powered by Surfing Waves

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τέλος οι παρεκκλίσεις, απαρέγκλιτα θα πρέπει να εφαρμόσει φέτος τον προϋπολογισμό του ο δήμος


Συρρίκνωση και  μεγαλύτερη εξάρτηση απο επιχορηγήσεις
Το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας ψήφισε ένα συρρικνωμένο προϋπολογισμό 11,5 εκατομμυρίων Ευρώ για το 2012. Πρόκειται για ένα αυστηρό προϋπολογισμό με μειωμένα κατά 1,5 εκατ. ευρώ έσοδα , περικοπές των δαπανών γύρω στο 20% και με σημαντική αύξηση της εξάρτησης του δήμου απο κρατικές επιχορηγήσεις.

Συγκεντρωτισμός: Κανένα κονδύλι στις τοπικές κοινότητες
Είναι ένας μη αποκεντρωμένος προϋπολογισμός αφού δεν διανέμει καθόλου κονδύλια (την πάγια προκαταβολή που δικαούνταν) για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες με την αιτιολογία οτι στην περίπτωση του Δήμου μας δεν μεταβιβάστηκαν συγκεκριμένες αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες στις τοπικές κοινότητες. έτσι πέρασαν την σκόπελο του  άρθρου 86 του ν. 3852/10 που προβλέπει πάγιες προκαταβολές προς τις τοπικές κοινότητες. Γιατί αυτός ο συγκεντρωτισμός στο δήμο μας και η υποβάθμιση και ουσιαστική εξαφάνιση του θεσμού των τοπικών κοινοτήτων;  Ο προϋπολογισμός "προ-εγκρίθηκε" από ένα άλλο υποβαθισμένο θεσμό στο δημο μας, την Επιτροπή Διαβούλευσης, που στην συνεδριαση της στις 14/12/11 είναι ζήτημα αν είχε την απαιτούμενη απαρτία για να γνωμοδοτήσει.

Αποκλίσεις απο το 3ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου 
Ο προϋπολογισμός εξειδικεύει καθε έτος το ψηφισμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου που ψηφίστηκε στις 28/12/11. Ο προϋπολογισμός του 2012,  που ψηφίστηκε  μόλις δυο μήνες μετά στις 25/2, έχει σοβαρές αποκλίσεις απο το  επιχειρησιακό πρόγραμμα. Για 2012 το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου  προέβλεπε ταχτικά έσοδα 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο προυπολογισμός  προβλέπει τακτικά έσοδα 4,4 εκατ. Ευρώ. Μισό εκατομμύριο διαφορά . Τα έκτακτα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν μια απόκλιση -300 χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα χρήσης ειναι μειωμένα κατά 900 χιλιάδες Ευρώ απο αυτά που προέβλεπε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού του δήμου είναι εξαιρετικά χαμηλός.  
Συγκεκριμένα, τα βεβαιωθέντα έσοδα έφθασαν το 2011 μονο το 46% των προϋπολογισθέντων. Στους πίνακες παρακάτω εμφανίζονται τα στοιχεία με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Στο σύνολο των εξόδων του  τα πληρωθέντα έφθάσαν το 46,7% των προϋπολογισθέντων, ενώ οι αδιάθετες πιστώσεις (μη ενταλθέντα έξοδα) κάλυψαν το 46%,  δηλαδή, περίπου το μισό του προϋπολογισμού εξόδων δεν υλοποιήθηκε το 2011.

Τέλος, τα εισπραχθέντα εσοδα ανήλθαν στο 93% των βεβαιωθέντων, ενω πληρώθηκε το 87% των ενταλθέντων εξόδων. Τα τελευταία ποσοστά είναι ενδεικτικά της αποτελεσματικότητας του δημου να εισπράττει τις απαιτήσεις του και να πληρώνει τις υποχρεώσεις του (αποτελεσματικότητα εισπρακτικού μηχανισμού και ύπαρξη ρευστότητας).


Φέτος καμία απόκλιση από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν θα γίνεται αποδεκτή
Φέτος η κατάσταση αλλάζει και τετοιες αποκλίσεις περιορίζονται. Με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στους δημάρχους ο κ. Σαχινίδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ζητά την αυστηρή πλέον εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συνεχής προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών . Ξεκαθαρίζει δε πως καμία απόκλιση από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν θα γίνεται αποδεκτή και ζητά σε περίπτωση ύπαρξης εκτάκτων γεγονότων ή συνθηκών θα πρέπει να γίνεται άμεση ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο θα υποβάλλεται παράλληλα πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού, και πάντως εντός του συνολικού ύψους των δαπανών.

Στο ίδιο πλαίσιο ζητά τη συνεπή τήρηση όλων των παραμέτρων του μητρώου δεσμεύσεων των φορέων και αποσαφηνίζει πως η χρήση πιθανού ταμειακού υπολοίπου από το 2011 θα επιτρέπεται μόνο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών και κατ' εξαίρεση για τη χρηματοδότηση συνεχιζόμενων έργων των δημοσίων επενδύσεων.

Σαφείς εντολές δίνει ο κ. Σαχινίδης και για τη σύνταξη εκθέσεων σχετικά με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την ανάλυση της εξέλιξής τους, καθώς και την διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις ενέργειες για τη μείωση τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι όλες οι προαναφερθείσες ενέργειες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ώστε αφενός να μην υπάρξει αύξηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης και αφετέρου να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω μείωσή του εντός του 2012.


Αποκλίσεις στο περσινό προϋπολογισμό του δήμου





0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.