powered by Surfing Waves

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σκάνδαλο: Ο Ψαρρός ανταμοίβει υποψήφιο του με την θέση του Τεχνικού Ασφαλείας. Υποχρεωτικά έπρεπε να ανατεθεί σε υπάλληλο του δήμου

Με πρόσφατη απόφαση του ο δήμαρχος κ. Ψαρρός αποφάσισε να αναθέσει απευθείας στον κ. Χατζηγεωργίου Κυριάκο με έδρα την Χαλκίδα, την εργασία "ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»,  με αμοιβή 4000 Ευρώ.

Ο κ. Χατζηγεωργίου  ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Ψαρρού στην Δ.Ε. Κηρέως στις δημοτικές εκλογές του 2010.


Καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας μπορούν να εκτελέσουν άτομα με πτυχίο ΑΕΙ (και διετή προϋπηρεσία) ή άτομα με πτυχίο ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία η οποία υπολογίζεται από κτήσης πτυχίου. Από το νόμο ανάθεση έργου σε Τεχνικό Ασφαλείας γίνεται μόνο όταν όταν οι υπηρετούντες υπάλληλοι του δήμου δεν πληρούν τις παραπάνω προϋπόθέσεις. Ο δήμος μας απασχολεί υπαλλήλους που πληρουν τις παραπάνω πρϋποθέσεις και θα μπορούσαν να εκτελέσουν τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας (δες παρακάτω).


13 ημέρες εργασίας
Όπως παρουσιάζεται παρακάτω το έργο που θα προσφέρει ο Τεχνικός Ασφαλείας για τις ανάγκες του δήμου μας αναλογεί σε 105 ώρες (ή 13  ημέρες 8ωρης εργασίας) ετησίως.

Φθηνότερος ο "Γιατρός Εργασίας" απο τον "Τεχνικό Ασφαλείας".

Η οικονομική επιτροπή επίσης ενέκρινε  την διάθεση πίστωσης 2.000,00 Ευρώ για την «Αμοιβή ιατρού εργασίας ». Το έργο του Ιατρού Εργασίας  αναλογεί σε 71 ώρες  (ή  9 ημέρες) εργασίας το χρόνο (δες  παρακάτω) .


Τι προβλέπει η νομοθεσία; Θα μπορούσε η θέση να ανατεθεί σε υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου;

Η δημοτική αρχή οφείλει να εφαρμόσει το νόμο, να προχωρήσει στον ορισμό Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας, γιατί υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Πέρα από αυτά αν δεν υπάρχει υπογραφή νόμιμου Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας προμήθειες που προβαίνει ο δήμος για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, τα εντάλματα πληρωμής μπορεί να μην θεωρηθούν από τη Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου.

Επειδή ο Τεχνικός Ασφαλείας και ο Ιατρός Εργασίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει εντάλματα που αναφέρονται σε συμβάσεις έργου .

"Με την 261/2009 πράξη του Ι Τμήματος του Ελ. Σ. κρίθηκαν μη θεωρητέα τα 469 και 495/2009 Χ.Ε., συνολικού ποσού ευρώ 3.881, που αφορούσαν στην αμοιβή ιατρού και τεχνικού ασφαλείας για υπηρεσίες που προσέφεραν σε εκτέλεση συμβάσεων μίσθωσης έργου, με την αιτιολογία ότι μη νόμιμα ανατέθηκε στους ανωτέρω η παροχή των υπηρεσιών τους με συμβάσεις έργου, κατ’εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α΄), εφόσον το εκτελούμενο από αυτούς έργο δεν εξυπηρετεί ποσοτικά περιορισμένες και παροδικές ανάγκες, αλλά ανάγκες που προκύπτουν σε διαρκή και μόνιμη βάση."

Ε.Σ -T1-49-2010 Επαναλαμβανόμενες συμβάσεις έργου

"Ειδικότερα, με τις συμβάσεις μίσθωσης έργου δύναται να καλύπτονται ανάγκες που είτε προέρχονται από έκτακτα γεγονότα και εκφεύγουν της συνήθους λειτουργικής δραστηριότητας της υπηρεσίας, είτε ανακύπτουν περιοδικά και έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια, η οποία δεν δικαιολογεί την απασχόληση μόνιμου προσωπικού, είτε ανακύπτουν λόγω επέκτασης της τοπικής ή λειτουργικής αρμοδιότητας της υπηρεσίας, είτε, τέλος, απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, που δεν κατέχουν οι υπηρετούντες υπάλληλοι και επιβάλλεται να καλυφθούν πρόσκαιρα με τη σύναψη σύμβασης έργου, μέχρι να καταστεί δυνατή η πρόσληψη τακτικού προσωπικού από τον οικείο φορέα (βλ. Πράξεις Ι Τμ. 79/2004, 128/2006, 18/2007, 13/2010 κ.ά.)".

Επειδή τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας δεν υπάρχει οργανική θέση για Τεχνικό Ασφαλείας, τα  καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας μπορούν και υποχρεωτικά πρέπει να ανατεθούν σε υπάλληλο του δήμου.



Στους ανωτέρω πίνακες, (ν. 3850/2010), φαίνονται οι ειδικότητες που μπορούν να καλύψουν οι πτυχιούχοι θέση Τεχνικού Ασφαλείας και οι τυπικές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο.


Στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας φέρονται περίπου 18 μόνιμοι και 20 προσωρινής απασχόλησης  υπάλληλο ι(εποχιακοί διμηνίτες ή 8μηνίτες) που ασχολούνται με την αποκομιδή απορριμάτων  και 128 υπάλληλοι με άλλες ειδικότητες.

Οι εργάτες καθαριότητας εντάσσονται στη Β κατηγορία και οι συνολικές ώρες απασχόλησης το χρόνο, τυπικά, ανέρχονται σε 53 (45+8) ώρες (18*2,5=45 για τους μόνιμους υπαλήλους και 20*0,4=8 για τους προσωρινά απασχολούυμενους υπαλλήλους) για το Τεχνικό Ασφαλείας και 19 ώρες (18*0,6=10,8 για του μόνιμους και  20*0,4 =8 για τους προσωρινά απασχολούμενους) για τον Ιατρό Εργασίας

Για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που εντάσσονται στην κατηγορία Γ οι συνολικές ώρες απασχόλησης το χρόνο, τυπικά, ανέρχονται σε 52 ώρες (128*0,4=51,2) για το Τεχνικό Ασφαλείας και  52 ώρες  (128*0,4=51,2) για τον Ιατρό Εργασίας.

Οι 105 ώρες, (53+52) του Τεχνικού Ασφαλείας (αντιστοιχούν σε 13 ημέρες εργασίας), μπορούν να ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωράριο υπαλλήλου των 8 ωρών την ημέρα * 48 εβδομάδες * 5 ημέρες την εβδομάδα, δηλ. των 1920 ωρών το έτος.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.