powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Καινοτόμες προτάσεις για καλλιέργειες εσπεριδοειδών και αλιευτικό τουρισμό





Με δύο καινοτόμες προτάσεις συμμετέχει ο δήμος Αρταίων στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Διασυνοριακού Προγράμματος «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013».

Η πρώτη αφορά τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαχείριση των εσπεριδοειδών μέσα από εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. Η πρόταση με την επωνυμία «Citrus» συνολικού προϋπολογισμού 907.184 ευρώ, συνυποβάλλεται με το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ από πλευράς Ιταλίας συμμετέχει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Research Unit for Cropping Systems in Dry Environments.

Ειδικότερα, η πρόταση έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου – καινοτόμου συστήματος ακριβείας για την αειφόρο διαχείριση και τον ποιοτικό έλεγχο των εσπεριδοειδών (καλλιέργειες πορτοκαλιάς, μανταρινιάς και λεμονιάς), το οποίο θα αναβαθμίσει ποιοτικά την ντόπια παραγωγή παρέχοντας στους καλλιεργητές τα αναγκαία εργαλεία για την καλύτερη, πιο ποιοτική και οικονομικά πιο αποδοτική καλλιέργεια των εσπεριδοειδών μέσα από την υιοθέτηση πιλοτικών εφαρμογών.
Κύριο συστατικό της πρότασης είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία της ηλεκτρονικής καρτέλας εσπεριδοειδών (Ψηφιακή Πύλη «Citrus»), η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την:
-Χαρτογράφηση καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών σε web GIS εφαρμογή, διαχείριση λίπανσης και «υγεία» εδάφους, διαχείριση άρδευσης, διαχείριση φυτοπροστασίας, διαχείριση ζιζανίων, είδη και ποικιλίες καλλιέργειας.
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει μια δέσμη ενεργειών για την αξιοποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων των εσπεριδοειδών ανάμεσα στις οποίες είναι ενέργειες προσδιορισμού ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγόμενων προϊόντων, ενέργειες ανάπτυξης «Οδηγού καλών γεωργικών πρακτικών για τα εσπεριδοειδή», υιοθέτηση πρότυπων καλλιεργειών για ερευνητικούς σκοπούς, υλοποίηση σεμιναρίων σε καλλιεργητές.

Παράλληλα ο δήμος Αρταίων αποφάσισε τη συμμετοχή του στην υποβολή πρότασης για την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Η πρόταση με τίτλο «FISH TOURISM» είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ

Ειδικότερα στους στόχους της περιλαμβάνονται η Προσέλκυση νέων επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Ενίσχυση των βιοτεχνικών προϊόντων αλιείας, η Προώθηση της εμπειρικής γνώσης και των παραδόσεων που σχετίζονται με την αλιεία η Ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης, με νέες καινοτόμες και βιώσιμες υπηρεσίες, η Εφαρμογή πιλοτικών δράσεων αλιευτικού τουρισμού στην Ιταλία και την Ελλάδα, η Ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των τουριστών σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη της παραδοσιακής αλιείας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.