powered by Surfing Waves

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Τι απάντησαν στη Βουλή οι δημοτικοί μας άρχοντες για το "Πόθεν Έσχες" τους


Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 21/7/11 τέθηκε ερώτημα προς το υπουργείο εσωτερικών σχετικά με τους δημοτικούς άρχοντες που δεν έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα του δήμου την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση. Το υπουργείο απευθύνθηκε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να συλλέξει τα απαιτούμενα στοιχεία από τους δήμους. Έως της 8/12/11 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είχε αποστείλει 3 απαντήσεις στην Βουλή από του περισσότερους δήμους κάτω απο τον έλεγχο της. Δεν υπήρξε απάντηση και τις 3 φορές από το δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγιας Άννας. Απαξίωσαν να απαντήσουν στην Βουλή σε μια περίοδο που τα "πόθεν έσχες" είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας " οι υπόλοιποι δήμοι δεν μας έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας".



Το ερώτημα



Και οι απαντήσεις που στάλθηκαν στη Βουλή απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

pothen esxes


 Το πόθεν έσχες του κ. Ψαρρού και των άλλων

Είναι αξιοσημείωτο οτι ολα αυτά συμβαίνουν τώρα, μέσα σε αυτό το κλίμα που ζητούνται επιτακτικά αυστηρότεροι έλεγχοι πόθεν έσχες. Στις 24/2/11 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ανεξάρτητοι, με επικεφαλής τον Απόστολο Κακλαμάνη ζητούν με πρόταση νόμου τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» και ιδιαίτερη έμφαση στο «έσχες» των δηλώσεων των προσώπων που υποχρεούνται σε αυτές.

Επίσης, ζητούν τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ και άλλων πολιτικών προσώπων, καθώς και δημοσίων προσώπων και λειτουργών, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής, γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος, ενώ δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων μόνον, αν και είναι προφανές, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων».
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» καθενός υπόχρεου από το νόμο για την υποβολή της.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.