powered by Surfing Waves

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα απασχόλησης με αυτεπιστασία στο δήμο


Μετα την ανακοίνωση των του καταλόγου του ΑΣΕΠ αυτών που επιθυμούν να απασχοληθούν με αυτεπιστασία, εγκύκλιος του ΥΠΕΣ καθορίζει τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι για την υλοποίηση του. Στον δήμο μας εχουν γίνει 303 αιτήσεις απο ανέργους που επιθυμουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυεπιστασίας


Απαιτούμενα βήματα για την εκτέλεση έργου με αυτεπιστασία.

1. Εγγραφή του έργου στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα και στο προϋπολογισμό του Δήμου εξειδικευμένης πίστωσης, προορισμένης για το έργο αυτό. (Διάβασε  το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μας για 2012 να δεις ποια έργα μπορούν να μπούν σε αυτεπιστασία )


2. Εκπόνηση τεχνικής μελέτης αυτεπιστασίας από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία -και προσδιορισμός του αναγκαίου προσωπικού και των απαραίτητων υλικών και μηχανημάτων. Η συντασσόμενη μελέτη περιλαμβάνει πέραν του τεχνικού μέρους και τα παρακάτω:
α. Προμέτρηση υλικών και υπηρεσιών, καθώς και περιγραφή των εργασιών που θα εκτελεστούν.
β. Τεχνική έκθεση αυτεπιστασίας.
γ. Τεχνικό Δελτίο έργου.
δ. Πίνακας Υλικών.
ε. Προϋπολογισμός και Τιμολόγιο Μελέτης. Ο προϋπολογισμός του έργου δεν περιλαμβάνει τα γενικά έξοδα και όφελος εργολάβου, ποσό το οποίο στη περίπτωση εκτέλεσης έργου με αυτεπιστασία δεν αναγνωρίζεται.
στ.Πίνακας με τον αριθμό, την ειδικότητα και τη διάρκεια απασχόλησης του εργατοτεχνικού ροσωπικού και προϋπολογισμός κόστους αυτών.
ζ. Πίνακας με τον αριθμό, το είδος και τη διάρκεια χρησιμοποίησης του απαιτούμενου μηχανικού εξοπλισμού.
η. Γενική και Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων εκτέλεσης δημοτικών έργων


3. Έγκριση της παραπάνω μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

4. Γνωμοδότηση από το αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας (και μέχρι τη συγκρότησή του από το αρμόδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων) όταν η δαπάνη του έργου, όπως αυτή έχει προϋπολογισθεί από τη σχετική μελέτη, ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο από 23477,62€ (ισόποσο 8.000.000 δρχ.) για τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και 11738,81€ (ισόποσο 4.000.000 δρχ.) για τους λοιπούς Δήμους

5. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Δημάρχου με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εκτέλεσης του έργου με αυτεπιστασία και η οποία θα συνοδεύεται από  σχετική αιτιολόγηση στην περίπτωση κατά την οποία ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει το ποσό που καθορίζεται κάθε φορά, βάσει της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 4  του ν.1418/1984, όπως κάθε φορά ισχύει και το οποίο σήμερα έχει διαμορφωθεί για μεν τους  Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης σε 14.673,51€ (ισόποσο 5.000.000δρχ.) και για  δε τους υπόλοιπους δήμους της χώρας σε 10.271,46€ (ισόποσο 3.500.000 δρχ.). Επισημαίνεται  ότι η γνωμοδότηση του σημείου (4) καθώς και η εν λόγω αιτιολόγηση παρέλκουν σύμφωνα τη  διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του π.δ/τος 171/1987, εφόσον πρόκειται για έργο  που χρηματοδοτείται από το Δημόσιο ή Δημόσιους Οργανισμούς ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή τα Ταμεία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με τον όρο ότι θα εκτελεστεί από τον εργοδότη μόνο με αυτεπιστασία. Σημειώνεται ότι τα έργα που θα εκτελεστούν στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Στη φάση της κατασκευής του έργου ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα :

1. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία ορίζει τεχνικό υπάλληλο ως επιβλέποντα, καθώς και άλλους  υπαλλήλους ως βοηθούς του εφόσον απαιτείται και στη συνέχεια προβαίνει στις παρακάτω  άμεσες ενέργειες.

• Σύνταξη χρονοδιαγράμματος και αναλυτικού προγράμματος κατασκευής, όπου αναφέρεται ο χρόνος κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου σε μηνιαία βάση ανά εργασία.
• Έλεγχος και επικαιροποίηση της προμέτρησης των απαιτούμενων υλικών και προγραμματισμός της προμήθειάς τους.
• Προγραμματισμός του αριθμού, της ειδικότητας, της διάρκειας και της χρονικής  περιόδου απασχόλησης ενός εκάστου από το εργατοτεχνικό προσωπικό και του μηχανικού εξοπλισμού

2. Μετά την έναρξη των εργασιών τηρείται με ευθύνη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ημερολόγιο για την απολογιστική εκτέλεσή τους.

3. Σύνταξη των απαιτούμενων Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Έργου (Α.Π.Ε.) και Πρωτοκόλλων
Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών (Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.) για τυχόν τροποποιήσεις της
μελέτης

4. Μετά την αποπεράτωση του έργου σύνταξη επιμέτρησης των εκτελεσθεισών εργασιών και
απολογισμός της δαπάνης. Ο απολογισμός συντάσσεται με τις μονάδες εργασιών της τελικής
επιμέτρησης επί τις τιμές της μελέτης ή του τελευταίου ανακεφαλαιωτικού πίνακα που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων περί αναθεωρήσεως, χωρίς εργολαβικό όφελος, προστιθέμενων βάσει αποδείξεων και των τυχόν δαπανών επιστασίας, καθώς επίσης και της αξίας των υλικών που δικαιολογημένα πλεόνασαν. Το ολικό άθροισμα των ανωτέρω αποτελεί την αξία του εκτελεσθέντος έργου. Στον απολογισμό αναγράφεται η δαπάνη που πραγματοποιήθηκε για το έργο με βάση τα παραπάνω δικαιολογητικά πληρωμών, που τηρούνται στο φάκελο του έργου ή με βάση τις εγγραφές στο βιβλίο πληρωμών.

5. Για την παραλαβή των εκτελεσθεισών εργασιών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 73 και 75 του ν.3669/2008.

6. Σε όλες τις περιπτώσεις εκτέλεσης του έργου με αυτεπιστασία και με την επιφύλαξη των διατάξεων περί συντάξεων Πρωτοκόλλου Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών (ΠΚΤΜΝΕ) και Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργων (Α.Π.Ε.) και τυχόν αναθεωρήσεως τιμών, εφόσον κατά τον έλεγχο απολογισμού που θα γίνει από την Επιτροπή Παραλαβής του έργου διαπιστωθεί ότι η  δαπάνη κατασκευής αυτού είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη από τη σχετική μελέτη, για την ευθύνη του Δημάρχου και των λοιπών αιρετών οργάνων του Δήμου, εφαρμόζονται οι  διατάξεις του άρθρου 141 του Ν.3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» (Α’ 114).

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.