powered by Surfing Waves

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Έβαλε λουκέτο ο πρώτος δήμος της χώρας γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους


Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση έφεραν μοιραία και το πρώτο επίσημο λουκέτο σε δήμο τη χώρας: Ο Δήμος Αχαρνών κατέβασε ρολά από την περασμένη Τρίτη επ' αόριστον λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη, με το δεδομένο ότι είναι ένας από τους επτά δήμους που,  δεν πλήρωσαν τους μισθούς των εργαζομένων

Το λουκέτο στο δήμο μπήκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου, ενώ στις 8 το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ, το λουκέτο στο δήμο παραμένει μέχρι νεωτέρας, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ενώ η Καθαριότητα θα φροντίζει μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παιδικούς και τα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δεν... έπεφτε ούτε καρφίτσα, καθώς ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους και εργαζομένους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή απόφασή του δημοτικού συμβουλίου, «κανένας εργαζόμενος δε θα απολυθεί ή θα μεταταχθεί», και αυτό διότι «ο Δήμος Αχαρνών δεν έχει πλεονάζον προσωπικό» (σ.σ.: συνολικά, η κεντρική υπηρεσία του δήμου μαζί με τα νομικά πρόσωπα έχει 960 υπαλλήλους, με την πόλη να ανέρχεται στους 107.500 κατοίκους, βάσει της Απογραφής 2011).

Στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου σήμερα το πρωί, αναφέρεται επί λέξει ότι «ο δήμος Αχαρνών σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον, μέχρι να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα».

Ο δήμος πλέον θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι υπηρεσίες καθαριότητας θα φροντίζουν μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.
Συνάντηση με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει σήμερα ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, ενώ περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πολίτες του δήμου Αχαρνών έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αντίστοιχος αριθμός πολιτών και εργαζομένων έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του δήμου στις Αχαρνές.

Η δημοτική αρχή των Αχαρνών πηγαίνει στη συνάντηση με έτοιμες προτάσεις σχετικά με την βραχυπρόθεσμη επίλυση του σοβαρού οικονομικού προβλήματος του δήμου, που οδήγησε στην επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του.


Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Ντούρος, ο δήμος ζητά άμεση αποδέσμευση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση καταβολή των μισθών του πρώτου 15νθημέρου στους εργαζόμενους, με τη δέσμευση να πληρωθούν αργότερα οι ασφαλιστικές εισφορές.


Επίσης, αιτείται μείωση του επιτοκίου των δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως τονίζει ο κ. Ντούρος, ο δήμος έχει λάβει δάνειο με επιτόκιο 11,5%, με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση των τοκοχρεολυσίων να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, μηνιαίως. Ζητά, λοιπόν, να μειωθεί άμεσα το επιτόκιο στο 5,5%, ποσοστό για το οποίο δεσμεύθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση του δανείου θα μειωθεί κατά το ήμισυ.

Επιπλέον, ο δήμος θα ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, καθώς η κρατική χρηματοδότηση εξαρτάται από τον πραγματικό πληθυσμό των δήμων. Όπως σημειώνει ο δήμος Αχαρνών, αυτή τη στιγμή, δεν έχει 77.000 κατοίκους- πληθυσμός, που είχε καταγραφεί την προηγούμενη δεκαετία- αλλά 107.000 κατοίκους. Η αύξηση του πληθυσμού συνεπάγεται και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μάλιστα, ο κ. Ντούρος τονίζει ότι η νέα απογραφή θα φέρει σε δυσχερέστερη οικονομική θέση τους μεγάλους δήμους και την πρωτεύουσα της χώρας, όπου ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται.

Τέλος, η δημοτική αρχή θα ζητήσει να αποδεσμευθεί έως και το 150% από την κρατική χρηματοδότησή της- κάτι που επιτρέπεται από το νόμο- προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το άμεσο, σοβαρότατο πρόβλημα του δήμου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Σωτήρη Ντούρου προς το δημοτικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με τις ηγεσίες των υπουργειών Εσωτερικών και Οικονομικών και τον διαβεβαιώσαν ότι:
α) ο δήμος θα πάρει προκαταβολή από τους ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τη μισθοδοσία· τα διαδικαστικά για την προκαταβολή θα συζητηθούν και σήμερα Παρασκευή με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

β) το δάνειο των 25 εκατ. ευρώ που έχει ο δήμος, όπως τον διαβεβαίωσαν από τα συναρμόδια υπουργεία, θα επιμηκυνθεί κατά 10 χρόνια και από τα 15 που είναι σήμερα θα πάει στα 25 χρόνια για την αποπληρωμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επόμενη Πέμπτη θα ληφθεί η σχετική απόφαση από το δ.σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Πάντως, από την περασμένη Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο έχει δώσει την «εν λευκώ επιταγή» στο δήμαρχο να πληρώσει με εντέλεσθαι οι εργαζόμενοι του δήμου. Μάλιστα, τότε, ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους υπαλλήλους του, αφού τους υποσχέθηκε πως κανένας δε θα χάσει τη δουλειά του, τους ζήτησε τη συνεργασία τους να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, διότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει πτώχευση στους ΟΤΑ» και «διότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών του δήμου μας».


Οι αντιδράσεις τουΣωματείου Εργαζομένων Δ. Αχαρνών

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Αχαρνών «καταγγέλλουν την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας τους από τη δημοτική Αρχή, καθώς και την απόδοση των εργοδοτικών εισφορών τους». Έτσι λοιπόν, το Σωματείο Εργαζομένων, εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων του δήμου και των νομικών του προσώπων, κατόπιν Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19/09/2012, αποφάσισε:

•και πραγματοποίησε συγκέντρωση των εργαζομένων στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου και συμβολική κατάληψη του περιβάλλοντος χώρου αυτού την ίδια ημέρα,

•κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου, με ανάρτηση πανό, ηχητικές ενημερώσεις, συγκεντρώσεις μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο αλλά και την κεντρική πλατεία του δήμου, «προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και την αδυναμία του να καταβάλλει τόσο τη μισθοδοσία των εργαζομένων όσο και την κάλυψη βασικών αναγκών των δημοτών»,

•ενημέρωση και προβολή «των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, αλλά και της αντιμετώπισής τους και του εμπαιγμού που πραγματοποιείται εναντίον τους εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, τόσο στον τοπικό όσο και τον πανελλαδικής εμβέλειας Τύπο και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»,

•επίσημη καταγραφή όλων των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αχαρνών και τα νομικά του πρόσωπα,

•κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, με την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο Αχαρνών, η γενική συνέλευση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων, αντιδρώντας στη μη καταβολή μισθοδοσίας στο προσωπικό. Έτσι, αποφάσισε:
•να καλέσει τον εισαγγελέα άμεσα για την καταβολή των δεδουλευμένων,
•να κάνει αγωγή για τα οφειλόμενα από δικαστικές αποφάσεις και δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους,
•να ζητήσει νομική συνδρομή για τις κρατήσεις των δανείων και των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν αποδοθεί,
•να κινηθεί νομικά για την επιστροφή των εσόδων του δήμου που έχουν παραχωρηθεί στις επιχειρήσεις για την ύπαρξη των οποίων διαφωνεί,
•να προχωρήσει σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου και κατασχέσεις εφόσον χρειαστεί,
•να μεθοδεύσει επίσχεση εργασίας του προσωπικού,

•να ζητήσει ισοζύγιο Εσόδων - Εξόδων του Δήμου Αχαρνών και των επιχειρήσεων με σημερινή ημερομηνία, δηλ. 13/09,

•να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για να γνωρίζουν όλοι πως έχει η κατάσταση,

•να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει δικαστικά για τα οφειλόμενα των συναδέλφων που έχουν έρθει από τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «επειδή εκτιμούμε ότι δε θα εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι υπερωρίες, να προχωρήσουμε σε δικαστική διεκδίκηση για τις ώρες που έχουν δουλέψει οι συνάδελφοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο πλευρό δήμου και εργαζομένων


Παρόντες στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γιώργος Πάντζας (παρευρέθη και στο αποψινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο) και Αλέξης Μητρόπουλος. Ο μεν πρώτος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στους εργαζομένους και τους κάλεσε «να αντισταθούν στην φιλομνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης γιατί η μη πληρωμή των δεδουλευμένων είναι απότοκο αυτής της πολιτικής», ο δε άλλος υπογράμμισε πως «εάν το πρόβλημα της μισθοδοσίας των Εργαζομένων είναι νομικό πρόβλημα, αυτό θα λυθεί εύκολα· εάν είναι πολιτική επιλογή, τότε αυτό θα παραμείνει άλυτο και στο μέλλον».


Να σημειωθεί, τέλος, πως απόψε παρών στη συνεδρίαση του δ.σ. Αχαρνών ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, ο οποίος και διαβεβαίωσε τους παρισταμένους πως θα δοθεί η επιμήκυνση του δανείου από το Παρακαταθηκών.



ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

πηγή aftodioikisi.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.