powered by Surfing Waves

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Δημ. Συμβούλιο για το νερό της Κηρίνθου. Τα επίσημα πρακτικά

Ψαρρός: "προτείνω άφοβα ο κόσμος να κάνει χρήση του νερού " Την πρόταση Ψαρρού υποστήριξαν οι Καντζούρας, Παπαντωνίου, Στάμου , Λεοντής, Κανελλόπουλος και Ανδρέου.


Απο τα δημοσιευμένα πρακτικά της  έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλίου  την 5η Απριλίου  2013



Ο κ. Κατσούρας εισηγούμενος το θέμα είπε:  Κύριοι σύμβουλοι, μας υποβλήθηκε αίτηση από το σύνολο των μελών της  Αντιπολίτευσης (μείζονος κι ελάσσονος) και ζητάει την λήψη απόφασης για
το θέμα που έχει προκύψει για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού στην  Τοπική Κοινότητα Κηρίνθου .Θεωρώντας το θέμα πολύ σοβαρό σας καλέσαμε σε έκτακτη συνεδρίαση για την οποία και σας παρακαλούμε να εγκρίνεται το  κατεπείγον της συζήτησης του θέματος.


Το κατεπείγον του θέματος και την συζήτηση του στην σημερινή συνεδρίαση  ως κατεπείγον.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Λιαγκάκης Ευστάθιος ,ο οποίος εισηγούμενος το θέμα είπε:

« Προβήκαμε στην ενέργεια της υποβολής αίτησης και της πρόκλησης της σημερινής συνεδρίασης γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι φήμες όσα ακούγονται  για το νερό της τοπικής κοινότητας Κηρίνθου και ο Δήμος να είναι μακριά από  το πρόβλημα και να καθησυχάζει ένα ολόκληρο χωριό ότι όλα είναι εντάξει.  Στις 31/7 και 7/12/2012, κατόπιν καταγγελίας, πήγαν δείγματα σε εργαστήρια κι άρχισε η φημολογία ότι το νερό της Κηρίνθου δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο.

Στις 18/2 είρθε στην Κήρινθο η Υγειονομική Υπηρεσία ύστερα από καταγγελία της λαϊκής επιτροπής Κηρίνθου και έστειλε δείγματα στο Χημείο του Κράτους. Έδειξε ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόσιμο.  Πως είναι δυνατόν δύο εργαστήρια (το ένα πιστοποιημένο και το άλλο μη πιστοποιημένο) και το Χημείο του Κράτους να βγάζουν τις ίδιες αναλύσεις ότι  το νερό είναι ακατάλληλο και το εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος να το βρίσκει κατάλληλο.
Τίθεται ζήτημα για την εγκυρότητα αναλύσεων όλων των νερών του Δήμου.

Πιστεύω ότι οι υποδείξεις για χλωρίωση και καθαρισμό των δεξαμενών  έγιναν.

Στις 19/3/2013 το Υγειονομικό με νέα εξέταση βγάζει την ανάλυση ότι οι μικροβιολογικές εξετάσεις του νερού είναι ακόμη πιο επιβλαβείς από την προηγούμενη φορά. Οι μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με κολοβακτηρίδια κι εντεροκόκκους εμφανίζονται στο τέλος του δικτύου που βρίσκεται το δημοτικό σχολείο και πίνουν νερό μικρά παιδιά.
Θέλω να επισημάνω ότι σε αναλύσεις των εργαστηρίων που συνεργάζεται ο  Δήμος εμφανίζεται στο νερό εξασθενές χρώμιο 12 σύμφωνα με την ΚΥΑ που  υπεγράφει στις 4/11/2010 και μπήκε όριο στο εξασθενές χρώμιο 3%,που σημαίνει ότι το νερό της Κηρίνθου έχει τέσσερες φορές μεγαλύτερη
περιεκτικότητα από το όριο.

Υπάρχει χρόνια συγκάλυψη του θέματος. Τα δείγματα από την νέα  γεώτρηση όσο αφορά τις μικροβιολογικές και χημικές εξετάσεις δείχνουν ακατάλληλες και δεν είναι πόσιμο.

Προτείνω:

1. Όλα τα νερά να πάνε σε δημόσιο εργαστήριο για έλεγχο.

2. Όταν μπεί το νερό μέσα στο δίκτυο από την νέα γεώτρηση και μέχρι  να γίνουν όσα γράφονται στο έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας,  το χωριό της Κηρίνθου να εφοδιάζεται με εμφιαλωμένο νερό με  ευθύνη του Δήμου κι ένας δημοτικός υπάλληλος να κάνει κατ΄οίκον  διανομή προκειμένου να προμηθεύονται και οι γεροντότεροι οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται στα σημεία διανομής.

Ο εφοδιασμός να συνεχισθεί μέχρι να αποδειχθεί ότι το νερό είναι  κατάλληλο για χρήση.

3. Να γίνει μέριμνα για την υδροδότηση στην Κρύα Βρύση γιατί υπάρχει πρόβλημα. Άμεσα να γίνει σύνδεση με το νέο νερό.

4. Οι κάτοικοι να μην πληρώσουν τέλος ύδρευσης μέχρι να πιούν καθαρό  και υγιεινό νερό,

Τζαχρήστος Χρήστος: Απ΄ όσα άκουσα και ότι ξέρω σαν σύμβουλος υπήρχε  πάντοτε πρόβλημα στο νερό της Κηρίνθου. Υπάρχει ένα μερίδιο ευθύνης για  την καθυστέρηση του εργολάβου αλλά ας αναλογισθούμε και τις δικές μας ευθύνες που δεν ελέγξαμε το νερό της νέας γεώτρησης.

Όσο αφορά τις αναλύσεις του κ. Τσαπουρνιώτη αν τα αποτελέσματα που έδωσε είναι παραπλανητικά θα πρέπει να του αποδώσουμε κατηγορίες.  Η κίνηση να υδροδοτηθεί το χωριό με το νέο νερό είναι βιαστική. Θα έπρεπε  να ελεγχθεί πρώτα και ύστερα να δοθεί για χρήση.

Ζητώ συγνώμη από την κοινωνία για τις ευθύνες που μου αναλογούν.

Κουτσουράς Σταύρος: Για τα δύο χρόνια της θητείας του κ. Δημάρχου  παρατηρώ αλληγορία ως προς την κατασκευή του έργου της νέας γεώτρησης Κηρίνθου.

Η εταιρεία ύδρευσης είχε έσοδα και επομένως την δυνατότητα να προβεί στην αποπεράτωση του έργου κατά προτεραιότητα.  Άλλωστε γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή μπήκε σ΄αυτή τη διαδικασία να κάνει νέα γεώτρηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα πόσιμα νερά της Κηρίνθου και Τσούκας, αυτό και μόνο σήμαινε ότι είχε επισημανθεί το πρόβλημα.

Αμελήσατε να κατασκευάσετε το έργο κι ας υπήρχε τόσο σοβαρό  πρόβλημα, αντιθέτως προσπαθήσατε με συνοπτικές διαδικασίες να το λύσετε

Συνδέοντας τη νέα γεώτρηση χωρίς να μπείτε στην διαδικασία καθαρισμού του δικτύου από το προηγούμενο κακής ποιότητας νερό και χωρίς να είστε  σίγουροι όσο αφορά τις ενδείξεις των μετρήσεων της νέας γεώτρησης.

Παναγιώτου Κων/νος: Έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της γεώτρησης και ζήτησε από τον Δήμαρχο να ενημερωθεί 
α) Αν έγινε δειγματοληψία νερού από  την νέα γεώτρηση και 
β)ποια ήταν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας.

Κατέληξε ότι από τα δεδομένα που έχει :
- Όλες οι αναλύσεις δείχνουν τα νερά ακατάλληλα
- Ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου ο Δήμος με την ποιότητα των νερών παρ΄όλο που επισημάνθηκε το θέμα από την Δ/νση Υγιεινής

Και απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο ανέφερε ότι αμέλησε εγκληματικά το θέμα σε βάρος της υγείας των κατοίκων.

Καντζούρας Ιωάννης: Αγαπητοί Σύμβουλοι και δημότες, κατ’ αρχήν  χαίρομαι που βλέπω αρκετό κόσμο από την Κήρινθο. Από παλαιά το νερό της  Κηρίνθου σύμφωνα με αναλύσεις ήταν κοντά στα όρια ακαταλληλότητας  όπως και το 70% πανελληνίως. Έτσι λοιπόν με πρωτοβουλία του πρώην
Δήμου Κηρέως και του τότε Προέδρου κ. Σταματέλου Ιωάννη – Καλαμπόκα  υπήρξε επιχορήγηση για νέα υδροδότηση. Το έργο δημοπρατήθηκε και ο  εργολάβος, ο οποίος κατά την γνώμη μου είναι άσχετος, προβληματικός και άτεχνος ( έχει και άλλα έργα σε εκκρεμότητα) και μέχρι πριν μια εβδομάδα δεν είχε κατορθώσει να βρει λύση για την λειτουργία της νέας γεώτρησης, παρά τις πιέσεις του Δημάρχου, της Επιχείρησης και εμένα προσωπικά. Οι διαδικασίες αποβολής του εργολάβου είναι χρονοβόρες.

Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε εδώ και δέκα ημέρες έδωσε εντολή ο Δήμαρχος να τοποθετηθεί νέα αντλία και πίνακας για να δοθεί νερό στην Κήρινθο από την νέα γεώτρηση πράγμα που έγινε χθές βράδυ.
Οι αναλύσεις που έγιναν από το πιστοποιημένο εργαστήριο δείχνουν ότι το νερό είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια άρα κατάλληλο και μπορεί να δοθεί στους κατοίκους .
Σαν αντιδήμαρχος αλλά και σαν πολίτης δεν δέχομαι να αποδεικνύεται η ποιότητα νερού με σφραγίδα κτηνιάτρου.
Όσο για το παλιό νερό , οι αναλύσεις της γεώτρησης από ότι  πληροφορηθήκαμε και σήμερα δείχνουν ότι είναι καλές. Υπάρχουν κανονισμοί  και κανόνες του κράτους. Ας αφαιρέσει τις άδειες από τα πιστοποιημένα  εργαστήρια και ας αναλάβει τις αναλύσεις το ίδιο το κράτος . Οι αναλύσεις
από τα πιστοποιημένα εργαστήρια δείχνουν ότι το νερό είναι κατάλληλο και μπορεί να δοθεί στους κατοίκους.

Πριν από 15 ημέρες παρουσία της Λαϊκής Επιτροπής Κηρίνθου ο  Δήμαρχος μιλώντας σε ανοικτή ακρόαση με τον κ. Λαγό της Δ/νση Υγιεινής στην ερώτηση αν πρέπει να σφραγιστεί το νερό , ο κ. Λαγός απάντησε όχι  αλλά να γίνει χλωρίωση , καθαρισμός δεξαμενής και δικτύου.

Ο καθένας ας βγάλει του συμπεράσματα του.

Κανελλόπουλος Ιωάννης: Η νέα γεώτρηση έγινε επειδή το παλιό νερό είχε  πρόβλημα. Ο Δήμαρχος έχει πιστοποιήσεις στα χέρια του ότι το νερό είναι  κατάλληλο για πόσιμο.

Ριτσώνης Άγγελος : Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνη απόφαση ώστε να εξετασθεί το νερό από το Γενικό Χημείο του κράτους.

Καρατζάς Βασίλειος ,πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου: Εδώ και δύο  χρόνια κάνω αγώνα για το νέο νερό. Όλες οι ενδείξεις για την ποιότητα των  νερών ήταν στα όρια.

Αν οι αναλύσεις του εργαστηρίου του κ. Τσαπουρνιώτη λένε ότι το νερό είναι εντάξει ,χωρίς να συμβαίνει στην πραγματικότητα, τότε να τον πάμε στο Εισαγγελέα.


Πρόταση κ. Δημάρχου (Ψαρρός) : Η γεώτρηση δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια και  υδροδοτεί Κήρινθο και Κρύα Βρύση. Ποτέ δεν τέθηκε θέμα ότι υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα τέθηκε το φθινόπωρο του 2012 από κατοίκους του οικισμού.

Ο Δήμος προέβη σε αντικατάσταση του μηχανισμού χλωρίωσης που υπήρχε στη γεώτρηση και παράλληλα έστειλε στο εξουσιοδοτημένο εργαστήριο του τσαπουρνωτη για εξέταση .

Ο κ. Τσαπουρνιώτης μετά από έλεγχο μας διαβεβαίωση ότι το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση θα πρέπει όμως να ρυθμιστεί το χλώριο έτσι ώστε το χλώριο να πέφτει σε περισσότερη ποσότητα. Παράλληλα η Υγειονομική  Υπηρεσία της Περιφέρειας είρθε και πήρε δείγματα από το νερό το οποίο κι εξέτασε .Ένα μέρος των εξετάσεων εστάλη στο Γενικό χημείο του Κράτους, το οποίο κι απεφάνθει ότι έχει τις προδιαγραφές για πόσιμο νερό. Οι υπόλοιπες αναλύσεις από το Χημείο που έχουν σταλεί στην Χημική Υπηρεσία Ρόδου και Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων ,δεν έχουν στείλει ακόμη την γνωμοδότηση τους.

Παράλληλα η Δ/νση Υγιεινής με έγγραφο τους μας συνιστούσε να αυξήσουμε το χλώριο, για να εξαλειφθούν τα κολοβακτηρίδια που παρουσιάζονται στο νερό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Λαγό Βασίλειο παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου , εκπροσώπων των συλλόγων και αρκετών πολιτών, ρωτώντας τον κ. Λαγό αν μπορεί αυτό το νερό να χρησιμοποιείται σήμερα, ως έχει, μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να
χρησιμοποιείται. Αυτό το άκουσαν όλοι οι παριστάμενοι, γιατί είχα το κινητό μου σε ανοικτή ακρόαση.

Στις 4 Απριλίου 2013 είρθε στο Δήμο έγγραφο από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ,που μεταξύ των άλλων συνιστά την διακοπή υδροδότησης από την συγκεκριμένη γεώτρηση.

Ο Δήμος παράλληλα είχε κινηθεί με γρήγορες διαδικασίες να τακτοποιήσει κατασκευαστικές εκκρεμότητες που άφησε ο εργολάβος στην ανόρυξη νέας γεώτρησης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δυόμιση χρόνια προκειμένου να υδροδοτηθεί ο οικισμός.

Κατά την διάρκεια ελέγχου της νέας γεώτρησης και της δοκιμαστικής άντλησης νερού που πραγματοποιήσαμε πήραμε δείγμα νερού ,συγκεκριμένα στις 7-3-2013 και το δώσαμε για έλεγχο στο πιστοποιημένο εργαστήριο κ. Τσαπουρνιώτη ,με το οποίο συνεργάζεται χρόνια ο Δήμος. Η γνωμάτευση του χημείου γραπτή και προφορική ,που μας εδόθει μας διαβεβαίωσε ότι το νερό
που αντλείται από την νέα γεώτρηση είναι αρίστης ποιότητας σε όλα τις παραμέτρους(χημικές και μικροβιολογικές) έτσι την Πέμπτη ( 4/4/2013)το βράδυ και ώρα 9 μ.μ .τροφοδότησε πλέον το νερό από την νέα γεώτρηση.

Παράλληλα ο Δήμος είχε φροντίσει να προβεί σε όλες τις ενέργειες καθαρισμού του δικτύου της Κηρίνθου ,όπως συνιστούσε με σχετικό έγγραφο της η Δ/νση Υγιεινής.

Με αυτά τα δεδομένα ζήτησα γραπτώς και από την Δ/νση Υγιεινής να έρθει και να εξετάσεις τις νέες καταστάσεις υδροδότησης του οικισμού και να πάρει δείγματα νερού . Ο Δήμος κι εγώ προσωπικά έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να υδροδοτηθεί ο οικισμός από την νέα γεώτρηση.

Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας σε θέματα υγείας.

Γι’ αυτούς τους λόγους προτείνω άφοβα ο κόσμος να κάνει χρήση του νερού αφού πλέον δεν χρησιμοποιείται το νερό της παλαιάς γεώτρησης για τα οποίο υπήρξαν ενδοιασμοί για την καταλληλότητα του.

Η απόφαση

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού τέθηκαν σε ψηφοφορία

α) Η πρόταση του κ. Δημάρχου ,η οποία ψηφίστηκε από τους δημοτικούς  συμβούλους κ.κ Καντζούρα Ιωάννη, Παπαντωνίου Κων/νο, Στάμου Ιωάννη,  Λεοντή Αθανάσιο, Κανελλόπουλο Ιωάννη –Ανδρέου Γεώργιο (Ψήφοι έξη-6-)

β) Η πρόταση της Αντιπολίτευσης μέσω του δημοτικού συμβούλου κ. Λιαγκάκη Ευσταθίου ,η οποία ψηφίστηκε από τους κ.κ. Λιαγκάκη Ευστάθιο, Μπρατζίκου-Χριστοδούλου Άννα , Γιαννιό Κων/νο , Κατσούρα Δημήτριο , Κουτσουρά Σταύρο , Παναγιώτου Κων/νο ,Τζαχρήστο Χρήστο , Τσούμαρη
Αθανάσιο και Καρατζά Βασίλειο (Πρόεδρο τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (9/6) Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

1. Όλα τα δείγματα νερών να πάνε σε δημόσιο εργαστήριο για έλεγχο.

2. Όταν μπεί το νερό μέσα στο δίκτυο από την νέα γεώτρηση και μέχρι  να γίνουν όσα γράφονται στο έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας,  το χωριό της Κηρίνθου να εφοδιάζεται με εμφιαλωμένο νερό με ευθύνη του Δήμου κι ένας δημοτικός υπάλληλος να κάνει κατ΄οίκον διανομή προκειμένου να προμηθεύονται και οι γεροντότεροι οι οποίοι  δεν έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται στα σημεία διανομής.

Ο εφοδιασμός να συνεχισθεί μέχρι να αποδειχθεί ότι το νερό είναι κατάλληλο για χρήση.

3. Να γίνει μέριμνα για την υδροδότηση στην Κρύα Βρύση γιατί υπάρχει πρόβλημα. Άμεσα να γίνει σύνδεση με το νέο νερό.

4. Οι κάτοικοι να μην πληρώσουν τέλος ύδρευσης μέχρι να πιούν καθαρό  και υγιεινό νερό


Η Ε.Φ. δημοσιεύει τα σχετικά βίντεο από την συνεδρίαση

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.