powered by Surfing Waves

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί ο δήμος μας δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΚΕΔΕ να συστήσει Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο;

Νέο τμήμα της ιστοσελίδας της (www.kedke.gr) αφιερωμένο στον Τουρισμό εγκαινιάζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kedke.gr/tourism.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμπίπτει με την σύσταση Τοπικών Τουριστικών Δικτύων ανά Δήμο, μετά από πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. Τα Τοπικά Τουριστικά Δίκτυα, όπως αυτά αποφασίστηκαν στην περσινή Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε και προωθούνται από την Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της Κ.Ε.Δ.Ε, αποτελούν άτυπα συμβουλευτικά όργανα, με δυνατότητα ευρείας σύνθεσης, όχι μόνο από δημοτικούς συμβούλους, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους τοπικών συλλογικών φορέων του Τουρισμού, αλλά και τοπικούς επιχειρηματίες και προσωπικότητες, που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται με τον Τουρισμό (πχ συγγραφείς, δημοσιογράφους, ξεναγούς κ.λ.π ). Μ' άλλα λόγια, τα Τοπικά Τουριστικά Δίκτυα θα είναι ανοικτά στην «Κοινωνία των Πολιτών». Ρόλος τους είναι η παροχή απόψεων, προτάσεων αλλά και πρακτικής δουλειάς εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν, και κυρίως η διαμόρφωση μιας ευρύτερης εικόνας της τοπικής τουριστικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνικών προβλημάτων, που οφείλονται ή σχετίζονται με τον Τουρισμό, αλλά και περισσότερων ιδεών, που θα μπορούν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν από τον οικείο Δήμο σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, μάρκετινγκ κλπ.

Η νέα ιστοσελίδα της Κ.Ε.Δ.Ε στοχεύει στην ενίσχυση και ανάδειξη των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων των Δήμων της Χώρας σε σχέση με τον Τουρισμό. Μέσω της ιστοσελίδας αυτής, οι Δήμοι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ειδήσεις για τον Τουρισμό, σε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα, αλλά και στις πηγές στατιστικών στοιχείων και μελετών, που ενδέχεται να τους βοηθήσουν στο έργο τους.

Μια καινοτομία της Κ.Ε.Δ.Ε είναι η δυνατότητα, όσοι Δήμοι το επιθυμούν, να μπορούν, μέσω της ιστοσελίδας, να αναδεικνύουν συγκεκριμένες καλές πρακτικές, που έχουν εφαρμόσει ή εφαρμόζουν,αναφορικά με την ανάπτυξη, διαχείριση και προβολή του Τουρισμού σε Τοπικό Επίπεδο. Θα συγκροτηθεί έτσι μία «τράπεζα καλών πρακτικών», από την οποία θα μπορεί να αντλήσει κανείς πληροφορίες και εμπειρία για ανάλογες δράσεις στο μέλλον. Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα δεν υφίσταται στη Χώρα μας σημαντική καταγραφή καλών πρακτικών στον Τουριστικό Τομέα.

Τα Τοπικά Τουριστικά Δίκτυα


Τη δυνατότητα να συστήσουν Τοπικά Τουριστικά Δίκτυα γνωστοποιεί προς όλους τους δήμους της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με βάση τη επεξεργασία που έχει κάνει η Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού.

Στόχος της σύστασης του Τοπικού Τουριστικού Δικτύου, είναι η διαμόρφωση σε κάθε τουριστικό δήμο ενός συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία του τουρισμού με την αξιοποίηση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων. Το δίκτυο θα εισηγείται πρωτοβουλίες και μέτρα, ενώ θα υποστηρίζει με έμπρακτο τρόπο συγκεκριμένες δράσεις. Στα τοπικά δίκτυα που θα αναπτυχθούν θα μπορούν να συμμετάσχουν τουριστικοί επιχειρηματίες, συλλογικοί φορείς καθώς και προσωπικότητες κύρους.

Η σχετική πρωτοβουλία σύστασης αυτών των δικτύων, τα οποία θα είναι άτυπα, συμπίπτει με την πρόταση που υποβλήθηκε στην ΚΕΔΕ από το Ελληνο – Γερμανικό φόρουμ για τον τουρισμό που είχε οργανωθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση οι δήμοι της χώρας, μέσω των δικτύων τους, τον συντονισμό της ΚΕΔΕ και τη συνεργασία της αντίστοιχης γερμανικής ένωσης δήμων θα έλθουν σε επαφή με γερμανικούς δήμους με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού. Η προσέγγιση και η συνεργασία θα γίνεται σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και θα μπορεί να αφορά marketing και branding, δράσεις προβολής καθώς και προώθηση τοπικών προϊόντων στις γερμανικές τοπικές αγορές.

Στην πρόταση που καταθέτει η αρμόδια επιτροπή επισημαίνεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον οι εμπλεκόμενοι φορείς το επιθυμούν, να προχωρήσουν στη σύσταση Τουριστικών Διαδημοτικών Δικτύων ανά περιφέρεια. Στις αρχικές συζητήσεις που είχαν γίνει είχε προταθεί η σύσταση τριών θεματικών δικτύων, δίκτυο δήμων με αρχαιολογικούς χώρους, δίκτυο ελληνικής (μεσογειακής) διατροφής και δίκτυο νησιών και παραλιακών οικισμών κατάλληλων για θαλάσσιο τουρισμό.

Ο άμεσος στόχος

Όπως υπογραμμίζεται ο πρωταρχικός στόχος είναι να καταγραφούν οι περιπτώσεις των δήμων που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στη σύσταση τοπικών τουριστικών δικτύων. Η Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού ζητεί από τους δήμους να την ενημερώσουν για τρία βασικά ζητήματα:
Αν αποδέχονται τη δημιουργία Τοπικού Τουριστικού Δικτύου στο δήμο τους
Να περιγράψουν τη σύσταση του
Να γνωστοποιήσουν το στέλεχος του δήμου το οποίο έχει οριστεί ως υπεύθυνο για το συντονισμό και τη λειτουργία του Δικτύου.

Πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία στη γραμματεία της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού. Αρμόδια για πληροφορίες Ντίνα Κηρολύτη, τηλ. επικοινωνίας 2132147510, φαξ: 2103820807, email: kirolitikedke.gr. Για ερωτήματα και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι δήμοι θα μπορούν να επικοινωνούν με εμπειρογνώμονα σε θέματα τουρισμού Ελισάβετ Χατζηνικολάου. Email:gmail.com">hatzinikolaou.egmail.com

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.