powered by Surfing Waves

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Υποβολή προτάσεων για οικονομική ενίσχυσηστο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011


Όλον τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό, θα είναι ενεργή η υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011, ο οποίος προκηρύσσεται δύο φορές το χρόνο για τα Γενικά Επιχειρηματικά Σχέδια.

Στη νέα του μορφή, ο Νόμος προβλέπει κίνητρα επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και φορολογικής απαλλαγής. Το ύψος των ενισχύσεων κυμαίνεται από15% έως 50%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος και την περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης, με ελάχιστο προϋπολογισμό επένδυσης τα €100.000. Η Ελληνική Επικράτεια χωρίζεται σε τρεις γεωγραφικές ζώνες, οι οποίες κατά κύριο λόγο διαφοροποιούν το ύψος της ενίσχυσης. Για παράδειγμα, μία πολύ μικρή επιχείρηση στο νομό Ευβοιας θα λάβει ενίσχυση 35% ενώ μια αντίστοιχης δραστηριότητας μεγάλη επιχείρηση θα λάβει 15%.

Στο καθεστώς ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου υπάγονται επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά πάρκα, κατασκευές κτιρίων, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, εστίαση, εκπαίδευση και ταξιδιωτικά γραφεία. Τα επενδυτικά σχέδια διακρίνονται στις ακόλουθες ομάδες:

Γενικά Επενδυτικά Σχέδια

α. Γενικής Επιχειρηματικότητας: περιλαμβάνεται το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου και δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία. Στα σχέδια αυτά παρέχονται φορολογικές απαλλαγές κατά το ποσοστό ενίσχυσης.

Παραδείγματα: Βιομηχανία, εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων

β. Τεχνολογικής Ανάπτυξης: περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων με την χρησιμοποίηση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών. Στην κατηγορία αυτή παρέχεται επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 90% του ποσοστού ενίσχυσης, σε συνδυασμό με φορολογική απαλλαγή κατά το υπόλοιπο μέχρι το όριο ενίσχυσης.

Παραδείγματα: Ανακύκλωση, παραγωγή φαρμάκων

γ. Περιφερειακής Συνοχής: περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας. Στην κατηγορία αυτή παρέχεται επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 80% του ποσοστού ενίσχυσης, σε συνδυασμό με φορολογική απαλλαγή κατά το υπόλοιπο μέχρι το όριο ενίσχυσης.

Παραδείγματα: Γηροκομεία, εκθεσιακά κέντρα\


Ο Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει επίσης Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια που αφορούν:

Επιχειρηματικότητα των Νέων
Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια σχέδια ύψους τουλάχιστον €50 εκατ. (υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους)
Ολοκληρωμένα Πολυετή Επιχειρηματικά Σχέδια (2-5 ετών)
Συνέργεια και Δικτύωση (cluster)

Βασικά βήματα για την ένταξη στο Νόμο 3908/2011

Εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα www.ependyseis.gr/mis
Ηλεκτρονική υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης και δικαιολογητικών
Εκτύπωση αίτησης
Έντυπη υποβολή σε Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών
Κατάθεση συμπληρωματικών δικαιολογητικών μέσα σε 10 ημέρες
Ολοκλήρωση αξιολόγησης μέσα σε 40 ημέρες
Ηλεκτρονική δημοσίευση προσωρινού πίνακα κατάταξης
Υποβολή ενστάσεων μέσα σε 10 ημέρες
Αξιολόγηση ενστάσεων μέσα σε 15 ημέρες
Ανάρτηση οριστικού πίνακα αποτελεσμάτων

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.