powered by Surfing Waves

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Νέα γενιά αυθαιρέτων κτίζονται πυρετωδώς


Νέα γενιά αυθαιρέτων δημιουργείται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως. Όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι στις περιοχές των οποίων έχουν κτιστεί «γενεές αυθαιρέτων», πολλοί πολίτες σήμερα εκμεταλλεύονται τον εισπρακτικό χαρακτήρα του πρόσφατου περί αυθαιρέτων νόμο, κτίζουν πυρετωδώς προκειμένου στη συνέχεια να δηλώσουν τα κτίρια – με την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης – ότι κατασκευάστηκαν πριν την ισχύ του νόμου 4014/11 ώστε να τα νομιμοποιήσουν.

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα τα αυθαίρετα που κατασκευάζονται αυτήν την εποχή θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αφού με τη νέα παράταση που δόθηκε για τη ρύθμιση αυθαιρέτων ισχύει μέχρι στις 30 Ιουνίου.

Καθημερινές καταγγελίες στους δήμους για ανέγερση νέων αυθαιρέτων

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη» δηλώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συνεχίζει: «Είμαστε καθημερινά σε 24ωρη επαγρύπνηση, επειδή κάποιοι που έχουν τα οικόπεδα και τα χρήματα κτίζουν νέα αυθαίρετα εκμεταλλευόμενοι τον νόμο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προκειμένου να εισπράξει δεν ενδιαφέρεται για το νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του περιβάλλοντος και γενικότερα της κοινωνίας μας. Ο δήμος σχεδόν καθημερινά δέχεται καταγγελίες για κάποιους που κτίζουν νύκτα και σε συνεργασία με την αστυνομία προσπαθούμε να τους εμποδίσουμε. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Αυτοί που κτίζουν τώρα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αργότερα θα το μετανιώσουν, αφού θα γίνουν όμηροι ενός εισπρακτικού νόμου και μιας ανάλγητης κυβέρνησης».

Η ίδια κατάσταση φαίνεται ότι υπάρχει και στην Σαντορίνη, όπου κάποιοι θέλουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τη μεγάλη αξία που έχουν τα ακίνητα στο νησί, αυθαίρετα κατά κανόνα τις νυκτερινές ώρες.


Πρόβλημα και με τις μεταβιβάσεις

Την ίδια στιγμή νέα προβλήματα έχουν προκύψει με τις μεταβιβάσεις κτιρίων που έχουν τακτοποιηθεί η πρόκειται να ρυθμιστούν με το νόμο 4014/ 2011 περί αυθαιρέτων κατασκευών.

Οι φωνές περί προχειρότητας του νόμου, που ακούγονται όλους αυτούς τους μήνες από όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στην εφαρμογή του, φαίνεται ότι αποδεικνύονται απολύτως δικαιολογημένες.

Από την μια οι συνεχείς τροπολογίες και παρατάσεις και από την άλλη ο καταιγισμός ανυπόγραφων διευκρινήσεων που δίνονται με την μορφή ερωταπαντήσεων από το ΥΠΕΚΑ έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση στις τάξεις των πολιτών αλλά και των μηχανικών που χειρίζονται το θέμα.

Απόδειξη του χάους που έχει προκληθεί είναι ότι μόλις πριν μια εβδομάδα ενημερώθηκε το υπουργείο ότι οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας σε κανένα κτήριο που έχει υπαχθεί στο νόμο περί αυθαιρέτων κατασκευών. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα διώροφο κτήριο και το δηλώσει με βάση το προαναφερόμενο νόμο , δεν μπορεί να το χωρίσει ανά όροφο και να το μεταβιβάσει για παράδειγμα στα δυο του παιδιά, ή αν στο ίδιο όροφο υπάρχουν για παράδειγμα 70 τ.μ. νόμιμα και 70 τ.μ. παράνομα, δεν μπορεί κανείς να τα διαχωρίσει σε δυο διαμερίσματα και να τα μεταβιβάσει ξεχωριστά.

Αυτό το γεγονός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες των αρμοδίων φορέων και αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία, ενώ έχει φέρει σε αμηχανία πολίτες, οι οποίοι ήδη δήλωσαν τα κτίρια τους νομίζοντας ότι έχουν την δυνατότητα να τα μεταβιβάσουν με την ίδια αντιμετώπιση όπως αυτή των νόμιμων κτιρίων και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα!

Το νέο αυτό πρόβλημα που προέκυψε στις μεταβιβάσεις των αυθαιρέτων επιβεβαίωσε στο locallit το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο νόμος περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι ότι ενώ αρχικά ο νόμος προέβλεπε 40 χρόνια περίοδο χάριτος για τα «τακτοποιημένα» αυθαίρετα στη συνέχεια το χρονικό όριο …έπεσε στα 30 χρόνια με παρέμβαση του ΣτΕ και παρά το γεγονός ότι για τους ημιυπαίθριους ισχύουν τα 40 χρόνια της περιόδου χάριτος.

Εκ μέρους των συμβολαιογράφων ο κ. Ρούσκας υπογράμμισε ότι το θέμα είναι πλέον σε γνώση του υπουργείου και αναζητείται λύση. Εκτιμάται ότι η λύση για την εμπλοκή που προέκυψε στις μεταβιβάσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών ίσως και να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι και αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα είναι απολύτως συνταγματική.

Να σημειωθεί ότι οι συμβολαιογράφοι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχαν επισημάνει τα πολλά προβλήματα του νόμου. Ειδικότερα είχαν επισημανθεί τα μεγάλα προβλήματα σε πολλές ιδιοκτησίες για το περίφημο εξαρτημένο τοπογραφικό καθώς και αδικίες σχετικά με τον καθορισμό της τιμής ζώνης, αφού παρατηρείται το φαινόμενο στον ίδιο δήμο να υπάρχουν πολλές διαφορετικές τιμές με αποτέλεσμα οι αποκλίσεις να αγγίζουν και τις 30.000 ευρώ για περιπτώσεις ακινήτων με τα ίδια τετραγωνικά.


localit.gr


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.