powered by Surfing Waves

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αναβιώνει ο «διάπλους του Φιλοκτήτη»



Στη ρότα του μυθικού βασιλιά της Μελιβοίας -κατά τον Τρωικό Πόλεμο- Φιλοκτήτη, πλέουν από σήμερα το απόγευμα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία ξεκίνησαν, σε πανηγυρικό κλίμα, από το λιμάνι του Αγιοκάμπου στα παράλια του νομού Λάρισας, με προορισμό τη Λήμνο.

Ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου συνδιοργανώνουν την αναβίωση του μυθικού ταξιδιού του Φιλοκτήτη. Η διοργάνωση αναμένεται να τεθεί υπό την αιγίδα και άλλων φορέων, αφού φιλοδοξία μας είναι η προσπάθεια αυτή να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη.

Ο «Διάπλους του Φιλοκτήτη», η μεταφορά του μυθικού ταξιδιού από τον 12ο πχ αιώνα στον 21ο μχ αιώνα θα αναβιώσει με ιστιοπλοϊκά σκάφη και φουσκωτά από τις 22 Ιουνίου 2012 μέχρι και τις 27 Ιουνίου 2012

Το πενθήμερο ταξίδι των συμμετεχόντων  ξεκινησε από το λιμάνι Αγιοκάμπου, θα περάσει από την Χαλκιδική, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, την Αλόννησο, για να καταλήξει στο λιμάνι Αγιοκάμπου, την πατρίδα του βασιλιά της Μελιβοίας, Φιλοκτήτη.

Επιθυμία μας είναι να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ειρήνης για την αδελφοποίηση των τριών πόλεων που σχετίζονται με τη ζωή και την πορεία του Φιλοκτήτη, της Λήμνου, της Τροίας και της Μελιβοίας, ιδιαιτέρας πατρίδας του μυθικού ήρωα, ελπίζοντας η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Αγιάς δήλωσε σχετικά «Μετά την πρώτη επαφή του 2010 όπου τη Μελίβοια-πόλη του βασιλιά Φιλοκτήτη- επισκέφθηκε το γυμνάσιο Μύρινας, χαρίζοντάς μας ομολογουμένως στιγμές ανεπανάληπτες, γίνεται προσπάθεια οι δύο δήμοι να αποκτήσουν μία βάση συνεχούς συνεργασίας σ΄ όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων των τοπικών μας κοινωνιών.

Αυτή η προσπάθεια ευελπιστούμε να αποτελέσει την αρχή, όπου με κοινό πολιτιστικό στοιχείο τον Βασιλιά Φιλοκτήτη, να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) με την

Τροία (Τσανάκαλε) και πόλεις της κάτω Ιταλίας και Σικελίας, που ίδρυσε ο μυθικός Βασιλιάς της αρχαίας Μελίβοιας.

Το εγχείρημα αναβίωσης της ιστορικής διαδρομής θα ολοκληρωθεί σε 6 μέρες, έγινε εφικτό μετά από συνεργασία των Δήμων Αγιάς και Λήμνου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και συμμετέχουν σε αυτό 5 σκάφη και 36 άτομα.

Ο «διάπλους του Φιλοκτήτη», πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής του πλευράς, έχει ως στόχο τη δικτύωση όλων των φορέων της περιοχής, την ενδυνάμωση του τουρισμού και των επιχειρηματικών σχέσεων, αλλά και την καθιέρωσή του μέχρι και τα τουρκικά παράλια, σε επόμενη φάση.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.