powered by Surfing Waves

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο στη Θήβα



Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας και η συνεχής αύξηση της ανεργίας, φέρνει όλο και περισσότερους πολίτες αντιμέτωπους με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιουργεί την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θηβαίων (37.000 κάτοικοι) στην προσπάθεια του να ανακουφίσει τις καθημερινές ανάγκες των οικονομικά αδύνατων δημοτών του και να καταπολεμήσει τη φτώχεια και την οικονομική κρίση, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδρύει το «Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο».
Το εν λόγω παντοπωλείο θα παρέχει δωρεάν είδη διατροφής, ένδυσης κτλ., σε δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με καταστάσεις του Γραφείου Πρόνοιας βάσει συγκεκριμένων οικονομικο-κοινωνικών κριτηρίων, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσής τους.
Το « Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι ουσιαστικά ένα δωρεάν σούπερ μάρκετ για άπορους που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή καθότι θα στηρίζεται στις εθελοντικές προσφορές επιχειρήσεων, οργανώσεων, συλλόγων, ιδρυμάτων και ιδιωτών.
Η κοινωνική προσφορά του παντοπωλείου δεν έγκειται στον καθησυχασμό και την διαιώνιση μιας δυσάρεστης κατάστασης. Στόχος είναι, με την πάροδο του χρόνου, κοινωνικά ευπαθή άτομα και οικογένειες, να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση, να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και να ανεξαρτητοποιηθούν.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ.Νικολάου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας:

«Πρόκειται για μια δράση αλληλεγγύης και αλληλοπροσφοράς με στόχο τη βοήθεια στον συνάνθρωπο που υποφέρει και που η ελπίδα του στρέφεται σε όποιον μπορεί να τον βοηθήσει. Στη σημερινή εποχή είναι επιτακτική ανάγκη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να δείξουμε πως είμαστε ανθρωποι!

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε επαφές με παραγωγούς της περιοχής, επιχειρήσεις και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι με ευχαρίστηση θα στηρίξουν την πρωτοβουλία μας. Παράλληλα βρισκόμαστε στη διαδικασία αναζήτησης του χώρου που θα στεγάσει το παντοπωλείο».

Ποιο είναι οι δικαιούχοι;

Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει στο σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΕΣ. για τα Δημοτικά Κοινωνικά Παντοπωλεία. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 15 υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για τον τρόπο λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά γράφει τα εξής:

1.Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία είναι υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για την σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες. Στο πλαίσιο των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων ο δήμος μπορεί να διοργανώνει και συσσίτια για την διανομή φαγητού σε άπορους κατοίκους.
2.Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται ισομερώς όλες οι δημοτικές παρατάξεις και στην οποία συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος.

3.Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της τον διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.

4.Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων.

πηγή: thiva.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.