Μέτρα και δράσεις για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της θέσης των αγροτών υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου (με πληθυσμό 12.096 κάτοικους), ενώ έχει σχεδιάσει νέο πλαίσιο ενεργειών για την επόμενη περίοδο. Σε μια περιοχή, όπου ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μέσα από εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και άμεσες επαφές με το συναρμόδιο Υπουργείο επιχειρεί συστηματικά για τη βελτίωση της θέσης τους.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή με τις υπηρεσίες και το προσωπικό που διαθέτει, εκπονεί το σχεδιασμό της για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα για την επόμενη πενταετία μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, αλλά και η νέα ΚΑΠ.
«Την τριετία που μας πέρασε, βρεθήκαμε στο πλευρό των αγροτών, διεκδικήσαμε από τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς τα δίκαια αιτήματά τους, υλοποιήσαμε δράσεις για την καλύτερη ενημέρωσή τους, συμβάλλαμε σε πρωτοβουλίες που ωθούν σε ένα παραγωγικό πρωτογενή τομέα, ενώ πραγματοποιήσαμε πολλαπλές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υποδομών, όπως στην αγροτική οδοποιία, στην άρδευση, στην ενέργεια» τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου και πρόσθεσε πως «στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους, τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα σύγχρονο, παραγωγικό και αυτοδύναμο παραγωγικό τομέα, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές νέες προκλήσεις, να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Ήδη τόσο από τη νέα ΚΑΠ όσο και από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, υπάρχουν οι πόροι για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων».
Παράλληλα τόνισε πως ο πρωτογενής τομέας έχει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής μας και γι’ αυτό θέλουμε να ενεργήσουμε με κάθε τρόπο για τη στήριξή του.
«Η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών συνεπάγεται και την οικονομική βιωσιμότητα όλων των πολιτών και των νοικοκυριών του Δήμου» είπε χαρακτηριστικά.
Η ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των υποδομών, όπως η αγροτική οδοποιία, η βελτίωση των δικτύων άρδευσης, η ενίσχυση για τη μείωση του κόστους ενέργειας, η παροχή συμβουλών στα ζητήματα των νέων καλλιεργειών, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελέσαν ορισμένες ενδεικτικά δράσεις του Δήμου την τριετία που πέρασε και οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω.
Δράσεις
Δράσεις της Δημοτικής Αρχής που υλοποιήθηκαν προς όφελος των αγροτών αλλά και αυτές που σχεδιάζονται, είναι οι εξής:
1) Πραγματοποίηση σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων στους αγρότες για τα φορολογικά θέματα, τις νέες καλλιέργειες, τη νέα ΚΑΠ.
2) Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του αγροκτήματος στο Βελεστίνο για την επιμόρφωση των αγροτών σε νέες μεθόδους.
3) Ενεργοποίηση του στελεχιακού δυναμικού των γεωπόνων του Δήμου για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των αγροτών προς τους αρμόδιους φορείς, αλλά και παράλληλα άμεση ενημέρωσή του αγροτικού κόσμου για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.
4) Διάθεση δημοτικής έκτασης για καλλιέργεια κηπευτικών προκειμένου να βοηθηθούν άποροι δημότες.
5) Εκτεταμένες και συνεχείς παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών που θέλουν να μεταβούν στις καλλιέργειές τους.
6) Προώθηση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και προβολή τους μέσα από το θεσσαλικό καλάθι.
7) Συνεργασία με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει και άσκηση από κοινού πίεση προς τα αρμόδια κέντρα αποφάσεων.
8) Συμμετοχή του Δήμου στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Γεωπονικής Σχολής του ευρωπαϊκού προγράμματος Life μέσω του οποίου δεκάδες αγρότες αναλαμβάνουν την καλλιέργεια των στρεμμάτων για την διάσωση του κιρκινεζιού, ενώ έχουν και οικονομικό όφελος.
9) Συστηματική ενεργοποίηση για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου της Κάρλας που θα λύσει οριστικά το ζήτημα της άρδευσης των καλλιεργειών.
10) Αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε θέματα άρδευσης των καλλιεργειών.
11) Στήριξη των αγροτών στο μεγάλο ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας και τους συνεπαγόμενου κόστους.
12) Σύνδεση των τοπικών αγροτικών προϊόντων με νέες αγορές, όπως της Σερβίας στο πλαίσιο της αδελφοποίησης και με το Δήμο Βελιγραδίου.
13) Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή αρδευτικών φραγμάτων και για την αξιοποίηση των επιφανειακών νερών.
14) Προώθηση των αλιευτικών καταφυγίων της περιοχής.
15) Συνεργασία με το δασαρχείο για τη διάνοιξη δρόμων και συντήρηση των υπαρχόντων.
16) Συνεργασία με τους αγρότες για την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, τη λειτουργία μιας υπερτοπικής λαχαναγοράς.
17) Στήριξη των κτηνοτρόφων στα ζητήματα της διάθεσης των προϊόντων τους τα οποία είναι υψηλής ποιότητας και δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.
18) Διεξαγωγή ενεργειών για κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων.
19) Προώθηση της καλλιέργειας φυτών που μπορούν να αξιοποιηθούν ως βιοκαύσιμα, σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.