powered by Surfing Waves

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο χρόνια περιόδος χάριτος με μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% στα δάνεια των δήμων



Κάτι το οποίο ζητούν οι δήμαρχοι πιεστικά από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί εν μέρει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στηνκοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: δύο χρόνια περιόδος χάριτος στα δάνεια των δήμων που έχουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, που επιβεβαίωσε οτι θα δοθούν τα 8-10 χρόνια επιμήκυνση. αλλά και θα υπάρξει και μείωση του επιτοκίου κατά μισό τοις εκατό μόνο για τη διετή παράταση χάριτος. Ο Χρ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι έχει δοθεί επιμήκυνση στα 25 χρόνια για την αποπληρωμή δανείων σε 18 δήμους, συνολικού ύψους 312 εκατ. ευρώ, η οποία το Παρακαθηκών κατά 29 εκατ. ευρώ. H συγκεκριμένη ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει άμεσα στη Βουλή.

Τα δάνεια του δήμου μας (3.483.876,85 Ευρώ) επιμηκύνθηκαν πρόσφατ  για  για 20 χρόνια (μέχρι το 2033) και με επιτόκιο 6,02% .  



Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους δημάρχους, σημείωσε ότι «θα μπορούσε να δώσει περισσότερα, εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τηρήσει τον προϋπολογισμό» και αυτό που κάνει τώρα είναι η «πιστή τήρησή» του.

Αναφορικά με τα 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ, είπε πως θα προσπαθήσει να τα δώσει μαζί με τα τακτικά έσοδα των δήμων (ΚΑΠ). Σε αυτό, πάντως, είπε «ναι» και ο υπουργός ΕσωτερικώνΕυριπίδης Στυλιανίδης. «Τα 35 εκατ. πρέπει να δίνονται εγκαίρως», είπε χαρακτηριστικά.

Ασκούνης: Άμεσα η ρύθμιση για τα δάνεια

Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανείων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Υπογράμμισε, όμως, «ό,τι είναι να γίνει πολύ πολύ γρήγορα...Εάν αυτή είναι η εξαγγελία κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα». Απαντώντας του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης του είπε: «Ο κ. Σταϊκούρας ήταν σαφής. Μπορείτε να το δείτε και στα Πρακτικά».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Χρ. Σταϊκούρας αγνωρίζοντας το «επείγον» του πράγματος είχε σημειώσει νωρίτερα πως δε θα περάσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.