powered by Surfing Waves

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τι βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές για την οικονομική διαχείριση του δήμου μας; Υπάρχουν ποινικές ευθύνες;



O Δήμος Κύμης-Αλιβερίου κυνηγησε  τους αιρετούς για «σημεία και τέρατα» που αποκαλύφθηκαν στη διαχείριση των οικονομικών από τους ορκωτούς λογιστές, σε έλεγχο που έκαναν, στους πρώην καποδιαστριακούς δήμους Ταμυνέων και Κονιστρών. Ομόφωνα αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η όχληση για την επίσπευση των διαδικασιών πειθαρχικων και πονικων ελεγχων, σύμφωνα με τις καινούργιες διατάξεις που επιβάλλουν την περαίωση της εντός τετραμήνου.
Αποδείχθηκε η ανεπαρκής και κάκιστη διαχείριση στον τέως δήμο Ταμυνέων. Η ΔΕΥΑ Ταμυνέων άφησε χρέη 1.526.000 ευρώ, με 7,5 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και τεράστιο χρέος στο ΙΚΑ. Έναντι 430.000 ευρώ της ΔΕΥΑ Αυλώνος και 495.000 ευρώ της ΔΕΥΑ Κύμης.

Τι βρήκαν όμως οι ορκωτοί λογιστές στο δήμο μας; O δήμος μας δεν ήταν υπόδειγμα  οικονομικής διαχείρισης και αρκετά προβλήματα ιδιαίτερα στις κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση απο τα παραπάνω. Υπάρχουν ευθύνες; θα αναζητηθούν;


ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΓΙΑΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Από τον έλεγχο  των ορκωτων λογιστών  προέκυψαν τα εξής:

1) Στο υπόλοιπο του λογαριασμού του Ενεργητικού Δ ΙΙ 1"Απαιτήσεις από πώληση αγαθών και υπηρεσιών" 372.064,86 ποσού ευρώ περιλαμβάνονται ποσά  ευρώ 67.000,00 περίπου τα οποία αφορούν απαιτήσεις από προηγούμενες χρήσεις και για τα οποία δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη επισφάλειας. Ο μη σχηματισμός της απαιτούμενης πρόβλεψης συνιστά  παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία με συνέπεια, η  αξία των ως άνω απαιτήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά το ποσό της μη  σχηματισθείσας κατά τον έλεγχο του λογαριασμού του Παθητικού ΙΙΙ 4 «Επιχορηγήσεις επενδύσεων» διαπιστώσαμε, όσον αφορά το Δ.Δ. Κηρέως, ότι δεν υπήρχε ακριβής αντιστοίχηση μεταξύ της αξίας κτήσεως των επιχορηγούμενων παγίων και των ληφθεισών επιχορηγήσεων. Από προηγούμενες χρήσεις διαπιστώσαμε ότι το έσοδο από την απόσβεση των επιχορηγήσεων υπερκαλύπτει την αντίστοιχη  δαπάνη της απόσβεσης. Λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί ο  επηρεασμός των υπολοίπων των λογαριασμών «Επιχορηγήσεις επενδύσεων» και «Κεφάλαιο».

2) Κατά  του Δήμου έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους και εργαζόμενους , διεκδικώντας αποζημιώσεις
συνολικού ποσού ευρώ 1.234.146,87 για το Δ. Δ. Κηρέως , ποσού 170.000,00.περίπου για το Δ. Δ.
Ελυμνίων και ποσού 140.448,00 για το Δ .Δ .Νηλέα. Λόγω μη λήψεως γνωμάτευσης από νομικό
σύμβουλο του Δήμου για την τελική έκβαση των αγωγών αυτών, δεν έχει γίνει πρόβλεψη στην 
κατάσταση απογραφής σε σχέση με τις αγωγές αυτές.

3)Στο υπόλοιπο του λογαριασμού του  Ενεργητικού ΔΙΙ5 "Χρεώστες Διάφοροι", περιλαμβάνονται α)απαιτήσεις ποσού ευρώ 388.692,65, για  εξόφληση χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αναψυχής προς το Ελληνικό Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς   β) απαιτήσεις ποσού ευρώ 74.260,84 (προϊόν δανειακής σύμβασης Δήμου  και Τ.Π.Δ.) για εγγύηση του Δήμου σε δάνεια ληφθέντα από την ΔΕΥΑΚ και την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Ανάπτυξης Κηρέως (ΔΕΠΑΚ).

 4) Στην αξία κτήσεως των λογαριασμών των Ενσωμάτων   ακινητοποιήσεων ,"Κτίρια και τεχνικά έργα", "Λοιπές εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως" και  "Ακινητοποιήσεις έπο εκτέλεση", περιλαμβάνοντα έργα ύδρευσης-άρδευσης- αποχέτευσης συνολικού  πόσου ευρώ 18.298.737,83, τα όποια θα πρέπει να μεταφερθούν στην υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α καθώς και  οι αντίστοιχα ληφθείσες επιχορηγήσεις που αφορούν τα ως άνω έργα και περιλαμβάνονται στο  υπόλοιπο του λογαριασμού του Παθητικού ΑΙΙ4 "Επιχορηγήσεις επενδύσεων".

5) Για τον προσδιορισμό του ποσού που περιέχεται στο υπόλοιπο του λογαριασμού του Παθητικού ΑΙΙ4 "Επιχορηγήσεις επενδύσεων" και αφορά το Δ.Δ. Νηλέως, λήφθηκαν υπ όψιν οι παραδοχές που
αναπτύσσονται λεπτομερώς στο αντίστοιχο πρωτόκολλο απογραφής.

6) Το σύστημα διαχειριστικής και λογιστικής παρακολούθησης των εσόδων και ειδικότερα αυτών που αφορούν την βεβαίωση και  είσπραξη των ανταποδοτικών τελών χρήζει βελτίωσης

7) Προτείνεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία  μεταγραφής των οικοπέδων και ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Δήμου , μέσω του  αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου.

8) Συστήνεται να γίνεται η λογιστική και διαχειριστική παρακολούθηση των αποθεμάτων μέσω οργανωμένου τμήματος αποθήκης.



Οι ορκωτοί λογιστές για τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του δήμου

Μετά από προγραμματισμένη συνάντηση που είχα με τους Λογιστές που  τηρούν τα βιβλία και στοιχεία για κάθε μια χωριστά των δύο πρώην  Κοινωφελών Επιχειρήσεων ως παραπάνω αναφέρονται , παρέχονται  συνοπτικά οι παρακάτω πληροφορίες :

1.Κοινωφελής Επιχείρηση Νηλέως

Από τις πληροφορίες και τις διευκρινίσεις που απεκόμισα από την συζήτηση  που είχα με την κα Φαρακλιώτη Ματίνα που τηρούσε και εξακολουθεί να  ενημερώνει τα βιβλία της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νηλέως,  σημειώνονται τα ακόλουθα:
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως , εξακολουθεί  να μην έχει εισέτι οριστικοποιήσει υπόλοιπα απογραφής των οικονομικών της  στοιχείων, προκειμένου αυτά να πιστοποιηθούν (από Ορκωτό Ελεγκτή) και εν  συνεχεία να μεταφερθούν στα βιβλία της νεοϊδρυθείσας Δημοτικής  Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Οι δυσκολίες και οι παρατηρούμενες ελλείψεις διαπιστώνονται στα ακόλουθα στοιχεία:

Μη οριστικοποιημένη καταγραφή και αποτίμηση:

- Υποχρεώσεων προς Προμηθευτές, Πιστωτές, Εργολάβους

- Υποχρεώσεων προς Ι.Κ.Α

- Υποχρεώσεων προς Εφορία

- Μη υποβολή Δηλώσεων προς Εφορία

- Επιβεβαίωση Χρηματικών Διαθεσίμων

- Διαπίστωση καθαρής θέσης της Επιχείρησης


2. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Κηρέως

Από την διεξαχθείσα συζήτηση που είχα με τον κο Καραντάκη Ανέστη ο οποίος έχει αναλάβει να κλείσει και οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα της εν λόγω  επιχείρησης, διαπιστώσαμε ότι έως σήμερα υφίστανται ελλείψεις και  αδυναμίες που εντοπίζονται στα στοιχεία της επιχείρησης και συσχετίζονται με:

-Οριστική επιβεβαίωση των υπολοίπων

· Πελατών

· Χρηματικών διαθεσίμων

· Απαιτήσεων από μη εισέτι εισπραχθείσες επιχορηγήσεις

· Προμηθευτές

· Πιστωτές

· Δάνεια

· Πάγια περιουσιακά στοιχεία

Κάτω από το παραπάνω διαμορφωμένο πεδίο ελλείψεων και αδυναμιών που δεν επιτρέπουν επί του παρόντος την οριστικοποίηση των υπολοίπων  απογραφής για τις δύο πρώην Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που συγχωνεύονται  από την νεοϊδρυθείσα Κοινωφελή Επιχείρηση , με την ονομασία ’’Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας’’ ,







ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΛΟΓΙΣΤΗ  Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
Έκθεση επί των Οικονομικών Καταστάσεων  Ελέγξαμε τις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις της Δ.Ε. Κηρέως (πρώην Δήμος Κηρέως) που αποτελούνται από τον ισολογισμό της 31 Δεκεμβρίου 2010, την κατάσταση αποτελεσμάτων και τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων της χρήσεως που έληξε την ημερομηνία αυτή, καθώς και το σχετικό προσάρτημα.

Από τον έλεγχο μας προέκυψαν τα εξής:

1) Στο λογαριασμό του ενεργητικού ΓΙΙΙ1 «Τίτλοι πάγιας επένδυσης, Συμμετοχές σε δημοτικές επιχειρήσεις» περιλαμβάνεται και συμμετοχή στη  δημοτική επιχείρηση Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αξίας κτήσεως κατά την 31/12/2010 € 67.280,92. Με βάση τον τελευταίο συνταγμένο Ισολογισμό της 31/12/2010 της επιχείρησης αυτής, η εσωτερική λογιστική της αξία έχει καταστεί πλέον μηδενική και συνεπώς θα έπρεπε σύμφωνα με την παράγρ. 2.2.112,  περίπτ. 5 του Π.Δ. 315/1999 να σχηματισθεί η σχετική πρόβλεψη υποτίμησης της συμμετοχής αυτής, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα
αποτελέσματα χρήσης και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά € 67.280,92. 
2) Κατά του Δήμου υφίστανται αξιώσεις εργαζομένων του Δήμου για καταβολή επιδόματος, οι οποίες έχουν επιδικασθεί από παλαιότερες ακόμη χρήσεις, ήτοι με την υπ’ αριθ. 71/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας και την υπ’ αριθ. 251/2008 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας, για συνολική οφειλή ποσού €280.051,11 το οποίο δεν έχει μέχρι την 31/12/2010 καταβληθεί και ούτε και έχει εμφανισθεί στα βιβλία του Δήμου ως υποχρέωση, με συνέπεια οι υποχρεώσεις να εμφανίζονται ισόποσα μειωμένες και τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια ισόποσα αυξημένα.


Κατά τη γνώμη μας, εκτός από τις επιπτώσεις των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο «Βάση για Γνώμη με Επιφύλαξη», οι ανωτέρω  οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της Δ.Ε. Κηρέως κατά την 31 Δεκεμβρίου 2010 και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Λογιστικά Πρότυπα που προδιαγράφονται από την Ελληνική Νομοθεσία.


BDO ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΕ Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2011
Πατησίων 81 & Χέυδεν, Αθήνα 104 34
Αρ.Μ. Σ.Ο.Ε.Λ. 111 Ο ΟΡΚΩΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ








4ΑΣΤΩΛ5-ΩΜΣ-signed (1)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.