powered by Surfing Waves

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Θα δημιουργηθεί κέντρο μεταναστών στη Βόρεια Εύβοια;


Επιχειρησιακό σχέδιο για την κατασκευή τριών χώρων φιλοξενίας ανά περιφέρεια παρουσίασε ο Μ. Χρυσοχοϊδης στους Περιφερειάρχες την περασμένη βδομάδα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι τότε το πρόγραμμα θα προχωρήσει με αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

«Εμείς συνεχίζουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης ενώ πρόσθεσε πως “αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες”.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία των κέντρων. Να σημειωθεί πως σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, ενώ υπολογίζεται πως συνολικά θα απασχοληθούν σε κάθε Κέντρο Κράτησης 1000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.


Σύμφωνα με τις φήμες και κάποιες πρώτες πληροφορίες για τις σκέψεις επί του σχεδιασμού ένα κέντρο κράτησης θα εγκατασταθεί στην Εύβοια (αφορά περιοχές στους Δήμους Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Διρφυών-Μεσσαπιων), ένα κέντρο κράτησης θα εγκατασταθεί στην Φθιώτιδα (αφορά περιοχές στους Δήμους Μακρακώμης, Δομοκού και Λοκρών) και ένα κέντρο κράτησης θα εγκατασταθεί στην Βοιωτία (αφορά περιοχές στους Δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων).



Δεν θα στείλει προτάσεις για κέντρα μεταναστών η Στερεά Ελλάδα Δηλώνει ο περιφερειάρχης, Κλέαρχος Περγαντάς.
«Δεν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέσα σε 10 μέρες, όπως μας ζητά το υπουργείο» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς για τα κέντρα μεταναστών.
Ο ίδιος περιέγραψε ένα κλίμα συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως «αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές» .
Ο περιφερειάρχης πάντως, προσδιόρισε ότι πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια πιλοτικά τέτοια κέντρα στην Αττική και δήλωσε πως «σε βάθος χρόνου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πιλοτική λειτουργία ενός κέντρου στην Αττική, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ορθολογικές αποφάσεις»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν στην κατεύθυνση της διαβούλευσης και του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση, ενώ εκτιμήθηκε ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κέντρα μεταναστών.



Η Κυβέρνηση θα περιμένει από τους Δήμους είτε να προτείνουν οι ίδιοι, είτε να συμφωνήσουν σε ένα σχεδιασμό της Περιφέρειας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει στην δημιουργία των κέντρων κράτησης με πράξη νομοθετικής ρύθμισης.

Τι περιλαμβάνουν τα κέντρα κράτησης
Κατά τη σύσκεψη, το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν.
Κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων.
Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων.
Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.


Κάθε πτέρυγα 50 ατόμων περιλαμβάνει:
*Χώρους διαμονής
*Χώρο εστιατορίου
*Χώρους υγιεινής (WC, ντους)
*Χώρο θρησκευτικής λατρείας
*Υπαίθριο χώρο άθλησης
*Ελεύθερους χώρους - προαυλισμού
Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και θα είναι ύψους 3 μέτρων.
Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).


Φύλαξη
*Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό
*Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας
*Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV)


Ανταποδοτικά Οφέλη
*Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)
*Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)
*Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering
*Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας
*Συνεργείο καθαρισμού
*Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης
*Εκμετάλλευση κυλικείων
*Υπηρεσίες καθαριστηρίου


Πηγή: http://lokrisnews.blogspot.co.uk/2012/03/blog-post_27.html

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.