powered by Surfing Waves

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Προϊόν γεωγραφικής ένδειξης το τσίπουρο των μελισσοκόμων

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (αριθ. 2827/τεύχος δεύτερο/19-10-2012) η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για την αναγνώριση της γεωγραφικής ένδειξης«Μουντοβίνα». Η γεωγραφική ένδειξη «Μουντοβίνα» μπορεί να συμπληρώνει ή να αντικαθιστά την επωνυμία πώλησης του αλκοολούχου ποτού «απόσταγμα μελιού», υπό την προϋπόθεση ότι αυτό παράγεται εντός της περιοχής της ορεινής Χαλκιδικής (Δήμοι Αριστοτέλη και Πολυγύρου).

Η Μουντοβίνα παρασκευάζεται από τους μελισσοκόμους της ορεινής Χαλκιδικής, εδώ και δεκάδες χρόνια, οι οποίοι αξιοποιούν τις τρυγηθείσες κυρήθρες και τα υπολείμματα του μελιού σ' αυτές.

Η Mουντοβίνα εντάσσεται στα «σκληρά» ποτά (μαζί με το Ούζο και το Τσίπουρο), διότι, ως επί το πλείστον, έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό, μεγαλύτερο από 45% Vol.

Αποτελεί ένα θαυμάσιο ξεχωριστό απόσταγμα, ιδιαίτερα εφόσον αποστάζεται χωρίς γλυκάνισο, στο οποίο φανερώνονται τα φυσικά αρώματα που παίρνει από το κάθε μέλι της Ορεινής Χαλκιδικής, αλλά και το κερί. Αυτή είναι και η διαφορά της από το απόσταγμα μελιού, η συμμετοχή δηλαδή και αρωματικών ουσιών του κεριού, στο μπουκέτο των αρωμάτων της.

Η μουντοβίνα χωρίς γλυκάνισο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της Ορεινής Χαλκιδικής κατά των κρυολογημάτων αλλά κυρίως ως χωνευτικό μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα τελευταία χρόνια η ποσότητα που παράγεται από τους μελισσοκόμους της Ορεινής Χαλκιδικής γίνεται ανάρπαστη από τους τουρίστες.

Η αναγνώριση της Μουντοβίνας ως τοπικού προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, που σχετίζονται με τον τομέα της μελισσοκομίας, την τοπική παράδοση, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ανάδειξη του ιδίου του προϊόντος.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχταςανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αναγνώριση της Μουντοβίνας ως τοπικού Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και σχετίζεται άμεσα με την τοπική αγροτουριστική ανάπτυξη και την μελισσοκομία στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για ένα απόσταγμα, για το οποίο η συνταγή της προετοιμασίας της ζύμωσης και της απόσταξης για την παραγωγή του παραδίδεται από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα.

Μέσω της προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης, η Μουντοβίνα αποκτά μεγαλύτερη προστιθέμενη εμπορική αξία. Δεδομένων των εξαιρετικών ποιοτικών της χαρακτηριστικών, θεωρούμε ότι η φήμη της μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα εντός και εκτός Ελλάδος.

Ως Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη αναγνωρίζοντας την παράδοση της μελισσοκομίας στην περιοχή μας και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι των μελισσοκόμων μας, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την δημιουργία Μουσείου Μελιού στην Αρναία.

Το Μουσείο Μελιού, το οποίο ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε σύντομα σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου, έχει χωροθετηθεί σε ιδανικό σημείο εντός του ιστορικού κέντρου της Αρναίας, όπου έχει ήδη αναδειχθεί ένα ομοιογενές σύνολο παραδοσιακών κατοικιών και βρίσκονται τα δύο Μουσεία Ιστορικό-Λαογραφικό και Υφαντικής».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.