powered by Surfing Waves

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

«Κίνημα των αμνοεριφίων» με 6,80 ευρώ το κιλό




Το κίνημα του Ανωγιανού Οφτού
Οι πρώτες συμφωνίες για τη διάθεση αρνιών και κατσικιών το Πάσχα απευθείας από τους κτηνοτρόφους στους πολίτες κλείστηκαν με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ανωγείων και το Σύλλογο Υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος θα διαθέσει με αυτόν τον τρόπο 10.000 αμνοερίφια από τα 20.000 που θα σφαχτούν τις μέρες των γιορτών. Πρόκειται για αρνιά γάλακτος ελευθέρας βοσκής, βάρους 9 έως 13 κιλών, με πιστοποιητικά σφαγής που θα πωλούνται προς 6,80 ευρώ το κιλό. Τα αρνιά αφού σφαχτούν σε πιστοποιημένο σφαγείο, παρουσία εκπροσώπου του Συλλόγου Υπαλλήλων, θα μοιραστούν μπροστά στην είσοδο της Περιφέρειας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στα μέλη του.


Οι πρόεδροι των συλλόγων θα πηγαίνουν στις στάνες (αυτό το απαιτούν οι κτηνοτρόφοι) για να βλέπουν όλη τη διαδικασία της μεταφοράς των ζώντων ζώων, της σφαγής, της μεταφοράς των σφάγιων στους τόπους εργασίας. Έτσι, θα είναι σίγουροι ότι το κρέας που θα αγοράσουν τα μέλη των συλλόγων θα είναι ντόπιο, φρέσκο και ποιοτικά ελεγμένο.
Όπως σχολίασε ο κ. Σμπώκος,  Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ανωγείων αυτή η κίνηση «βασίζεται σε ιδεολογικά κίνητρα. Εμείς, είπε, μπορούμε να πουλάμε τα αρνιά μας μέχρι και 6 ευρώ στους ζωέμπορους. Περίπου τόσο χρήματα θα βγουν καθαρά για τους κτηνοτρόφους από αυτή τη διαδικασία. Όμως στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή με τους καταναλωτές, να μας γνωρίσουν, να τους γνωρίσουμε και να συμβάλλουμε σε όλη αυτή την υπόθεση που λέγεται μείωση των τιμών λιανικής πώλησης».

Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι οικονομικά ωφελημένοι θα είναι και οι παραγωγοί που θα πουλήσουν γρήγορα τα αρνιά τους και θα πάρουν μετρητά στα χέρια τους, αλλά και οι καταναλωτές που θα προμηθευτούν φθηνό και ποιοτικό κρέας εν όψει των γιορτών του Πάσχα.



Κτηνοτρόφοι Ροδόπης: Βοήθεια από Δήμο Κομοτηνής για τη σφαγή

Τα αμνοερίφια δεν είναι το ίδιο με την πατάτα, καθώς απαιτείται η κίνηση αυτή να γίνει μέσα από ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμών σε οργανωμένα σφαγεία, κάτι που στην Ροδόπη μέχρι στιγμής δεν έχει δρομολογηθεί, σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των κτηνοτροφών νομού Ροδόπης και γ.γ. γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μαργαρίτης Θεολόγου. Προς το παρόν υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί η βοήθεια του δήμου ώστε να διαθέσει τα δημοτικά σφαγεία.

Φέτος, σύμφωνα με το Μ. Μαργαρίτη, είναι η ευκαιρία να βγάλουν τα έξοδα τους και οι κτηνοτρόφοι, καθώς αν τελικά προχωρήσει το «Κίνημα των αμνοεριφίων» θα ωφεληθούν οι παραγωγοί, αφού θα παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και έτσι το αμνοερίφιο θα πωλείται προς 6,5 με 7 ευρώ το κιλό. Ενώ, όπως υπογραμμίζει, μέχρι τώρα οι έμποροι αγόραζαν ζωντανά τα αρνιά 2,10 ευρώ το κιλό και τα σφάγια προς 4-4,5 ευρώ, ενώ τα πουλούσαν 10 με 11 ευρώ το κιλό.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.