Παραγωγοί, συνεταιρισμοί και ομάδες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν με τα παραδοσιακά ή και βιολογικά τους προϊόντα σε ένα «πανηγύρι» τοπικών εδεσμάτων, ροφημάτων, αρωματικών φυτών και βοτάνων που παρά τον αττικό καύσωνα προσέλκυσε πολύ κόσμο.
Παράλληλα, λειτούργησαν εργαστήρια παρασκευής ζυμαρικών, τυριού, πετιμεζιού, σύγκλινων, λουκάνικων και άλλων προϊόντων που οι επισκέπτες όχι μόνο παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά αρκετοί κρατούσαν σημειώσεις και έκαναν ερωτήσεις.
Στο φεστιβάλ την τιμητική τους είχαν και τα παραδοσιακά παιχνίδια, με τα παιδιά να παίζουν κουτσό, σκοινάκι και να παρακολουθούν παραστάσεις καραγκιόζη.
Επίσης, οι “μικροί” επισκέπτες ζωγράφισαν με χρώματα από χώμα, έπλασαν ζυμαράκια, κατασκεύασαν φιγούρες του θεάτρου σκιών, αντικείμενα από πηλό και συνέθεσαν κολάζ από όσπρια. Η έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα επεκτεινόταν και σε χειροτεχνίες, κοσμήματα, χειροποίητες φλογέρες από καλάμι με πλούσια εκθέματα.
Η Εύα Πέγιου, υπεύθυνη της εκδήλωσης, ανέφερε πως χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες και φέτος, τονίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου φεστιβάλ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υποστηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερα αυτά της μάνας γης, δεν υπάρχει μέλλον για τους ανθρώπους της χώρας. Κυρίως οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη και επικοινωνία με το κοινό».
Μια άλλη παράμετρος της εκδήλωσης αποτελεί την προώθηση της υγιεινής διατροφής, αλλά και την πληροφόρηση των ανθρώπων πώς να παρασκευάσουν πολλά από τα τυποποιημένα προϊόντα μόνοι τους. «Τα βιωματικά εργαστήρια, που μπορείς να δείξεις άμεσα στον κόσμο πώς να φτιάξει χυλοπίτες, για παράδειγμα, έχουν θεαματικά αποτελέσματα», επισημαίνει η κ. Πέγιου.
«Πια τείνουν να εκλείψουν οι μονοθεματικές κλαδικές εκθέσεις», προσθέτει, «προς όφελος διαδραστικών μεθόδων, όπου γνωρίζεις τον παραγωγό, δοκιμάζεις γεύσεις, φτιάχνεις μόνος σου φαγητά».
Η Σουζάνε Ριντλ και ο Νίκος Θεοδώρου είναι μέλη της ομάδας “Κάτι τρέχει” και μένουν στην βόρεια Εύβοια. Η κ. Ριντλ ζωγραφίζει πίνακες με χρώματα από χώμα που παίρνει από την ελληνική γη. Κίτρινο, άσπρο, κόκκινο, μωβ, πράσινο χώμα από δάση, νησιά και μαύρο συνήθως από το κάρβουνο.
«Μαζεύω το χώμα, το κάνω σκόνη και μετά το ανακατεύω με αυγό, όπως στην αγιογραφία. Τα χρώματα αντέχουν στο χρόνο, δεν βλάπτουν το περιβάλλον όπως τα χημικά, για αυτό και ό,τι μείνει το πετάω στο κομπόστ ή στη γλάστρα, και είναι ιδανικά για παιδιά», εξηγεί η κ. Ριντλ. Πριν εφευρεθούν τα χρώματα του εμπορίου, οι περισσότεροι στην Ευρώπη έπαιρναν χώμα από την Ελλάδα και τα έφτιαχναν. Για παράδειγμα, το πράσινο χώμα της Μήλου ήταν πολύ φημισμένο.
«Άλλωστε, και η Τζοκόντα με χρώματα από χώμα και πετρώματα ζωγραφίστηκε», λέει η κ. Ριντλ.
Ο κ Θεοδώρου, μελισσοκόμος και αγρότης, μιλάει για την ομάδα τους.
Άλλος φτιάχνει σαπούνια και αλοιφές, άλλος κεριά, άλλος ζυμαρικά, γλυκά, ελιές, μαρμελάδες, μελισσοκομικά προϊόντα, άλλος έχει άλογα, η Σουζάνε ζωγραφίζει, ενώ συμμετέχει και ένα ξενοδοχείο και ένα μπαρ στην ομάδα. Ο ένας στηρίζει την άλλον, και με ανταλλαγή προϊόντων και εργασίας.
«Εκτός από να πουλάμε στον κόσμο, μέλημά μας είναι να μαθαίνει κανείς να τα φτιάχνει μόνος του, γι’ αυτό και κάνουμε συχνά εργαστήρια», αναφέρει ο κ. Θεοδώρου. «Ο καθένας μας έκανε άλλες δουλειές παλιά, γυρίσαμε όμως σιγά σιγά στη γη, γιατί πρέπει να έχει κανείς ένα κομμάτι γη. Ό,τι και να γίνει, μπορείς να επιβιώσεις», επισημαίνει.
Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς και την 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.