powered by Surfing Waves

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων ΟΤΑ για προσλήψεις ανέργων 55 – 64 ετών

Στη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών στοχεύει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών σε όλη τη χώρα για προσλήψεις διάρκειας 27 μηνών, που είναι ήδη σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΟΑΕΔ, αφού εγκρίνει τις θέσεις εργασίας των ΟΤΑ που θα επιδοτηθούν, παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους ανέργους που πληρούν τους όρους ένταξης απευθείας στις επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών.

Ωφελούμενοι άνεργοι

Ειδικότερα, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μπορούν να ωφεληθούν: α)μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες), ηλικίας 55 έως και 64 ετών, καθώς και β) άνεργοι, πρώην εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, επίσης ηλικίας 55 έως 64 ετών, των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόλησης καταγγέλθηκε από τις 15 Ιουλίου του 2010 και μετά, αλλά και όσων η σύμβαση καταγγελθεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Οι ωφελούμενοι που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει: α) να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και γ) να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης. Από κει πέρα, ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να παραπέμψει τους ανέργους στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που έχουν εγκριθεί προς επιχορήγηση. Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98, όπως και άτομα που αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση (σελ. 4), που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Tα άτομα για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση υποδεικνύονται από την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι (επιχειρήσεις)

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών οι οποίες ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Δεν είναι δυνατή η ένταξη στο πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων τις βραδινές ώρες. Επιπλέον, δεν μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται προβληματικές, καθώς και αυτές σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση παλιάς κρατικής ενίσχυσης. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στο πληροφοριακό έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr. Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση διαρκεί για 24 μήνες και διαμορφώνεται στο ποσό των 25 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης.

Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται βάσει του Κανονισμού της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις. Η μέγιστη δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ.
Αιτήσεις επιχειρήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνσηhttp://ait.oaed.gr/, όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, μετά την κάλυψη των κατανεμηθεισών θέσεων. Μετά την αυτόματη λήξη της προθεσμίας, η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζεται για αριθμό θέσων που αντιστοιχεί μέχρι το 10% των αρχικά κανεμηθεισών θέσεων. Οι θέσεις αυτές παραμένουν σε στάδιο αναμονής και ενεργοποιούνται με σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, εάν δημιουργηθούν κενές θέσεις.

Το πρόγραμμα για την επιδότηση επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών για προσλήψεις ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.