powered by Surfing Waves

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τι πρέπει να κάνει ο δήμος για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του


Η οικονομική εξυγίανση προκύπτει ως άμεση αναγκαιότητα λόγω των πιεστικών προβλημάτων λειτουργίας, που αντιμετωπίζει μία σειρά Δήμων, προβλήματα που συνδέονται με:
· Αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας και λοιπών ανελαστικών δαπανών, η πιο ακραία μορφή, που περιορίζεται σε ελάχιστους ΟΤΑ.
· Αδυναμία εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων
· Αδυναμία καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές και εργολάβους με αποτέλεσμα να υφίστανται κατασχέσεις χρηματικών διαθεσίμων και της περιουσίας της Αυτοδιοίκησης από τους πιστωτές της.

Ο συνολικός δανεισμός των Δήμων (άληκτα κεφάλαια) ανέρχεται στο ποσό των 1.900 εκ € εκ των οποίων τα 1.100 εκ € είναι υποχρεώσεις προ το Τ. Π. κ Δ και τα 800 εκ € είναι δάνεια προς ιδιωτικές τράπεζες (εσωτερικού και εξωτερικού).
Τα μακροπρόθεσμα χρεη του δημου μας ειναι 3,44 εκατομμυρια ευρώ


Σημειώνεται ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (κυρίως) και των λοιπών δημοτικών επιχειρήσεων που ανέρχονται σε περίπου 250 εκ € , η πλειοψηφία των οποίων είναι δάνεια του Τ.Π.Δ.
Τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων του δημου μας 751 χιλιάδες ευρώ

Ληξιπρόθεσμα χρέη
Οι συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονται σε 1.300 εκ € εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι ΟΤΑ, ανέρχονται σε 800 εκ€.
Οι υποχρεώσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης, Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ, ανέρχονται σε 87 εκ € εκ των οποίων τα 40 εκ € είναι ληξιπρόθεσμες.
Οι ληξιπροθεσμες υποχρεώσεις του δήμου μας ειναι 2,99  εκατ. Ευρώ

Αδυναμία ισοσκέλισης προϋπολογισμών
Τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται μία σειρά δήμων απεικονίσθηκε και στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του έτους 2011. Αρκετοί δήμοι έχουν εγγράψει δάνεια για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, το συνολικό ποσό των δανείων που ενέγραψαν προσεγγίζει τα 500 εκ €. Σε σύνολο 80 περίπου ΟΤΑ, που ενέγραψαν δάνεια για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού τους,
· 13 Δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο άνω των 10 εκ €
· 28 Δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο ύψους 4 έως 10 εκ € και
· 40 Δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο ύψους 1έως 4 εκ €
Ο δήμος μας εχει εγγραψει στο προυπολογισμό του 2012 δάνειο 3,4 εκατ. Ευρώ



 Υλοποίηση των προγραμμάτων εξυγίανσης -Νέα εγκύκλιος

Νέα τροπή στην υλοποίηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των δήμων, δίνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ.

Περισσότεροι από δέκα δήμοι είχαν ήδη υποβάλει προς έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών προτάσεις για προγράμματα οικονομικής υποστήριξης (ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους και έγκριση δανείων προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους), ενώ και άλλοι ετοιμάζονταν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Οπως αποκαλύφτηκε πρόσφατα ο  δήμος μας δεν έχει ετοιμάσει ή υποβάλει  ακόμη πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης.

Ωστόσο η πρόβλεψη έκτακτης χρηματοδότησης στους ΟΤΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία έγκρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων οικονομικής υποστήριξης, αφού είναι πιθανό να οδηγήσει σε προσωρινές καθυστερήσεις μέχρις ότου υπάρξουν οριστικές διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων «θα γίνει όχι με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων, που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, στον Κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων».

1. Καταγραφή των υφιστάμενων υποχρεώσεων κατά την 31/12/2011.
Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των. υπουργείων, θα συμπληρώσουν
και θα αποστείλουν μέχρι την 30η Μαρτίου 2012 Στο πλαίσιο αυτό οι ΟΤΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση oikonomika.ota@ypes.gr ή ταχυδρομικά «πίνακα υφισταμένων υποχρεώσεων και απαιτήσεων κατά την 31/12/2011» προκειμένου να γίνει σχετικός έλεγχος και να διαβιβασθούν τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

2. Αίτηση χρηματοδότησης, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. 
Οσοι ΟΤΑ πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών μπορούν μέχρι τις 10 Μαΐου να υποβάλουν και αίτηση χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα προκειμένου να υποβάλουν αίτηση οι ΟΤΑ θα πρέπει :

α) να έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών,

β) να τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τρεις τουλάχιστον μήνες. Πλήρως λειτουργικό μητρώο σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να πληρωθούν και ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια της ωρίμανσής τους. Επιπλέον οι πιστώσεις των εξόδων θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στο σκέλος των εξόδων.

γ) να εξοφλήσουν από ιδίους πόρους, μέρος των υφιστάμενων κατά την 31.12.2011 ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων. Έχει ορισθεί, με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, πως τα ταμειακά υπόλοιπα από το προηγούμενο έτος θα κατευθύνονται στην εξόφληση των υποχρεώσεων προηγούμενων ετών, ενώ όλοι οι φορείς θα πρέπει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες των προϋπολογισμών για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις αυτές από έσοδα τρέχουσας χρήσης καθώς και από εξοικονόμηση πόρων κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους. 

δ) τέλος, να δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων


3. Έλεγχος αιτήματος- χρηματοδότηση- πληρωμές

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι σχετικές πιστώσεις θα μεταβιβασθούν στους δικαιούχους φορείς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, και οι πληρωμές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 30 ημερών από τη λήψη της χρηματοδότησης.

Με την εξόφληση των οφειλών οι φορείς θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα βεβαίωση, ότι η έκτακτη χρηματοδότηση διατέθηκε για τις δηλωθείσες υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η χρηματοδότηση ή μέρος αυτής δεν χρησιμοποιηθεί, τότε θα επιστρέφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα προβεί σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθευτεί το ύψος των υποχρεώσεων, πριν από τη λήψη της απόφασης χρηματοδότησης, αλλά και μετά τη καταβολή των πληρωμών. Για το λόγο αυτό, οι φορείς πρέπει να διαθέτουν αναλυτικό αρχείο με τα στοιχεία των υποχρεώσεων αυτών και τα σχετικά παραστατικά.

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες, να ενημερώσουν άμεσα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις επιχειρήσεις τους, που επίσης βάση νόμου είναι δικαιούχοι χρηματοδότησης, προκειμένου και αυτά να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές αιτήσεις.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.