powered by Surfing Waves

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Καταδικασμένοι σε «επενδυτική ανομβρία» οι δήμοι με μείωση κατά 51% των επιχορηγήσεων

Το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στη μείωση δαπανών έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αν εφαρμοζόνταν οι ίδιες μειώσεις στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεόνασμα. Αυτά είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η ΚΕΔΕ.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μόνο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έχει υποστεί μείωση 51% σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει μείωση κατά 62% της ΣΑΤΑ, ενώ οι συνολικές δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ποσοστό του ΑΕΠ περιορίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωησς. Συγκεκριμένα μετά τη Κύπρο και τη Μάλτα, η Ελλάδα με 3,1% βρίσκεται στο τέλος της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ με βάση αυτά τα δεδομένα οι δήμοι είναι καταδικασμένοι σε «επενδυτική ανομβρία».

Η μείωση στα οικονομικά των δήμων έχει άμεσο αντίκτυπο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου η ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη.

Μειωμένες κατά 51% οι επιχορηγήσεις από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται οι επιχορηγήσεις των δήμων για λειτουργικές δαπάνες από το 2009 στο 2012 μειώθηκαν περίπου στο μισό. Η σημερινή ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις) αντιστοιχεί στο 38% της ΣΑΤΑ που έλαβαν οι δήμοι το 2009. Από τα στοιχεία αυτά και μόνο προκύπτει το συμπέρασμα, ότι εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην ΤΑ εφαρμοζόταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.΄





Οικονομικά Στοιχεία Δήμων

Από τον παρακάτω πίνακα παρατηρείται ότι κατά την περίοδο της κρίσης και παρά τις δραστικές μειώσεις των επιχορηγήσεων οι δήμοι προσπαθούν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους. Οι υποχρεώσεις και ο δανεισμός παρουσιάζει μία ελαφρά υποχώρηση ενώ τα διαθέσιμα περιορισμένη αύξηση. Η συμμετοχή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων στο δημοσιονομικό χρέος της χώρας είναι μικρότερη από 0,27%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η πρωτοβάθμια ΤΑ δεν συμμετέχει ούτε με ένα ευρώ.

πηγή: localit.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.