκολίες ελέγχου του δασικού χώρου, (με δεδομένη την περιορισμένη διάθεση πόρων για το σκοπό αυτό), ιδίως σήμερα, που με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται συρρικνώνεται και περιθωριοποιείται ο δημόσιος τομέας.

Για την Ένωσή μας και αυτή η αποσπασματική αλλαγή του νομικού πλαισίου, γίνεται χωρίς καμιά οργανωμένη σκέψη για τις συνέπειες που προκαλεί και την ανάγκη περιορισμού ενός φαινομένου που θα εξελίσσεται προοδευτικά σε ¨πλιάτσικο¨ σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και μειώνονται οι ασκούμενοι έλεγχοι.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες τουαναφορικά με το πασιφανές έλλειμμα δασικής πολιτικής, την κατάσταση που διαμορφώνεται στη δασοπροστασία, υπό αυτές τις συνθήκες και την περιορισμένη δυνατότητα των Δασικών Υπηρεσιών να διαχειριστούν και να προστατέψουν αποτελεσματικά τους δασικούς πόρους που αποτελούν και δημόσια περιουσία.

Η Ένωσή μας καταγγέλλει αυτές τις πολιτικές επιλογές:
Όταν με Υπουργικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιούνται αντικείμενα του δημοσίου, όταν ακυρώνονται στα πλαίσια των δημοσιονομικών προσαρμογών οι επιστήμες του περιβάλλοντος, όταν η δημόσια διοίκηση γίνεται βορά σκοπιμοτήτων, όταν οι κρατικοί λειτουργοί αδυνατούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση των εσόδων και της δημόσιας περιουσίας, όταναξιολογούνται καιροσκοπικά και ψευδεπίγραφα διοικητικές δομές που υπάρχουν από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, τότε η κατάρρευση είναι βέβαιη και οι πολιτικές ευθύνες τεράστιες .

Ζητάμε:
Να σταματήσουν αυτές οι αντιδασικές τροπολογίες «εξπρές» που μειώνουν τη δασική προστασία.
Να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης (σε αυτή την κρίσιμη περίοδο) λειτουργία και η δυνατότητα των Δασικών Υπηρεσιών, να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους και ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον.
 Να τεθεί σε συζήτηση η δυνατότητα κάθετης οργάνωσης και λειτουργίας τους ιδιαίτερα μετά την ανάληψη και της αρμοδιότητας της αγροτικής ασφάλειας από τις δασικές Υπηρεσίες.
Να διατίθενται αποκλειστικά για τη δασική ανάπτυξη και προστασία οι πόροι που προέρχονται από τα δάση».


Πηγή: dasologoi.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.