powered by Surfing Waves

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Προγράμματα απασχόλησης – κατάρτισης για νέους ανέργους το επόμενο διάστημα

Δράσεις για την κατάρτιση και την απασχόληση των νέων μέσω των οποίων προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 40.000 άνεργοι προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα ακόλουθα προγράμματα:

Επιταγή κατάρτισης (training voucher) και εργασιακής εμπειρίας για νέους, με προϋπολογισμό 100.000.000€ και 12.000 περίπου ωφελούμενους, το οποίο προγραμματίζεται να προκηρυχθεί τον Απρίλιο.

Κατάρτιση νέων με χρήση voucher σε επιλεγμένους δυναμικούς τομείς της οικονομίας (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας) με αναπτυξιακή προοπτική, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και 25.000 ωφελούμενους. Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξής του είναι ο Μάιος.

Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους. Το πρόγραμμα, ύψους 15 εκατ. ευρώ, έχει αντικείμενο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και περιλαμβάνει την εξάμηνη (στη διάρκεια ενός έτους) απασχόληση ανέργων σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως η κατασκευή, ανάδειξη και συντήρηση πολιτιστικών υποδομών.Αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο, με ωφελούμενους 3.200 ανέργους.

Έτοιμο προς υλοποίηση είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για νέους ανέργους πτυχιούχους έως 35 ετών από τον ΟΑΕΔ, με 5.000 ωφελούμενους και προϋπολογισμό 67.750.000 ευρώ. Έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η σχετική κοινή υπουργική απόφαση και αναμένεται εντός του Μαρτίου η έκδοση της πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ.

Eπιπλέον, σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση για το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. Αντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης που αφορούν στη δημιουργία ή τη συνέχιση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών, (π.χ. Κοινωνικά Παντοπωλεία, Φαρμακεία, κτλ.). Μέσω της δράσης επιχορηγείται η απασχόληση νέων – έως 30 ετών – ανέργων στις Δομές αυτές για διάστημα 24 μηνών, μέσω της πρόσληψής τους από τα Κοινωνικά Εταιρικά Σχήματα, καθώς για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών προβλέπεται η δημιουργία 40 θέσεων εργασίας ανά Δήμο. Το 80% του προϋπολογισμού του έργου αφορά την επιδότηση των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας και το υπόλοιπο 20% του προϋπολογισμού σε άλλα λειτουργικά έξοδα των Κοινωνικών Δομών. Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού για κάθε Σχέδιο Δράσης ανέρχεται στο ποσό των 1.360.000€.


Σκοπός του Δικτύου είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Με την κοινωνική αυτή παρέμβαση αναμένεται να δημιουργηθεί Δίκτυο 300 περίπου Κοινωνικών Δομών σε 40 Δήμους της χώρας, για τη λειτουργία του οποίου θα δημιουργηθούν περίπου 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 36.000.000€ περίπου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.