powered by Surfing Waves

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μείωση τελών ύδρευσης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού




Δήμος Μονεμβασιάς 

Μείωση που φτάνει το 30% στα τιμολόγια ύδρευσης αποφάσισε ο Δήμος Μονεμβασιάς (24 χιλ. κάτοικοι) , που καλύπτει όλο το ανατολικό σκέλος της Λακωνίας, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ειδικότερα, θέλοντας να στηρίξει τις ευπαθείςκοινωνικές ομάδες πολιτών, ο δήμος αποφάσισε τη μείωση των τελών ύδρευσης κατά 30%, για τους δημότες του που είναι πολύτεκνοι και ΑμεΑ και για κατανάλωση έως 200 κυβικά το εξάμηνο. Επίσης, μείωση των τελών ύδρευσης κατά 30%, αποφασίστηκε και για τους τριτέκνους, αλλά για κατανάλωση έως 150 κυβικά το εξάμηνο.


Δήμος Ευρώτα
Το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα (20 χιλ. κατ.), προκειμένου να στηρίξει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με απόφασή του, μείωσε σε ποσοστό 50% τα τέλη ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης σε δημότες του, που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πολύτεκνοι και άποροι.


Δήμος Γορτύνας
Μείωση των τελών ύδρευσης από 40% έως 50% ανά κατηγορία αφουγκραζόμενο τις δυσκολίες που βιώνουν οι δημότες ένεκα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Το μέτρο αφορά μία μόνο παροχή, ιδιόκτητη ή μισθωμένη, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Γόρτυνας (18 χιλ. κατ.) και στο οποίο πρέπει να διαμένουν μόνιμα οι δικαιούχοι, οι οποίοι σημειωτέο πρέπει να είναι δημότες Γόρτυνας. Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί πως η μείωση γίνεται στον υδρομετρητή που εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι ανάγκες της οικιακής χρήσης (σπίτι) και όχι οι υδρομετρητές που εξυπηρετούν αποθήκες, σταύλους και ότιδήποτε άλλη χρήση.

Το δικαίωμα της μείωσης έχουν οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες μέχρι να συμπληρώσει το 18ο έτος το τελευταίο παιδί και σε περίπτωση που σπουδάζει μέχρι να συμπληρώσει το 25ο έτος.

Δήμος Εορδαίας
Μείωση 30% στα τιμολόγια της ύδρευσης ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου για τους καταναλωτές της Πτολεμαϊδας και των δημοτικών διαμερισμάτων του πρώην ομώνυμου δήμου ενώ στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του δήμου Εορδαίας (46 χιλ κατ.) η τιμολογιακή πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη.

Αιτιολογώντας την απόφαση της αυτή την απέδωσε στη μείωση του τέλους του 80% επί της αξίας του νερού, και στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης για να προσθέσει ότι στο επόμενο διάστημα αναμένονται ελαφρύνσεις για τους πολίτες και σε άλλους τομείς.

Δήμος Ωρωπού.
Μείωση και απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη "Ύδρευσης – Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού" των ευπαθών ομάδων που είναι Δημότες του Δήμου Ωρωπού (26 χιλ. κατ.), ως εξής:

1. Την μείωση κατά 50% των δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά τον προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 12.000€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Την πλήρη απαλλαγή των δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά τον προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 7.000,00€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Ειδικά για τα τέλη ύδρευσης η πλήρης απαλλαγή θα είναι μέχρι την κατανάλωση 150 κυβικών μέτρων ετησίως.

2. Την μείωση κατά 30% των δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία των τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά τον προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 12.000,00€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Την μείωση κατά 50% δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία των τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά τον προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 7.000,00€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

3. Την μείωση κατά 50% των δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά τον προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000,00€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

4. Την πλήρη απαλλαγή των δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά τον προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 7.000,00€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

5. Οι άπορες οικογένειες, όπως προσδιορίζονται από τον νόμο και την έρευνα της κοινωνικής υπηρεσίας απαλλάσσονται από τα δημοτικά Τέλη ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία.

6. Την πλήρη απαλλαγή των δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία των οικογενειών με ΑΜΕΑ σε ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά τον προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 12.000,00€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

7. Την μείωση κατά 50% των Δημοτικών Τελών ύδρευσης - καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στους Δημότες, που αποδεδειγμένα έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Οι προαναφερόμενες απαλλαγές-μειώσεις θα ισχύσουν από τη λήψη της παρούσης μέχρι ανακλήσεώς της και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω της ΔΕΗ.

Το συνολικό κόστος από την μείωση των εσόδων, θα καλυφθεί από πόρους που θα προκύψουν από την μικρή αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, από την ορθολογική καταμέτρηση σε εξαμηνιαία βάση των τελών ύδρευσης και από την είσπραξη των οφειλών Π.Ο.Ε. Ανάλογα με το ποσό της μείωσης των εσόδων θα γίνει επανεξέταση του θέματος, εάν χρειαστεί, έχοντας πλέον συγκεκριμένα στοιχεία.

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στους δήμους να απαλλάσσουν τις ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού από τα υπέρογκα τέλη και τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας στις δημοτικές παροχές ύδρευσης και αποχέτευσης, επεκτείνοντας και σε αυτές τα ειδικά τιμολόγια που ισχύουν για τους πολυτέκνους,προανήγγειλε στην Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλος.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.