powered by Surfing Waves

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Οριστική λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης

Την λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.


Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας πρόεκυψε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Φεβρουάριο του 2011 από την συγχώνευση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων Νηλέως και Κηρέως. Η Κοινωφελή επιχείρηση Ελυμνιων δεν συμπεριλήφθηκε προφανως λογω των υψηλών χρέων της που ανερχοταν στα388.692,65, για εξόφληση χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αναψυχής προς το Ελληνικό Δημόσιο καιΑσφαλιστικούς Οργανισμούς

Το συνολικό κεφάλαιο της νεας επιχείρησης ανέρχεται σε 632.172 € (ευρώ) που προέρχεται από τα κεφάλαια των συγχωνευόμενων Επιχειρήσεων. Η επίσημη έναρξη της επιχείρησης ειναι η 16.06.11 όταν δημοσιεύτηκε η σύσταση στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ 1434 Β /16.06.2011).

Το έργο της επιχείρησης θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του δήμου σημαντικά, αφού το αντικείμενο δραστηριότητας της έχει μεγάλο εύρος. Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις ειναι υπεύθυνες για την οργάνωση δημοτικής συγκοινωνίας, την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης και τουριστικής ανάπτυξης, την εκπόνηση τοπικών προγραμμάτων για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, κλπ. Ό ρόλος της γίνεται σημαντικότερος στην παρούσα οικονομική κρίση γιατί θα είναι υπεύθυνη για την κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη και την στήριξη των αστέγων και οικονομικά αδυνάτων.

Γενικώς οι προηγούμενες Κοινωφελείς εταιρείες Κηρέως και Νηλεως αποτελούν ένα παράδειγμα κακοδιοίκησης και προχειρότητας στο δήμο μας. Η έκθεση από τον ορκωτό λογιστή Κουτρουμπή Ευθυμιο που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια στις 12/12/11 με δίνει μια γεύση από το μέγεθος της κακοδιαχείρισης και της μπακαλικής που ακολουθήθηκε. Ο ορκωτός λογιστής δυσκολεύτηκε να οριστικοποιήσει την καταγραφή και αποτίμηση των προηγούμενων επιχειρήσεων γιατί υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στην καταγραφή και αποτίμηση υποχρεώσεων προς Προμηθευτές, Πιστωτές, Εργολάβους, υποχρεώσεων προς Ι.Κ.Α, υποχρεώσεων προς Εφορία, και μη υποβολή Δηλώσεων προς Εφορία. Δυσκολευτήκαν να αποτιμήσουν βασικά μεγέθη όπως τα υπόλοιπα πελατών, χρηματικών διαθεσίμων, απαιτήσεων από μη εισέτι εισπραχθείσες επιχορηγήσεις, πιστωτών, δανείων κλπ. Κάποιοι δεν κράταγαν τα βιβλία των εταιρειών όπως θα έπρεπε μάλιστα όταν μιλάμε για ποσά της τάξεως των 600 χιλιάδων ευρώ.

Οι ορκωτοί λογιστές για τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του δήμου:

"1.Κοινωφελής Επιχείρηση Νηλέως
Από τις πληροφορίες και τις διευκρινίσεις που απεκόμισα από την συζήτηση που είχα με την κα Φαρακλιώτη Ματίνα που τηρούσε και εξακολουθεί να ενημερώνει τα βιβλία της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νηλέως, σημειώνονται τα ακόλουθα:
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως , εξακολουθεί να μην έχει εισέτι οριστικοποιήσει υπόλοιπα απογραφής των οικονομικών της στοιχείων, προκειμένου αυτά να πιστοποιηθούν (από Ορκωτό Ελεγκτή) και εν συνεχεία να μεταφερθούν στα βιβλία της νεοϊδρυθείσας Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Οι δυσκολίες και οι παρατηρούμενες ελλείψεις διαπιστώνονται στα ακόλουθα στοιχεία:
Μη οριστικοποιημένη καταγραφή και αποτίμηση:
- Υποχρεώσεων προς Προμηθευτές, Πιστωτές, Εργολάβους
- Υποχρεώσεων προς Ι.Κ.Α
- Υποχρεώσεων προς Εφορία
- Μη υποβολή Δηλώσεων προς Εφορία
- Επιβεβαίωση Χρηματικών Διαθεσίμων
- Διαπίστωση καθαρής θέσης της Επιχείρησης

2. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Κηρέως
Από την διεξαχθείσα συζήτηση που είχα με τον κο Καραντάκη Ανέστη ο οποίος έχει αναλάβει να κλείσει και οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα της εν λόγω επιχείρησης, διαπιστώσαμε ότι έως σήμερα υφίστανται ελλείψεις και αδυναμίες που εντοπίζονται στα στοιχεία της επιχείρησης και συσχετίζονται με:
-Οριστική επιβεβαίωση των υπολοίπων
· Πελατών
· Χρηματικών διαθεσίμων
· Απαιτήσεων από μη εισέτι εισπραχθείσες επιχορηγήσεις
· Προμηθευτές
· Πιστωτές
· Δάνεια
· Πάγια περιουσιακά στοιχεία

Κάτω από το παραπάνω διαμορφωμένο πεδίο ελλείψεων και αδυναμιών που δεν επιτρέπουν επί του παρόντος την οριστικοποίηση των υπολοίπων απογραφής για τις δύο πρώην Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που συγχωνεύονται από την νεοϊδρυθείσα Κοινωφελή Επιχείρηση , με την ονομασία ’’Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας’’ ,

Τι συζητήθηκε και μικροπολιτικά

Τα πρακτικά της συζητησης του Δημοτικού Συμβουλίου  που οδήγησε  στην απόφαση για οριστική λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης:
Ειναι εντυπωσιακό πως οι κ. Καντζούρας και Στεργίου ξεχασαν την κακοδιαχείριση και στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δ. Κηρέως που κατέφραψαν οι ορκωτοί λογιστές.

"Ο πρόεδρος (κ. Τζαχρήστος) εισηγούμενος το θέμα είπε:

Η εν λόγω Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση που προήλθε από την ενοποίηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κηρέως και της  Κοινωφελούς Επιχείρησης Νηλέως, δύναται να λυθεί πριν την πάροδο της διάρκειάς της με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τη λύση της Επιχείρησης ακολουθεί η εκκαθάριση αυτής.

Μετά την εκκαθάριση της επιχείρησης, όσα περιουσιακά στοιχεία απομένουν περιέρχονται στον Δήμο (που την είχε συστήσει)
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Δήμαρχος ο οποίος αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα πορεία της νεοσύστασης Κοινωφελούς Επιχείρησης και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε :

Όπως γνωρίζετε η εν λόγω επιχείρηση προήλθε από την ενοποίηση δύο πρώην Κοινωφελών Επιχειρήσεων που είχαν συσταθεί από τον πρώην Δήμο Κηρέως και Αγίας Άννας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχα από τον Ορκωτό  Ελεγκτή κο Κουτρουμπή Ευθύμιο , η ενοποίηση των δύο επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη περαιωθεί καθώς αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Νηλέως και συγκεκριμένα :

Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία της συγκεκριμένης Κοινωφελούς ήταν σε υποτυπώδη κατάσταση και ο νέος Λογιστής που έχει αναλάβει ξαναγράφει απ’αρχής αυτά, για τις χρήσεις 2008 έως 2012.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα από τον Λογιστή , παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες των βιβλίων που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλούς εικόνας και οικονομικού συμπεράσματος. Πιστεύουμε ότι έως το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και η εν συνεχεία ενοποίηση των δύο Επιχειρήσεων.
Βασική προϋπόθεση είναι να συνταχθεί ο ενοποιημένος Ισολογισμός της  31.12.2011 και να καταχωρηθούν στα βιβλία της νέας εταιρείας με τα υπόλοιπα έναρξης.

Από μια πρώτη ενημέρωση που έχω από τον Ορκωτό και τον τηρούντα τα βιβλία ορισθέντα Λογιστή, η νέα Κοινωφελής Επιχείρηση θα αναλάβει σημαντικά χρέη τα οποία κάτω από τις παρούσες συνθήκες και οικονομικές συγκυρίες για την χώρα μας, δεν υπάρχει καμία ελπίδα (αυτές οι υποχρεώσεις να διευθετηθούν από ίδια κεφάλαιά της).

Από την άλλη πλευρά οι απορρέουσες υποχρεώσεις και ευθύνες για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι μεγάλες, ενώ παράλληλα λείπει η εσωτερική οργάνωση.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες η άποψή μου είναι ότι αφού ολοκληρωθούν και καταγραφούν τα οικονομικά στοιχεία της Νέας Κοινωφελούς αυτή να οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση σύμφωνα με τα άρθρα 269 & 270 του Κ.Δ.Κ.Ν 3463/206 των άρθρων 1,6 και 280 παρ.1 του Ν.3852/2010.


Η τυχόν περιουσία της επιχείρησης μετά την οριστικοποίηση της λύσης και εκκαθάρισης θα περιέλθει στον Δήμο.  Σύμφωνα με την Νομοθεσία η λύση και εκκαθάριση διεκπεραιώνεται από Ορκωτούς Ελεγκτές και θα σταλθούν οι σχετικές προσκλήσεις για την ανάληψη του έργου.

Με βάση την σημερινή απόφασή μας το υφιστάμενο προσωπικό της Κοινωφελούς Επιχείρησης δύναται να μεταφερθεί στον Δήμο ο οποίος μεταξύ των άλλων υπεισέρχεται αλληλέγγυα και απεριόριστα σε όλες τις σημερινές υποχρεώσεις και απαιτήσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του :

α)την εισήγηση του κ. Δημάρχου

β) τα άρθρα 269 & 270 του Κ.Δ.Κ.Ν 3463/206 των άρθρων 1,6 και 280 παρ.1
του Ν.3852/2010.

γ)τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων ,που είναι: 


Περήφανος Ιωάννης: Η λύση και εκκαθάριση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας είναι σοβαρό θέμα. Θεωρώ σκόπιμο κατά την συζήτηση του θέματος να παρευρισκόταν ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις που να δικαιολογούν την απόφαση λύσης κι εκκαθάρισης.

Γνωρίζω ότι τα έξοδα της Δημοτικής Επιχείρησης Νηλέως ήταν μόνο το ΙΚΑ, το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ,ένα άτομο ΑΜΕΑ και η αποζημίωση του Προέδρου της Επιχείρησης. Δεν έχω τίποτε άλλον να πώ.

Καντζούρας Ιωάννης: Ο πρώην Δήμαρχος κ. Περήφανος μιλούσε προεκλογικά για ένα Δήμο πρότυπο, ότι δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ.Στο Δήμο Νηλέως δεν λειτουργούσε τίποτε .Εκπλήσσομαι γιατί όταν καταγγέλλουμε τέτοια γεγονότα ο κ. Περήφανος ή λείπει ή φεύγει από την αίθουσα.

Στεργίου Ιωάνης: Όταν συζητάμε ένα σημαντικό θέμα για το Δήμο Νηλέως ,ο κ. Δήμαρχος αποχωρεί από την αίθουσα. Αισθάνομαι άσχημα που κάθε φορά συζητάμε για το θέμα της κακοδιαχείρισης του τέως Δήμου Νηλέως. Πρέπει η υπόθεση να τελειώσει και να ξεκαθαρίσει. Είμαι υπέρ της πρότασης του κ. Δημάρχου
."

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.