powered by Surfing Waves

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμοι: Τρεις ντουζίνες αποφάσεις για ένα έργο ΕΣΠΑ


Σχεδόν τρεις... ντουζίνες αποφάσεις και δικαιολογητικά απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός δημοτικού έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αυτό αποκάλυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δήμαρχοι στον υπουργό Ανάπτυξης & Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας του να κάνει κάτι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που λειτουργεί ως τροχοπέδη σε όποια προσπάθεια ανάπτυξης κάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι αιρετοί στον υπουργό- για να υλοποιηθεί ένα έργο μέσω ΕΣΠΑ ανάμεσα στις 34 αποφάσεις και δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι εφτά αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής και ισάριθμες εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!

Κοιμήσης: Ελληνικό εφεύρημα η γραφειοκρατία στο ΕΣΠΑ
Το πρόβλημα περιγράφει με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης: «Η γραφειοκρατία που επεβλήθη στο ΕΣΠΑ δεν οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Όργανά της, αλλά είναι εφεύρημα ελληνικό και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αλλάξει»,

Για το λόγο αυτό, οι δήμαρχοι συμφώνησαν με τον υπουργό στη σύσταση μιας κοινής Επιτροπής με το υπουργείο που θα εξετάσει όλα αυτά τα προβλήματα και μάλιστα η πρώτη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Οι 34 αποφάσεις - βήματα για τα δημοτικά έργα


Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν προκειμένου να ενταχθεί ένα έργο προς χρηματοδότηση και υλοποίηση από το ΕΣΠΑ είναι:

1. Σύνταξη μελέτης (Διαδικασία ανάθεσης: παραλαβή - έγκριση - πληρωμή)

2. Διαδικασίες ωρίμανσης μελέτης: Έγκριση μελέτης από τα εκάστοτε κάθε φορά όργανα [ΥΠΠΟΤ/ Τοπικό Συμβούλιο ή ΚΑΣ (ανάλογα με την έκταση της παρέμβασης), ΥΠΕΚΑ, αρμόδια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), Πολεοδομία (για έκδοση ή απαλλαγή οικοδομικής άδειας), Περιβαλλοντική αδειοδότηση], σύνταξη συνοδευτικών μελετών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΗ, Πρασίνου) → ώριμη μελέτη προς υποβολή σε πρόγραμμα,

3. Αντιμετώπιση θεμάτων απαλλοτριώσεων ή πράξεων εφαρμογής εντός Σχεδίου Πόλης.

4. Έγκριση, παραλαβή μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

5. Έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση,

6. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξή του έργου στο εκάστοτε πρόγραμμα,

7. Έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση,

8. Διαδικασίες για την υπογραφή μνημονίου με την Αρχαιολογία σε περίπτωση που απαιτείται ανασκαφική έρευνα,

9. Υποβολή πλήρους Τεχνικού Δελτίου Έργου ηλεκτρονικά αλλά και σε φάκελο με συνοδευτικά έγγραφα - τεύχη,

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.