powered by Surfing Waves

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

20ετής παραχώρηση χρήσης της «ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ" στο Δήμο από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Μαντουδίου,



Συμφωνήθηκε η παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου "ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ" ή Κονάκι στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης – Αγίας Άννας από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Μαντουδίου, προκειμένου να υποβληθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανάδειξης και ανακαίνισής του.


Πρόκειτια για το το αρχοντόσπιτο του τελευταίου γαιοκτήμονα του Μαντουδίου και πολιτικού Βασίλειου Βουδούρη. Πρόκειται για ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο 204 τ.μ. ανά όροφο, κατασκευής του 1885, το οποίο μετά την πώληση του κτήματος Βουδούρη το 1895 πέρασε την ιδιοκτησία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου Διαχειρίσεως Συνιδιόκτητου Δάσους και Χορτονομής, ως δωρεά του πρώην ιδιοκτήτη. Με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτίριο με την 4640/1431/16.3.1999 του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο α’ όροφο, οι οροφές των δωματίων κοσμούνται από θαυμάσιες ταβανογραφίες.

Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές φθορές από το χρόνο. Ο Συνεταιρισμός προσπαθεί την αναπαλαίωσή του και τη μετατροπή του σε Λαογραφικό Μουσείο και Χώρο Πολιτισμού για το Μαντούδι και έχει ήδη εκπονήσει και προμελέτη γι’ αυτό. Όμως δεν υπήρξαν οι πόροι για την υλοποίησή της. Η ένταξή του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, από το ίδιο τον Συνεταιρισμό είναι απαγορευτική, αφού ως ΝΠΙΔ απαιτείται ιδία συμμετοχή του 40-50%, απαγορευτική για τα οικονομικά του δεδομένα, σε έναν προϋπολογισμό έργου της τάξης των 640.000,00 €.


Η παραχώρηση της χρήσης του παραπάνω ακινήτου από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό, γίνεται μόνο και αποκλειστικά για να ενταχθεί προς χρηματοδότηση η πράξη «Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ιστορικού
Κτιρίου “ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ” ΒΟΥΔΟΥΡΗ Τ.Κ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ» στοΠ. Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ» 2007-2013  «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», διότι βάση των καταστατικών διατάξεων λειτουργίας του δενδύναται να παραχωρήσει την κυριότητα του κτιρίου. Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός προβαίνει στην κίνηση αυτή καθώς επιθυμεί να αναδείξει το κτίσμα αυτό, που αποτελεί του προηγούμενου αιώνα, και να εξάρει το τοπικό αίσθημα, αδυνατεί όμως οικονομικά να ανταπεξέλθει στην αναμόρφωση και αναπαλαίωσή του.
Η έναρξη της 20ετούς παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου στον Δήμο, ξεκινά από την ημερομηνία
Απόφασης ένταξης της πράξης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Σε περίπτωση που δεν ενταχθεί τότε η παραχώρηση δεν ισχύει.

Η χρήση του ακινήτου αυτού, βάσει νομίμων αδειών, θα είναι η εξής: το ισόγειο ως χώρος πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και μέρος αυτού ως χώρος συνεδριάσεων του Συνεταιρισμού και φύλαξης του αρχείου του Συνεταιρισμού και ο πρώτος (α΄) όροφος ως μουσειακός χώρος λαογραφικών – αγροτικών τοπικών εκθεμάτων, όπως περιγράφονται στην μελέτη αποκατάστασης & ανάδειξης του Ιστορικού κτιρίου, βάσει της οποίας αιτείται η χρηματοδότηση αναπαλαίωσης – αναμόρφωσης του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας συμφωνείται από τα συμβαλλόμενα μέρη ότι απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης του παραπάνω κτίσματος σε οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην της παραπάνω αναφερόμενης, χωρίς την έγγραφη συμφωνία των δύο μερών, κατόπιν αποφάσεων των αντίστοιχων συλλογικών οργάνων.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.