powered by Surfing Waves

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΣτΕ «έκοψε» οικισμό δικαστών στις Ροβιές

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ενέκριναν το πολεοδομικό σχέδιο τού οικισμού (οικοπέδων), που έχουν οι συνάδελφοί τους, τής Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, στη θέση Κονταρράδες – Πευκιάς – Κάτω Πευκιάς των Ροβιών, τού Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας.

Και δεν ενέκριναν οι δικαστές τού Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το πολεοδομικό σχέδιο, καθώς δεν έχει καταβληθεί στο «Πράσινο Ταμείο» η προβλεπόμενη ειδική χρηματική εισφορά.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κατατεθεί Προεδρικό Διάταγμα, για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης τής έκτασης που έχει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην περιοχή των Ροβιών.

Με το επίμαχο διάταγμα καθορίζονται οι οικοδομήσιμοι χώροι, οι οδοί, πεζόδρομοι, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι αθλητισμού και παιδικής χαράς, ο χώρος εκκλησίας και εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, όπως και ο χώρος αντλιοστασίου.

Επίσης, στον επίμαχο οικισμό των δικαστών επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικιών, όπως και οι άλλες αναγκαίες κατασκευές για τη λειτουργία του (βιολογικός καθαρισμός κ.λπ.), ενώ το ελάχιστο όριο εμβαδού κάθε οικοπέδου καθορίζεται στα 400 μέτρα, με μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων το 50% της επιφάνειάς του και με συντελεστή δόμησης 0,3.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των δικαστικών κατοικιών καθορίζεται στα 7,50 μέτρα με προσαύξηση 1,5 μ. σε περίπτωση κατασκευής στέγης, η οποία είναι υποχρεωτική τουλάχιστον στο 70% της κάλυψης τού κτιρίου.

Αντίθετα, απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων με πυλωτή, όπως και η κατασκευή περιμετρικών μπαλκονιών (εξώστες), ενώ οι περιφράξεις (μάντρες) δεν μπορούν να ξεπερνούν το ένα μέτρο και οι σοβάδες τους θα χρωματίζονται με λευκό χρώμα ή σε γήινες αποχρώσεις, εκτός εάν είναι από εμφανή πέτρα.

Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 124/2012 γνωμοδότησή του έκρινε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν είναι νόμιμο, καθώς δεν προκύπτει ότι έχει καταβληθεί στο «Πράσινο Ταμείο» (πρώην Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων – Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.) η προβλεπόμενη «ειδική χρηματική εισφορά».

Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση τού ΣτΕ, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία (Ν. 2508/1997 κ.λπ.), προϋπόθεση για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης αποτελεί η υποχρέωση των ιδιοκτητών της εδαφικής έκτασης, που πολεοδομείται ως Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.) να καταβάλλουν στο «Πράσινο Ταμείο» ειδική χρηματική εισφορά, ίση με το 10% τής αξίας τής προς πολεοδόμηση έκτασης.

Η επίμαχη εισφορά υπολογίζεται με βάση την αγοραία αξία της γης και μάλιστα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 58.694 ευρώ (το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται ανά διετία με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων).

Η καταβολή από την Ένωση στο «Πράσινο Ταμείο» της ειδικής «χρηματικής εισφοράς, πριν από την υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης πολεοδομικής μελέτης από τον αρμόδιο υπουργό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πολεοδόμηση τής έκτασης, σύμφωνα με το σύστημα τού άρθρου 24 τού Ν. 2508/1997», καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.