powered by Surfing Waves

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μόνο με χωροταξικό και διαβούλευση οι ΑΠΕ στη Κρήτη




Μόνο με χωροταξικό σχεδιασμό και διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, των ιδρυμάτων του νησιού, αλλά και της κοινωνίας, θα αναπτυχθούν οι ΑΠΕ στην Κρήτη. Αυτό τόνισαν σε δηλώσεις τους σήμερα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚΠέτρος Ινιωτάκης ενόψει της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Οι δύο πλευρές, στις δηλώσεις τους, υπογράμμισαν πως από την ημερίδα θα εξαχθεί το μήνυμα που πρέπει να πάρουν η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ότι μόνο μέσω συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού θα ενταχθούν οι ΑΠΕ στο νησί, που θα δείχνει ακριβώς τα σημεία που θα επιτρέπεται η εγκατάσταση.

Η ημερίδα, με θέμα «Η ένταξη των ΑΠΕ στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κρήτης», διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Τεχνικά Επιμελητήρια Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης στις 9 το πρωί στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ στις Βούτες, με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την ένταξη των ΑΠΕ στην Κρήτη (εδώ το πρόγραμμα).

Όπως ανέφερε ο Ν. Καλογερής «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνούμε ως Περιφέρεια με ταμεγαλεπήβολα σχέδια που απεργάζονται κεντρικά ερήμην της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης. Θα πρέπει να δούμεόλο το φάσμα των ΑΠΕ και τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία της Κρήτης, και για αυτό θα πρέπει νασχεδιάσουμε πάρα πολύ προσεκτικά μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τα επιστημονικά ιδρύματα τηςΚρήτης, αλλά και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και τααποφύγουμε σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η υπερβολική ή άναρχη ανάπτυξη τους».

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Κρήτη πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο και λόγο στο θέμα ανάπτυξης των ΑΠΕ στο νησί. «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Κρήτη θα γίνει μόνο μέσω χωροταξικού σχεδιασμού, διαδικασία πουέχει ανατεθεί και ολοκληρώνεται, και που θα καθορίσει τις ζώνες απαγόρευσης εγκατάστασης τους. Εμείς θατηρήσουμε το χωροταξικό που εκπονείται αφού το διαβουλευτούμε με την κοινωνία, και σε συνδυασμό με τονενεργειακό σχεδιασμό θα καθορισθεί το μίγμα των ΑΠΕ και η χωρική και ποσοτική κατανομή τους» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Π. Ινιωτάκης τόνισε ότι τα Τεχνικά Επιμελητήρια Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης έχουν επεξεργασμένες θέσεις για το ενεργειακό ζήτημα του νησιού. «Κυρίαρχη συνιστώσα σεόλο αυτό το σχεδιασμό έχουν και κατέχουν δικαιωματικά οι ΑΠΕ. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε καμία τωνπεριπτώσεων με λογικές επιβολής από πάνω προς τα κάτω. Φορείς και αυτοδιοίκηση λέμε ναι στις ανανεώσιμεςπηγές ενέργειας, στην αειφόρα ανάπτυξη, αλλά όχι με τρόπους επιβολής από μεγάλα συμφέροντα πουεπιδιώκουν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ πέρα και πάνω από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, που θα αλλοιώνουνκυριολεκτικά το φυσικό τοπίο».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.