powered by Surfing Waves

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Εργολάβοι σέρνουν το δήμο στα δικαστήρια.

4 δίκες στις 14 Μάρτη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά


Η Οικονομική Επιτροπή όρισε δικηγόρους που θα εκπροσωπήσουν το δήμο στις παρακάτω υποθέσεις:

 ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ,ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 89/2013 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΑΓΟΝΤΩΝ «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ *************************8».

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ,ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 90/2013 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΑΓΟΝΤΩΝ «**************************». 


ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ,ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 91/2013 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ «******************». 

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ,ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 92/2013 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ «Α**************». 


ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 199/2013 ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ «**********»

Στο εδώλιο στέλνουν το δήμο τρεις δημότες στις 12 Μάρτη



Η Οικονομική Επιτροπή όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο ο οποίος θα εκπροσωπήσει το Δήμο
κατά την συζήτηση στις   12/3/2014  ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας
της με αριθμ. κατάθεσης αγωγής  203/2012 των εναγόντων  «Σ***** Κ********.– Κ****** Μ***** – Α******* Β****»

Το μοναδικό καρναβάλι της Αγίας Άννας την Δευτέρα 3 Μαρτίου. Η συνέχιση των αρχαίων "Φαλληφορίων "

Βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014



Το βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας στην βόρεια Εύβοια είναι ΕΔΩ και συνεχίζει το έθιμο και την παράδοση ετών για άλλη μία χρονιά αναλλοίωτη !
Το βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας σας προσκαλεί σε ακόμα ένα παραδοσιακό καρναβάλι γεμάτο αποκριά, βωμολοχία, κέφι και ξεφάντωμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες !
Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν την Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να ακούσετε τα παραδοσιακά βωμολοχικά αποκριάτικα τραγούδια με συνοδεία κιθάρας και τουμπερλεκιού από τους κατοίκους απολαμβάνοντας ντόπιο τσίπουρο και κρασί στα ταβερνάκια του χωριού. Επίσης μπορείτε να ντυθείτε και να πάρετε μέρος σε διάφορα πάρτυ μασκέ που διοργανώνονται τις ημέρες εκείνες.


Η αποκορύφωση του καρναβαλιού ολοκληρώνετε την Καθαρά Δευτέρα με την εμφάνιση των βωμολόχων καρναβαλιστών ντυμένοι με άκρως προκλητικές ενδυμασίες να συνοδεύουν τα αυτοσχέδια άρματα στην κεντρική πλατεία του χωριού τραγουδώντας τα παραδοσιακά βωμολοχικά αποκριάτικα.
Στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει άφθονο κρασί και σαρακοστιανοί μεζέδες για όλους τους επισκέπτες ενώ θα μπορείτε να διασκεδάσετε και να χορέψετε μαζί με τους ντόπιους βωμολόχους καρναβαλιστές !


Καλή σας διασκέδαση και καλό ξεφάντωμα !!


Πού ? Αγία Άννα Ευβοίας (χάρτης)
Πότε? Καθαρά Δευτέρα 03/03/2014
Ώρα? 11:00 π.μ


δείτε και κατεβάστε την αφίσα σε πλήρες ανάλυση από εδώ !

 

 
Σύγχρονοι φαλληφόροι στην Αγία Αννα

 

Φαλληφόρια τότε και τώρα


Ο  Ιωάννης Μπουσίου  έδωσε μια εξαιρετική συνέντευξη  το προηγούμενο Σάββατο για το παρελθόν και το παρόν των φαλληφορίων,
image
Τι ακριβώς ήταν τα Φαλληφόρια στην αρχαία Ελλάδα και σε ποιες περιοχές εορτάζονταν;
Τα Φαλληφόρια ονομάζονταν μία εορτή που επιτελούνταν στην Αττική στα πλαίσια των κατ’άγρους Διονυσίων. Γενικότερα όμως οι Φαλλικές τελετουργίες ήταν άμεσα συνυφασμένες με την Λατρεία του Διονύσου,  άρα όπου συναντάμε τελετές Διονυσίων συναντάμε και Φαλληφορίες εφόσον αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των εορτών. Με το γεγονός ότι οι διονυσιακές τελετουργίες ήταν ευρέως διαδεδομένες σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του ελληνισμού αντιλαμβανόμεθα το εκτεταμένο μέγεθος και την ισχύ των φαλληφορικών εορτών. Το κυρίαρχο μέρος της εορτής ήταν η περιφορά του φαλλού εν πομπή γι αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν και Φαλλαγώγια.  Κατά την πορεία της πομπής άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βάκχίδες, με θύρσους δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορεύονταν πάντα το  Φαλλικό άρμα. Κατά την πορεία βέβαια οι μετέχοντες της πομπής έπιναν από δερμάτινους ασκούς οίνο και περιέπαιζαν τους περαστικούς, και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο–Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους. Όταν το ξόανο έφτανε στο προορισμό του ακλουθούσαν πάλι χοροί και φαλλικά άσματα αλλά και η συνακόλουθη ευωχία όλων των συμμετεχόντων με το άνοιγμα και την πόση από τα αγγεία που περιείχαν τον   διονυσόγευστο οίνο. Υπήρχε μάλιστα και ένα ειδικό τελετουργικό αγγείο-ρυτό το οποίο, έκτος από την οικιακή λατρευτική χρήση του,  πολύ πιθανών να χρησιμοποιούνταν και σε οινοποσίες των φαλληφορικών δρωμένων

Τι συμβόλιζαν αυτού του είδους οι εορτασμοί; Υπάρχει κάποια σχέση με διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη φύση;
Η λατρεία, και πιο συγκεκριμένα, η λιτανεία-περιφορά του φαλλού ως απεικονιστικό σύμβολο της γονιμότητος σαφώς και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των γονιμικών τελετών που συνέδραμαν στην διασφάλισης της ευκαρπίας και ευγονίας. Οι εορτασμοί αυτοί υπήρξαν ένα είδος τελετουργίας της γονιμότητος όπου αναπαραστόυσαν, τόσο με την αρχέγονη μαγικό-θρησκευτική τους μορφή όσο και με το χαρακτήρα της μιμητικής αναπαράστασης, τον θάνατο του παλιού μέσα από την παγωνιά του χειμώνα, προς το ξεκίνημα-την αναγέννηση  του νέου που οδηγεί στην απελευθέρωση και την ανανέωση της ζωής. Γι αυτό αλώστε οι τελετουργίες αυτές λαμβάνουν χωρά σε αυτήν την μεταιχμιακή εποχή του τέλους του χειμώνα προς την αρχή της πολυπόθητης ανοίξεως.

imageΑττική μελανόμορφη κύλικα περ. 550 π.Χ. Εθνικό Αρχ. Μουσείο Φλωρεντίας, αρ. ευρ. 387.Απεικονίζει Φαλλική πομπή με οκτώ ιθυφαλλικούς άντρες που μεταφέρουν το άρμα των Φαλληφορίων  που αποτελείται από έναν ευμεγέθη ξύλινο φαλλό σε σχήμα αλετριού  που καταλήγει σε βάλανο στην οποία είναι ζωγραφισμένη οφθαλμός. Ένας πελώριος σχεδιασμένος γενειοφόρος Σάτυρος ακουμπά πάνω στο φαλλό   ενώ ένας άντρας στην κορυφή μοιάζει να ιππεύει το άρμα κρατώντας ένα λευκό μουσικό κέρας
Πώς αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι τη θέαση των φαλλικών συμβόλων σε κοινή θέα; Το ρωτώ αυτό διότι το σύγχρονο κοινωνικό status είναι τελείως διαφορετικό.
Αξίζει να σημειώσουμε αρχικά ότι ο φαλλός κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε στην καθημερινότητα του έλληνα και με αποτροπαικό – φυλακτήριο σκοπό αφού θεωρούνταν ότι η απεικονιστική του παρουσία και μόνο προφυλλάσει και κρατά μακριά κάθε λογής επιβουλή που μπορεί να προέρχονταν από εξωγενής κακόβουλες δυνάμεις, γι αυτό και πολύ συχνά έξω απ τα σπίτια τους υπήρχαν φαλλικά σύμβολα που διασφάλιζαν την ακεραιότητα του ιδιωτικού τους χώρου.  Επίσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο διακεκριμένος γλωσσολόγος Μ. Κοπιδάκης στο άρθρο του “Και Διονύσου αρχαιότερα”,  «Ακόμη και στους τάφους οι φαλλικές απεικονίσεις δεν είναι σπάνιες. Ο φαλλός υποδηλώνει τη μακαριότητα της μετά θάνατον ζωής, διασφαλίζει τη γαλήνη του νεκρού και προοιωνίζεται τη μέλλουσα αναγέννηση ή ακόμη και την εκ νεκρών ανάσταση!». Και από τις δύο παραπάνω διαπιστώσεις αντιλαμβανόμεθα το πόσο εξοικειωμένοι ήταν οι πρόγονοί μας με την έννοια του φαλλού και πόσο ενταγμένη ήταν η παρουσία του συμβόλου σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου. 

imageΦαλλόσχημο ρυτό τέλη του 3ου αι. π.Χ. Από την αγορά της Πέλλας,  αρ.ευρ. 83.940. Πήλινο τελετουργικό αγγείο από την μία πλευρά με την  μορφή κανθάρου ενώ από την άλλη σε μορφή βαλάνου εν στύσει.  Πολύ πιθανών εκτος από την αμιγώς τελετουργική οικιακή λατρεία να  χρησιμοποιούνταν κατά τις σκωπτικές τελετές των Φαλληφορίων.






Θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποστηρίξει κανείς πώς το σύγχρονο Καρναβάλι έχει τις ρίζες του στα Φαλληφόρια; Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές που εντοπίζετε;

Θα ήταν πράγματι παρακινδυνευμένο να υποστήριζε κανείς κάτι τέτοιο αφού γνωρίζουμε ότι σε όλους του παραδοσιακούς πολιτισμούς επιτελούνται με ξεχωριστή τελετουργική μεγαλοπρέπεια πολλών και διαφορετικών ειδών καρναβαλικά τελετουργικά. Άλλωστε αυτού του είδους οι λατρείες αντλούν την καταγωγή τους από τις μακρινές  απαρχές εμφανίσεως των πρώτων πολιτισμικών εκδηλώσεων που πολλές φορές παρουσιάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ακόμα και σε πολιτισμούς που γεωγραφικά ποτέ δεν έχουν έρθει σε επαφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σύγχρονα καρναβαλικά δρώμενα στην Ελλάδα που έχουν δεχτεί απειροπληθής προσμίξεις ξενικών στοιχειών όπως το καρναβάλι της Πάτρας και πολλά άλλα σύγχρονα αστικού τύπου καρναβαλικές εκδηλώσεις. 

Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε κάτι άλλο παράτολμο, το ότι, κάθε, μα κάθε παραδοσιακό δρώμενο που επιτελείται στην σημερινή επικράτεια του ελληνικού χώρου τις μέρες αυτές (και κάποια  λίγο καιρό πριν)   ανάγεται με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο στα αρχέγονα ελληνικά τελετουργικά των φαλλικών τελετών και ασμάτων. Οι Μωμόγεροι στην Κομοτηνή, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες στην Νάουσα, τα Ραγκουσάρια στην Καστοριά, οι γιορτές στην Αγία Άννα,  ο βλάχικος γάμος στην Θήβα την τσικνοπέμπτη κ.α.. εμφανίζουν αμέτρητες ομοιότητες με τα πρωταρχικά φαλλικά δρώμενα που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να  αποδείξουμε όλες του τις ομοιότητες  και τις επιρροές. Το ζήτημα είναι ότι πολλοί λίγοι έχουν την γνώση των αρχαίων Φαλληφορικών τελετουργιών μιας και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σχεδόν καμία αναφορά δεν υπάρχει. Με το παρόν άρθρο, αλλά και με την ανάγνωση και άλλων πηγών που μπορεί  πολύ εύκολα πια, δια μέσου του διαδικτύου ή βιβλίων που αναφέρονται στο θέμα, να αντλήσει πληροφορίες, και έτσι, ερχόμενος σε επαφή με κάποιο παραδοσιακό καρναβαλικό δρώμενο, θα μπορέσει να αντιληφθεί και ο ίδιος τις άμεσες επιρροές τους από τα αρχαία δρώμενα.

Πώς διασώθηκαν μέσα στο χρόνο οι παραδόσεις των Φαλληφορίων που μετεξελίχθηκαν στο σύγχρονο Καρναβάλι, από τη στιγμή που η αρχαία ελληνική θρησκεία υπέστη απηνείς διωγμούς κατά τους μεταχριστιανικούς αιώνες;

Όπως είναι ευκόλως κατανοητό τα φαλλικά λατρευτικά δρώμενα απότοκα της ελληνικής θρησκευτικότητος δεχτήκαν περισσότερο από όλα τα άλλα δρώμενα τον ποιο λυσσαλέο εκδιωγμό κατά την επικράτηση του χριστιανισμού. Ενώ πάρα πολλά τελετουργικά κατάφεραν και επικράτησαν τελικά, αφού η λαϊκή ψυχή με την επιμονή της κατόρθωσε να τα εντάξει μέσα στην ίδια την λατρευτική πρακτική της χριστιανικής πίστης, τα φαλλικά δρώμενα κατ ουσίαν, όπως είναι ευκόλως κατανοητό, δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να στοιχηθούν με τις επιμέρους παραδόσεις της χριστιανικής θρησκείας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και σχεδόν στις μέρες μας, μετά από τόσους αιώνες, ο εκδιωγμός τους συνεχίζεται  αφού δεν έχουν περάσει και πολλά  χρόνια από την γνωστή μήνυση που τόλμησαν χριστιανικές οργανώσεις να υποβάλλουν, δια μέσου του πρωτοψάλτου Θεόδωρου Ακρίδα, για την συλλογή και δημοσίευση σκωπτικών αποκριάτικων “τολμηρών” τραγουδιών της περίφημης ερμηνεύτριας παραδοσιακών τραγουδιών, της Δόμνας Σαμίου.  Είναι όμως παρόλα αυτά  πράγματι συγκλονιστικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι κατάφεραν τελικά σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έστω και με κάπως συγκεκαλυμμένη μορφή, πολλά από αυτά τα δρώμενα να επιβιώσουν μέχρι της μέρες μας. Μάλιστα οι πρώτοι μελετητές των καρναβαλικών παραδοσιακών δρωμένων θέλοντας να αιτιολογήσουν τις μεταμφιέσεις αυτές χρονολογούσαν τις απαρχές τους κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, για να μπορούνε δήθεν οι έλληνες με αυτό τον τρόπο να συνεννοούνται τις μέρες εκέινες για την οργάνωση της ελληνικής επαναστάσεως. Ο ισχυρισμός αυτό είτε από άγνοια είτε από καθαρή προσπάθεια απόκρυψης της διασύνδεσης τους με την “παγανιστική” αρχαιότητα φαντάζει τουλάχιστον γελοίος, αλλά δε μας πειράζει καθόλου αφού ο γέλωτας και η ευθυμία  είναι το ζητούμενο  των εορτών αυτών όποτε και η άποψη αυτή συμβαδίζει με την σκωπτική διάθεση των ημερών.

imageΑττικό μελανόμορφο αγγείο περ. 600π.Χ Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Ιταλίας. Απεικονίζει χορευτές που ορχούνται στον άσεμνο και προκλητικό χορό του Κόρδακα ένα είδος κωμικού χορού που συνόδευε την τελετή των φαλληφορίων








Από ποια κείμενα διασώζονται στις μέρες μας πηγές για τον τρόπο διεξαγωγής των Φαλληφορίων κατά την αρχαιότητα;

Υπάρχουν πάμπολλες πηγές που κατά την διετή περίπου ενδελεχή μας έρευνα,  τόσο από πρωτογενείς πηγές, αφού μεγάλος αριθμός αρχαίων συγγραφέων έχουν αναφορές για το θέμα αυτό, τόσο όμως και από δευτερογενείς πηγές διατυπωμένες από συγχρόνους ξένους μελετητές-ακαδημαϊκούς της ελληνικής θρησκευτικής παραδόσεως. Πολύτιμες είναι οι πληροφορίες που μας δίδουν κάθε λογής εικαστικών αρχαίων τεχνών αφού σε αρκετά αγγεία, νομίσματα, ακόμη και αγάλματα που έχει δασώσει η αρχαιολογική σκαπάνη υπάρχουν ικανές πληροφορίες που μας επιτρέπουν την τελική ανασύνθεση και παρουσίαση του όλου δρωμένου. Ακόμη η λαογραφική ερεύνα μας αποκαλύπτει πολύ σημαντικά επιβιώματα των πρωταρχικών  τελετουργιών αυτών στο σήμερα, αφού η εστιασμένη κατά γεωγραφικούς τόπους παράδοσή μας έχει διατηρήσει πάρα πολύ σημαντικά τελετουργικά στοιχεία – κατάλοιπα των φαλλικών τελετουργιών.

Αξίζει να αναφέρουμε μονάχα την  πάρα πολύ σημαντική αναφορά του ίδιου του Αριστοτέλη όπoυ στην Ποιητική του 5. 1449b 2 ισχυρίζεται ότι, η ίδια η απαρχή της κωμωδίας, το δεύτερο ισάξιο μεγαλύτερο φιλολογικό είδος μαζί με την τραγωδία, η κωμωδία, προήρθε από τα αυτοσχέδια σκωπτικά άσματα και δρώμενα που λάμβαναν χώρα κατά την περίοδο του χειμώνος στον ελληνικό χώρο. Αυτό που δηλαδή εμείς θεωρούμε ως κωμωδία, όπως διαμορφώθηκε ως λογοτεχνικό είδος την κλασσική εποχή αλλά και μετέπειτα στην Νέα κωμωδία, όπου και επηρέασε τα έως και σήμερα  μετεμφανιζόμενα κωμικά φιλολογικά είδη έλκει την καταγωγή της από την ελληνική θρησκευτική παράδοση. Με λίγα λόγια, ότι μέχρι και σήμερα εννοούμαι με τον όρο κωμωδία που μέχρι της μέρες ανθεί ως ζωντανό φιλολογικό, θεατρικό, κινηματογραφικό είδος, όσο και μας φαντάζει παράδοξο, η πρωταρχική του πηγή βρίσκεται στην σταδιακή ωρίμανση-εξελιξη των φαλλικών  ασμάτων και δρωμένων προς τιμήν του Θεού Διονύσου.

Γενικότερα όμως θα ισχυριζόμασταν ότι βιβλιογραφικά, για το ρόλο το σκοπό και το ύφος των φαλλικών τελετουργιών καθώς και την πιο εσωτερική αποσυμβολιστική των γονιμοποιητικών ανθρωπίνων οργάνων δεν υπάρχει μία εκτεταμένη και στοχευμένη αμιγώς στο θέμα αυτό βιβλιογραφική αποτύπωση ούτε στο εξωτερικό αλλά ούτε φυσικά και στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι η δικιά μας προσπάθεια στο άμεσο μέλλον να καταφέρει να καλύψει  αυτό το ερευνητικό αυτό κενό. 

Για ποιον λόγο αποφασίσατε να αναβιώσετε τα Φαλληφόρια στην Ελλάδα του 2014; Πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο εγχείρημα;

Κατά την διάρκεια των ακαδημαϊκών μου μελετών στον Ελληνικό πολιτισμό πολύ συχνά, είτε από την πλευρά της ενασχολήσεως μου με τις εκφάνσεις και τις επιβιώσεις της ελληνικής θρησκείας στην σημερινή εποχή δια μέσου της λαϊκής παραδόσεως, είτε από τις συνακόλουθες έρευνες μου στην λαογραφία, αλλά, κυρίως,  από τις πιο ενδελεχείς  προσεγγίσεις μου στην διασύνδεση τελετουργίας-θεάτρου, επιδιδόμουν στην απαραίτητη συγκέντρωση του πολυτίμου αυτού  υλικού  γνωρίζοντας ότι κάποια συγκεκριμένη στιγμή  θα επιχειρούσα την ανασύνθεση αυτών των δρωμένων. Η ειδοποιός διαφορά είναι το ότι, ενώ πολλοί μελετητές καταγράφουν σε άρθρα αλλά και διάφορα βιβλία το θέμα αυτό ουδείς αποπειράθηκε να τα προσεγγίσει υπό το πρίσμα της τελετουργίας και δη της τελεσματικής αναβιώσεως αυτού. Κατά τον ίδιο τρόπο άλλωστε όπως έχει παρουσιαστεί σε πρότερο άρθρο σας στο εν λόγω περιοδικό πράξαμε και με την τέλεση των Αδωνίων επιχειρώντας, με πολύ μεγάλη αποδοχή, τις ημέρες του Πάσχα να αναβιώσουμε το τελετουργικό αυτό αποδεικνύοντας και έμπρακτα τις σαφής επιρροές των εορτών του Αδώνιδος στα θρησκευτικά πεπραγμένα των δρωμένων της χριστιανικής λεγόμενης Μ. Εβδομάδος.

Πέραν όμως τις απαραίτητες επιστημονικής προσεγγίσεως αναφορές για την επαναφορά των τελετών αυτών υπήρχε και ένας πιο προσωπικός λόγος για την πραγματοποίηση τους. Πολλές φορές, όταν έφταναν αυτές οι καρναβαλικές ημέρες αυτές αναρωτήθηκα ότι, ναι, ωραίες είναι όλες αυτές οι  εορταστικές εκδηλώσεις με τις σύγχρονες διαστάσεις τους με καλλίγραμμες βραζιλιάνες λατινογενής ήχους και χορούς αλλά και παντός είδους μεταμφιέσεις, αλλά δεν θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να προταθεί και μία αμιγώς ελληνική διάσταση στις εορτές αυτές;. Εφόσον, ακόμα και εάν ο  σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής είναι πολύ μακριά, δήθεν, από την θέαση φαλλικών εορτών δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανασυσταθούν; H απάντηση που έδινα μέσα ήταν, αλλά αυτό ήταν ο φυσικός τους χώρος σε αυτό το περιβάλλον εμφανίστηκαν;, μέσα αλλά και έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη.     

Πράγματι ένα τέτοιο επιχείρημα ενέχει εξαιρετικές κυρίως τεχνικές δυσκολίες και αυτό διότι τα τελετουργικά αντικείμενα της τελετής ( προσωπεία, φαλλικό ξόανο, ειδικές ενδυμασίες,) θα πρέπει να ακολουθούν  σε κανόνες αισθητικής το πολύ υψηλό πρότυπο των προγόνων μας. Στην επίλυση αυτού του προβλήματος είχαμε την πολύτιμη συμβουλή του εξαιρετικού γλύπτη και ζωγράφου Εξηκία Τριβουλίδη. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι τα μέχρι τώρα αναπαραγόμενα  αντικείμενα κατά την κατασκευή του αγγίζουν τα όρια της πειραματικής αρχαιολογίας αφού συλλέγουμε κάθε δυνατή πληροφορία για την ανασύστασή τους.

Κατά το πέρας αυτού του ερωτήματος θα θέλαμε να σας προβληματίσουμε με ένα δικό μας ερώτημα το οποίο πολύ πιθανό να το έχετε ήδη αναρωτηθεί και εσείς, αποτελεί άραγε η αναβίωση κάποιου τέτοιου δρώμενου παράδοση;. Γεγονός είναι ότι υπάρχει μία τάση σε όλη την ελληνική επικράτεια των νέων να  επαναπροσδιορίζουν στοιχεία της ελληνικής παραδόσεως περισσότερο από ότι οι γονείς τους. Στο ερώτημα όμως αυτό απαντά ο ομότιμος καθηγητής της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ.Γ. Μερακλής αφού μέσα από τις μελέτες του περιγράφει την παράδοση ως μια  δυναμική διαδικασία που ενσωματώνει και αποβάλλει ή επανεβρίσκει τα στοιχεία που την επαναδομούν και την ανασυνθέτουν και αυτή φυσικά είναι και η μεγαλειώδης δύναμη της παραδόσεως. Άρα αναβίωση ενός πανάρχαιου Φαλληφορικού δρωμένου  καταδεικνύει την  ζωτική ενέργεια και το ζωτικό μετασχηματισμό της παράδοσης ως τρανταχτή απόδειξη και επικύρωσης της συνέχειας της πράγματι μεγαλειώδους ελληνικής πολιτισμικής εκφάνσεως.

Πείτε μας κάποια πράγματα για τις προετοιμασίες της διεξαγωγής των Φαλληφορίων τη φετινή περίοδο του Καρναβαλιού.

Η πρώτη χρονιά θεωρείται, όπως και κάθε ξεκίνημα, δύσκολη  μα και γοητευτική συνάμα γιατί τολμούμε μετά από τόσους αιώνες να βιώσουμε και όχι απλά να αναβιώσουμε ένα τα τόσο ξεχωριστό δρώμενο. Την τελεσματική ευθύνη των Φαλληφορείων την αναλαμβάνουν σε απόλυτη συνεργασία ο τελεστικός θίασος Διόνυσος Ελευθερεύς με την λατρευτική κοινότητα Λάβρυς. Βεβαίως και πολλοί άλλοι που προσεγγίζουν με την απαραίτητη τελετουργική αίσθηση  τα ελληνικά λατρευτικά δρώμενα θα συμπλεύσουν μαζί μας. Το δρώμενο για την πρώτη χρονιά τουλάχιστον, γιατί πολλά ακόμα στοιχεία θα προστεθούν τα μετέπειτα χρόνια που θα το καταστήσουν ένα ξεχωριστό λαϊκό διαδραστικό δρώμενο, θα είναι μία πομπή του ιερού φαλλικού ξοάνου του Διονύσου το οποίο θα συνοδεύεται από τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο και τον συνακόλουθο διονυσιακό θίασο αποτελούμενο από Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, μεθοκόπους και τον Θεό Πάνα. Κατά την διάρκεια της πομπής θα συνοδεύει βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), αρχαίους αυλούς αλλά και τύμπανα. Σε δύο με τρεις σταθμούς η πομπή θα σταματάει για να ακουστεί το αυτοσχέδιο σκωπτικό φαλλικό τραγούδι και μετέπειτα θα επιτελείται από ομάδα  αρχαίας ορχήσεως ο περίφημος κωμαστικός χορός του λεγομένου  και ως Κόρδακα. Στην συνέχεια θα επιτελείται ένα διαδραστικό, σκωπτικής υφής, δρώμενο του θιάσου με  τους παρευρισκομένους θεατές αλλά επί αυτού δε θα αναφέρουμε περαιτέρω διότι αποτελούν και την κυρίαρχη κωμική νότα της εορτής. Στην κατάληξή του το φαλλικό τέλεσμα θα εναποθέσει το ξόανο του Διονύσου σε κεντρικό σημείο όπου και μετέπειτα θα ακολουθήσει από τελεστές και θεατές η λεγόμενη ευωχία, όπου, από ένα ευμεγέθη αγγείο θα διαμοιραστεί οίνος και θα συνεχιστεί το τραγούδι και ο χορός και με σύγχρονα περιπαικτικά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το αρχέγονο χθες με το αέναο σήμερα.

Εν κατακλείδι, εάν τις αυτές τις μέρες του καρναβαλικού κεφιού σε κεντρικό σημείο της Αθήνας πέριξ της ακροπόλεως, άξαφνα, ξεπροβάλει μπροστά σας ένας τέτοιος θίασος,  με αριστοφανική διάθεση, με ζωτικό ενθουσιασμό, με σκωπτική ευπρέπεια, μην παραξενευτείτε αλλά προσεγγίστε μας.  Σημείωση, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αλλά να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε σε κάτι τόσο ελληνικό και ξεχωριστό, δεν θέλουμε να προσβάλουμε με τα αρχέγονα φαλλικά μας σύμβολα αλλά να σας εισβάλλουμε στην διονυσιακή μέθεξη των ελληνικών αυτών εορτών, δεν θέλουμε να αναβιώσουμε αλλά να βιώσουμε με τον δέοντα σεβασμό τα ελληνικά δρώμενα.


 Και Διονύσου αρχαιότερα

Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις αποκριάτικες τελετουργίες καταλαμβάνουν τα φαλλικά τραγούδια, τραγούδια γονιμικά, που εξορκίζουν το κακό και ζητούν να νικήσουν το θάνατο -παλιότερα και από το Διόνυσο. Οι περισσότεροι από μας την παράδοση των τραγουδιών αυτών τη γνωρίσαμε μέσα από τα εκπληκτικά "Αποκριάτικα" της Δόμνας Σαμίου, απ' όπου και το κείμενο του Μιχάλη Κοπιδάκη, καθηγητή Κλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αναδημοσιεύει σήμερα η "Εποχή".

"Η αρχαία ελληνική γλώσσα διαθέτει πληθώρα ονομάτων για να δηλώσει τα λεγόμενα "απόρρητα" μέλη! Η πολυωνυμία αποκαλύπτει την ποικιλία αλλά και την πολικότητα των αισθημάτων και των αντιδράσεων που προκαλούσαν στον Έλληνα τα όργανα εκείνα, τα οποία διαιωνίζουν τη ζωή: δέος και ιλαρότητα, έλξη και αποστροφή, τρυφερότητα και φρικίαση, θάμβος και καταισχύνη. Η αμφιθυμία αυτή δηλώνεται εναργέστατα στη σημασιολογική εξέλιξη του επίκοινου "αιδοία", το οποίο, ενώ αρχικά σήμαινε τα "σεβάσμια", κατέληξε να σημαίνει ευφημιστικώς τα "επαίσχυντα".
Στην ορολογία της λατρείας, το ομοίωμα του ανδρικού μορίου από ξύλο συκιάς ή πηλό ή δέρμα ή ζύμη ονομάζεται φαλλός (θηλυκός τύπος: φάλαινα!), λέξη που προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα bhel- (φουσκώνω, οιδαίνω). Η λατρεία του φαλλού, ως συμβόλου της γονιμότητας, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των γονιμικών τελετών, που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της ευκαρπίας και της ευγονίας. Σ' αυτά τα ευετηριακά δρώμενα (Κατ' αγρούς Διονύσια, Στήνια, Θεσμοφόρια, Αλώα κ.ά.), αλλά και σε μυστηριακές λατρείες, προσφέρονταν στους συμμετέχοντες πλακούντες σε σχήμα εφηβαίου ή φαλλού (ολισβοκόλλικες). Θεότητες πρώτης σειράς όπως ο Ερμής και ο Διόνυσος, παριστάνονταν συχνότατα ιθυφαλλικοί, δηλαδή με το μέλος τους εντεταμένο. Κατά κανόνα ιθυφαλλικοί παριστάνονταν ο Πρίαπος, ο Παν, ο ανδρόγυνος Αφρόδιτος και άλλοι μικροί θεοί, που έχουν συνήθως ονόματα σημαίνοντα (Ορθάνης, Τέρπων, Τύχων, Ιλάων), καθώς και οι πανάρχαιοι δαίμονες της βλάστησης και της καρποφορίας: Τίτυροι, Σάτυροι, Σειληνοί.
Ο φαλλός εχρησιμοποιείτο επίσης ως αποτρόπαιον και φυλακτήριον, που κρατά μακριά από παιδιά, οικίες, εμπορεία και πόλεις ολόκληρες τα κακοποιά πνεύματα και εξορύττει τον βάσκανο οφθαλμό. Ακόμη και στους τάφους οι φαλλικές απεικονίσεις δεν είναι σπάνιες. Ο φαλλός υποδηλώνει τη μακαριότητα της μετά θάνατον ζωής, διασφαλίζει τη γαλήνη του νεκρού και προοιωνίζεται τη μέλλουσα αναγέννηση ή ακόμη και την εκ νεκρών ανάσταση! Συχνά ο φαλλός απεικονίζεται πτερόεις, ωμματωμένος, ανθρωπομορφικός ή και ζωομορφικός. Θεοποιημένη προσωποποίηση του φαλλού είναι ο Φάλης, ο σύγκωμος και νυκτοπεριπλάνητος εταίρος του Διονύσου (Αριστοφάνης, Αχαρνής 263 κ.ε.).
Από ένα χωρίο του Μινουκίου Φήλικος (Οctavius 9, 4) εξάγεται ότι ο φαλλός δεν ήταν ξένος και προς τη χριστιανική λατρεία, τουλάχιστον κατά τα πρώτα της στάδια. Άλλωστε, ακόμη και ως τον 18ο αιώνα σε ορισμένες περιοχές οι ευσεβείς αφιέρωναν στους αγίους Αναργύρους φαλλούς από κερί.
Η λιτανεία του φαλλού ονομάζεται φαλλαγωγία. Ενίοτε οι περιάγοντες τον λατρευτικό φαλλό έχουν περιεζωσμένους σκύτινους φαλλούς εντεταμένους ή καθειμένους. Ο Πλούταρχος μας περιγράφει αδρομερώς (Ηθικά 1098b) μια φαλλαγωγία, που θα πρέπει να ανήκε στις ιεροπραξίες είτε των Κατ' Αγρούς Διονυσίων είτε μιας αντίστοιχης βοιωτικής γιορτής: Ο καθηγεμών της πομπής βαστάζει αμφορέα, ο επόμενος κληματίδα, ο τρίτος σύρει έναν τράγο για τη θυσία, ο τέταρτος κρατά κοφίνι με αποξηραμένα σύκα, 'επί πάσι δε ο φαλλός'! Απλοϊκά, χαριτωμένα αγροικικά δρώμενα. Σε άλλες περιπτώσεις ο φαλλός περιάγεται μέσα σε λίκνο, ή πάνω σε άρμα, ή σε πλοίο με τροχούς, ενίοτε μάλιστα σαν νευρόσπαστο. Τα αυτοσχέδια ή παραδοσιακά άσματα των φαλλοφόρων ονομάζονταν φαλλικά και είχαν συντεθεί σε ιθυφαλλικό μέτρο.
Η πρωταρχική λειτουργία της ποίησης δεν είναι η ψυχαγωγία, αλλά η λατρεία της θεότητας. Ο ύμνος προς τον θεό, παρακλητικός ή ευχαριστήριος, και η επωδή, το μαγικό δηλαδή τραγούδι που παραπλανά ή εξαναγκάζει τη δύστροπη θεότητα, είναι οι αρχαιότερες μορφές του ποιητικού λόγου. Αργότερα εμφανίζεται το τραγούδι που δίνει ρυθμό στην εργασία και τέλος το ξέσπασμα που εκφράζει τα κινήματα της ψυχής του λυρικού εγώ. Τα φαλλικά ήταν θρησκευτικά άσματα, που εντάσσονταν ως είδος στο γένος της ιερής αισχρολογίας, η οποία αποτελεί δραστικότατο μέσο της ομοιοπαθητικής μαγείας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην αυγή του πολιτισμού τα όρια ανάμεσα στη θρησκεία και τη μαγεία ήταν ρευστά, και συνεπώς το "άσεμνο" και το βίαιο, ακραία εκδήλωση του οποίου αποτελεί η αιματηρή θυσεία, υπηρετούν (αν δεν συναποτελούν) το ιερό!
Ο Αριστοτέλης στην πραγματεία του Περί Ποιητικής (1449α 11) ισχυρίζεται ότι η κωμωδία προήλθε από 'των εξαρχόντων τα φαλλικά' και προσθέτει ότι στην εποχή του ακόμη σε πολλές πόλεις η παράδοση των τραγουδιών αυτών επιζούσε. Η αξιοπιστία της μαρτυρίας του Αριστοτέλη για την προέλευση της κωμωδίας έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί, αλλά σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι ορισμένα μέλη της παράβασης θα πρέπει να έχουν συντεθεί κατά τα πρότυπα των φαλλικών.
Από την ιλαρή ποίηση των φαλλαγωγίων (φαλλικά, ιθυφαλλικά, ωσχοφορικά μέλη), ελάχιστα αποσπάσματα έχουν διασωθεί. Ο ιθύφαλλος που έψαλλαν το 291 π.Χ. οι Αθηναίοι κατά την υποδοχή του Δημητρίου του Πολιορκητού παραδίδεται ακέραιος, αλλά δεν είναι από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα. Πρόκειται για ένα στιχούργημα εμετικής κολακείας του ισχυρού της ημέρας. Παραδοσιακό φαίνεται το φαλλικό που τραγουδούσαν (κατά την πομπή των Κατ' άστυ Διονυσίων;) οι Αθηναίοι Ιθύφαλλοι, μια ομάδα νέων ανδρών. Σε ελεύθερη απόδοση το κείμενο έχει ως εξής: 'Αποσυρθείτε, κάντε για τον θεό απλοχωριά, θέλει ο θεός ορθός και σφριγηλός από τη μέση μέση να περνά'. Ο Σήμος ο Δήλιος, ένας ιστορικός της ελληνιστικής εποχής, που διασώζει το ποίημα (FgrHist. III B, 396 F 24), μας πληροφορεί ότι οι Ιθύφαλλοι φορούσαν προσωπεία μεθυόντων και ενδύματα γυναικεία (πρόκειται για την ιερή ετεροφυλενδυσία), ήταν στεφανωμένοι, και όταν έφταναν δια του πυλώνος στη μέση της ορχήστρας (προφανώς κάποιου θεάτρου) στρέφονταν προς το κοινό και έλεγαν το εύθυμο τραγουδάκι τους. Ο ανώνυμος θεός που επιζητεί την ευρυχωρία δεν είναι ο Διόνυσος αλλά ο θεοποιημένος φαλλός. Τολμηρό δεν είναι μόνο το θέαμα και το ακρόαμα, αλλά και τα συνυποδηλούμενα των συνάψεων 'ευρυχωρίαν ποιείτε' και 'δια μέσου βαδίζειν'.
Και σε άλλα ωστόσο είδη αυθεντικής λαϊκής ποίησης (επιθαλάμια, σκόλια, εργατικά), το ερωτικό στοιχείο είναι παρόν, αλλά τεχνηέντως συγκεκαλυμμένο. Έτσι είναι δύσκολο να φανταστεί ο αμύητος αναγνώστης ότι στο γνωστό επιμύλιον ('άλεθε, μύλε, άλεθε, κι ο Πιττακός αλέθει, που βασιλεύει στη μεγάλη Μυτιλήνη', PMG 869) ή στον πρώτο στίχο του αττικού σκολίου για τους Τυραννοκτόνους ('εν μύρτου κλαδί το ξίφος φορήσω...', PMG 447), το οποίο και αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο τον εθνικό ύμνο της δημοκρατικής Αθήνας, δηλώνονται παρ' υπόνοιαν ερωτικές δραστηριότητες. Δεν είναι εντούτοις μόνο τα συμπεφωνημένα υπονοούμενα που μας διαφεύγουν. Για μας, η αρχαία λυρική ποίηση δεν είναι παρά ψιλός λόγος στο τυπωμένο χαρτί. Τα συνοδευτικά (χορός, μουσική, μέλος) έχουν χαθεί. ΄Ετσι, επί παραδείγματι, το μόνο που απομένει από το ακόλουθο τραγουδάκι (PMG 852).
-Πού μοι τα ρόδα, πού μοι τα ία, πού μοι τα καλά σέλινα;
-Ταδί τα ρόδα, ταδί τα ία, ταδί τα καλά σέλινα
είναι μια εγκεφαλική σύλληψη ζωηρών χρωμάτων και λεπτής ευωδίας. Ο θεατής ωστόσο της ζωντανής εκτέλεσης έβλεπε εύγλωττες χορευτικές κινήσεις, οσφραινόταν, προπάντων κατανοούσε τα λεγόμενα διαφορετικά. Ο χορός των αγοριών ρωτούσε πού είναι τα λούλουδα της άνοιξης, και ο χορός των κοριτσιών απαντούσε δείχνοντας 'Νά, εδώ' - τα άνθη κοσμούσαν ερωτογενείς περιοχές και αντιστοιχούσαν (ταυτίζονταν σημασιολογικά, σε ένα δεύτερο επίπεδο) με τα σγουρά, τα απόκρυφα μέλη.
Η αθυρόστομη ποίηση υπηρετούσε στις αρχαίες κοινωνίες πάντοτε έναν φιλάνθρωπο σκοπό. Στις ευετηρικές τελετές υποβοηθούσε τις παραγωγικές δυνάμεις της φύσης ('συμπάθεια', 'ομοιοπαθητική'), στις διαβατήριες τελετές αναλάμβανε να ξεναγήσει τους άπειρους στο λαβύρινθο του έρωτα, στις κοινωνικές συναναστροφές ήταν φιλίας συναγωγός. Ακόμη όμως και η ακόλαστος Μούσα των επωνύμων ποιητών είχε "καθαρτήριο" χαρακτήρα: έδινε φραστική διέξοδο στα καταπιεσμένα από τις κοινωνικές συμβάσεις ορμέμφυτα, και επιπλέον, εφόσον "του αισχρού έστι το γελοίον μόριον", προκαλούσε το λυτρωτικό γέλιο.
Νενίκηκεν ο Ναζωραίος! Αλλά στον ελληνικό χώρο και οι παλαιοί θεοί ζουν τη δική τους ζωή, κρυμμένοι βαθιά μες στο συλλογικό υποσυνείδητο. Πολλοί βρίσκονται υπό τη σκέπη μεγάθυμων αγίων, οσίων και προφητών. Οι παλαιοί επίσης μύστες του φαλλού - δικηλιστές και γελοιαστές, αυτοκάβδαλοι και φλύακες, εθελονταί και ιθύφαλλοι, θεσμοφοριάζουσαι και διονυσιάζουσαι - εμψυχώνουν τους επιγόνους στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο, στην Αγιάσσο και στα ρεθυμνιώτικα χωριά, στην Κοζάνη και στην Αγία Ελένη. Τα άσματα των νέων φαλλοφόρων, που είναι ως είδος έκφρασης και Διονύσου αρχαιότερα, φαιδρύνουν τις γονιμικές γιορτές, διακηρύσσοντας πως όσο ο φαλλός, ο συνεργός πάσης γενέσεως, σφριγά, δεν έχει ο θάνατος τον τελευταίο λόγο".

Ο νέος αριθμός του ΕΟΠΥΥ και οι πληροφορίες που παρέχει (βίντεο)





Ενημέρωση σχετικά με το ποιοι γιατροί και ποιων ειδικοτήτων είναι διαθέσιμοι στην περιοχή τους, θα παρέχεται μέσω της νέας τηλεφωνικής γραμμής στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και όχι η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού, όπως διευκρίνισε ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός.

Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καλέσουν τον γιατρό που θα έχουν επιλέξει προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους.

Ο νέος τηλεφωνικός αριθμός του ΕΟΠΥΥ, είναι ο 210 3803470 και θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 3 μ.μ. Οι πληροφορίες που θα παρέχει αφορούν στους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ ενώ η επίσκεψη σε αυτούς θα είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντός οι πενταψήφιοι αριθμοί μέσω των οποίων έκλειναν ραντεβού οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eopyy.gov.gr

Δείτε το σχετικό video:


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αυτά που ξέχασε να κάνει 3 χρόνια σαν αντιδήμαρχος υπόσχεται προεκλογικά ο νεροκουβαλητής του Ψαρρού, κ. Στεργίου



Ο αντιδήμαρχος κ. Στεργίου έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση σαν υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημτικές εκλογές. Ακούγεται λες και ο κ. Στεργίου παρθενογενήθηκε και δεν ήταν το δεξί χέρι και στήριγμα του αποτυχημένου δημάρχου κ. Ψαρρού τόσα χρόνια. Διαβάζοντας τον αυτοπροσδιορισμό και τους στόχους του κ. Στεργίου, αναρωτιέται κανείς ποιος ήταν αντιδήμαρχος Ελυμνίων τα τελευταία 3 χρόνια και αν αντιλαμβάνεται την έννοια των λεγόμενων του.



Όπως έιχε γράψει στο παρελθόν το Ε.Β. η «Νέα Πνοή» σαν Δημοτική Αρχή απογοήτευσε και αποξένωσε πολλούς από τους ψηφοφόρους της χάρη στο αυταρχικό, αλαζονικό και αδιαφανή τρόπο διακυβέρνησης, την κακή οικονομική διαχείριση, την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, το ποδοπάτημα των τοπικών συμβουλίων και της επιτροπής διαβούλευσης, την ευνοιοκρατία και μεροληψία προς τους ημέτερους , τις πολλές απευθείας αναθέσεις, την περιβαλλοντική και κοινωνική αναλγησία και τις σπατάλες πόρων σε ανώφελα έργα αναψυχής. Ο δήμος μας θα μπορούσε πραγματικά να είχε ανακουφίσει την ζωή των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες ώρες που ζούμε, αλλά σε αντίθεση με άλλους δήμους δεν δημιουργήθηκε ούτε μια κοινωνική δομή. Η «Νέα Πνοή» σαν δημοτική αρχή απέτυχε σε όλα τα επίπεδα, δεν πέτυχε απολύτως κανένα από τους στόχους που η ίδια έθεσε, κατασπατάλησε δημοτικούς πόρους χωρίς κανένα αποτέλεσμα, χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική.

Ο κ. Στεργίου δεν συμμετείχε και προσυπόγραφε απλώς τις "πολιτικές" Ψαρρού , ήταν στον πυρήνα λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού της «Νέας Πνοής» ήταν ένα βασικό όργανο έκφρασης των πρωτόγνωρων αντιδημοκρατικών «ηθών» που εισήγαγε ο συνδυασμός αυτός. Ο κ. Στεργίου έχει την εικόνα του μετρημένου, του σοβαρού, του ολιγομίλητου, του «καλού παιδιού». Για πολλούς άλλους είναι πληκτικός, άτολμος, γραφειοκρατικός και προσκολλημένος σε ξεπερασμένες αντιλήψεις. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να ξεφύγει από το παρελθόν του, από την τρανταχτή έλλειψη επιτευγμάτων και να σβήσει τα ίχνη του, την συναυτουργία του στο αυταρχικό καθεστώς και την τυφλή προσήλωση του στην χοντροειδή απολυτότητα Ψαρρού.


 Η ανακοίνωση Στεργίου


Συνδημότισσα και συνδημότη.
Οι αυτόδιοικητικές εκλογές που έχουν προσδιοριστεί για το Μάιο του 2014, θα διεξαχθούν σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο οξυμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Η διεκδίκηση του Δήμου κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες προϋποθέτει:

  •   Ξεκάθαρους στόχους και θέσεις.
  •   Ευθύνη και αποφασιστικότητα.
  •   Γνώση για το παρόν και άποψη για το μέλλον.
  •   Προτάσεις που θα βάλουν τον τόπο σε αναπτυξιακή τροχιά.
  •   Αποτελεσματική και ισχυρή δημοτική αρχή.
  •   Ήθος, εντιμότητα ευσυνειδησία και εργατικότητα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών, ανθρώπους που με την παρουσία τους στα κοινά έχουν αποδείξει ότι θέλουν και μπορούν.
Η εποχή του σήμερα δεν έχει ανάγκη από «σωτήρες», έχει ανάγκη από ανθρώπους που διαθέτουν γνώση, εμπειρία, εργατικότητα, πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας, ανθρώπους που θα διαχειριστούν τα κοινά προς όφελος του τόπου και των πολιτών και όχι για την ικανοποίηση ατομικών ή άλλων συμφερόντων.

Αγαπητή συνδημότισσα - αγαπητέ συνδημότη, υπηρετώ ενεργά με την δική σας εντολή και εμπιστοσύνη την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδόν είκοσι χρόνια. Σε αυτή την αυτοδιοικητική διαδρομή πάντα ήμουν παρών και δεν έπαψα ποτέ να παλεύω για τον τόπο και τους πολίτες του, αποκτώντας παράλληλα τη γνώση και την εμπειρία που απαιτούν οι σημερινές ανάγκες της αυτοδιοίκησης.

Απευθυνόμενος σήμερα σε όλες και όλους εσάς σας ανακοινώνω ότι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα είμαι επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΠΝΟΗ» ως υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Η απόφαση μου αυτή πάρθηκε μετά από ώριμη σκέψη και κυρίως από το μεγάλο χρέος απέναντί σας για την διαχρονική σας εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου.

Βασική αρχή της κίνησης μας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών μέσα από διάφανες διαδικασίες μακριά από κάθε λογής σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα.

Διαβεβαίωση μας είναι η ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση όλων των δημοτών.

Στόχοι μας είναι:
  •   Η περαιτέρω ποιοτική βελτίωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον Δήμο.
  •   Η αξιοποίηση και στήριξη κάθε ευκαιρίας που στοχεύει στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
  •   Η συνεργασία με τους πολίτες, τους φορείς, τους συλλόγους και η αξιοποίηση των ιδεών και προτάσεων που στοχεύουν στην καλυτέρευση της κοινωνίας.
  •   Η στήριξη της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του εθελοντισμού.
  •   Η ενίσχυση του τουρισμού.
  •   Η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος.
  •   Η στήριξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας.
  •   Η στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του Δήμου μας.
  •   Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, εθνικών και ευρωπαϊκών.
  •   Η εξωστρέφεια του Δήμου μας προβάλλοντας το πλήθος των πλεονεκτημάτων του.

Κίνητρο αυτής μας της προσπάθειας είναι:
  • Η αγάπη μας για τον τόπο.
  • Ο συνεχής αγώνας και ο μόχθος των απλών ανθρώπων του Δήμου μας.
  • Η αγωνία της νεολαίας μας βλέποντας την αβεβαιότητα του αύριο. 
  • Η άδικη και άνιση μεταχείριση της περιοχής μας διαχρονικά από την πολιτεία.

Στην δύσκολη εποχή που ζούμε δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς, διαξιφισμούς και στείρες αντιπαραθέσεις. Η εποχή της κρίσης απαιτεί ενότητα, αγωνιστικότητα, συλλογικότητα.

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια που βρίσκεται μακριά και πέρα απ’ την υπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών, συμφερόντων και διακρίσεων καλώ όλους τους πολίτες, τις νέες και τους νέους του Δήμου να μας εμπιστευτούν και να μας στηρίξουν.
Όλοι μαζί για έναν καλύτερο Δήμο.



Με τιμή
Γιάννης Στεργίου
Υποψήφιος Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Με την μείωση του ενοικίου της ΛΑΜΔΑ θα ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Μάρτη

15/4/2009 ο δήμος εκμισθώνει  στην Λάμδα Ναύς ΑΕ 40 στρέμματα στο Κυμάσι, με 7.000 Ευρώ το μήνα + ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή πάνω από 3%. Η εταιρεία αποδείχτηκε δύστροπος ενοικιαστής με 408.000 Ευρώ οφειλές σε ενοίκια προς τον δήμο

Το Δημοτικό Συμβουλιο συνεδριάζει  στη Λίμνη , την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 και ώρα 7 μ.μ ,

Πριν 3 μήνες η Λάμδα Ναύς ΑΕ είχε ζητήσει και είχε βρει υποστήριξη από τον κ. Καντζούρα μείωση της τάξεως του 75%. το θέμα απανέρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 


Τα θέματα που θα συζητηθούν:

1. Ανάδειξη προμηθευτή καυσίμων με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης

2. Έγγραφο Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας με θέμα: «Προσθήκες Ομάδων Προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2014-2015»

3. Προτάσεις ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ περί αναπροσαρμογής ενοικίου

4. Έγκριση της αρίθμ. 38/2014 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής

5. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής έργου:  «Κατασκευή περίφραξης κι ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου Νηπιαγωγείου Αγ. Άννας»

6. Επέκταση δημοτικής οδού 

7. Αναμόρφωση προϋπολογισμο


 Διαβάστε επίσης



 
 
 
 

Καταχρηστικές ψηφοθηρικές επιχορηγήσεις από την Δημοτική Αρχή


 Σε παράνομες ψηφοθηρικές επιχορηγήσεις 16 αθλητικών σωματείων προχώρησε η Δημοτική Αρχή χωρίς να έχει κατατεθεί αίτημα από τους συλλόγους και ο σχετικός φάκελος με τις εκδηλώσεις που επιχορηγούνται.Δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των συλλόγων.  Ο αντιδήμαρχος κ Καντζούρας δήλωσε αγνοώντας το νόμο οτι η επιχορήγηση γίνεται για να καλυφθούν τα έξοδα των συλλογων και φυσικά  για την "ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος καθώς και την τουριστική ανάπτυξη".

Όπως έχει δημοσιευθεί στο Ε.Β. σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο γα να έγκριθεί  επιχορήγηση  από το δημοτικό συμβούλιο προς αθλητικό σύλλογο ή σωματείο , πρέπει το σωματείο να υποβάλει προς αυτό αίτηση, με την οποία προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις για την πραγματοποίηση των οποίων προτίθεται να διαθέσει την αιτούμενη επιχορήγηση και στην οποία να αναγράφεται ο προϋπολογισμός εξόδων των εκδηλώσεων αυτών. Συνεπώς, δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του επιχορηγούμενου συλλόγου. Η τήρηση της τελευταίας αυτής προϋπόθεσης επιβάλλεται από τις αρχές της ειδικότητας των πιστώσεων και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς στην περίπτωση του άρθρου 262 παρ.3 του π.δ.410/199. 

Πολιτιστικό ή αθλητικό χαρακτήρα πρέπει να έχουν και οι εκδηλώσεις του σωματείου, η δε πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών πρέπει να αποδεικνύεται από τα στοιχεία του φακέλου. Ως πολιτιστικές νοούνται οι εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και, εν γένει, πολιτιστικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων σε αυτές ατόμων (π.χ. διαλέξεις, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε συζητήσεις ή εκδηλώσεις σχετικές με τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις ή εκδηλώσεις, επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ.), και όχι οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα, όπως αυτές που αποσκοπούν κυρίως στην ψυχαγωγία και διασκέδαση των ατόμων αυτών.



Ο Αντιδήμαρχος κ. Καντζούρας Ιωάννης εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο  δήλωσε Κύριοι σύμβουλοι, πρέπει να επιχορηγήσουμε τις ομάδες και τους αθλητικούς συλλόγους του Δήμου μας , για την κάλυψη πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων τους που αποσκοπούν στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος καθώς και την τουριστική ανάπτυξη. Τα
σωματεία από μόνα τους δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα τους".  Η επιχορήγηση θα είναι ανά κατηγορία,


«Σβήνονται» οι ποινικές ευθύνες των αιρετών για αλλαγές στις συμβάσεις έργου – ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικό ρουσφέτι



Μια βουλευτική τροπολογία ήταν ο λόγος για τον οποίον πυροδοτήθηκε κόντρα την Πέμπτη στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ότι υπουργείο Εσωτερικών ότι προωθεί ρουσφέτι στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε αποδεκτή τη ρύθμιση, παρά τις καταγγελίες της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι επιχειρείται «απόσυρση ποινικών ευθυνών» που ενδεχομένως απορρέουν από συμβάσεις έργου του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από τη ρύθμιση που υπογράφει ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης «στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση αλλά είναι παρεμφερές και άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπεύθυνους για την σύναψή τους».

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Αναστασιάδης πάντως επιχείρησε να υποστηρίξει την τροπολογία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν θητεύσει σε αυτοδιοίκηση κατανοούν τι συμβαίνει. Πρέπει να διευκολύνουμε την διοίκηση. Με τις συμβάσεις προσλαμβάνονται άτομα για ένα περιγραφόμενο έργο. Όμως στην εξέλιξη του έργου παρουσιάζεται η ανάγκη να απασχοληθούν και για άλλη ανάγκη εντός της ίδιας υπηρεσίας. Δεν αλλάζει το κόστος. Γίνεται πιο ευέλικτη η υπηρεσία ώστε να εξυπηρετήσει τα άτομα εντός της υπηρεσίας. Αλίμονο αν κάθε φορά που κάποιος βουλευτής φέρνει τροπολογία να κατηγορείται για σκάνδαλο».

Κωνσταντοπούλου: Θυμίζει «τροπολογία Πάχτα»

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι στο σύνολό τους οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν θυμίζουν «την τροπολογία Πάχτα» και ζήτησε την απόσυρσή της, προσθέτοντας: «Αποτελεί ξεκάθαρη μεθόδευση. Και ένα νήπιο καταλαβαίνει. Ποιον κοροϊδεύετε;».

Δεν θεωρούμε ότι οι τροπολογίες που φέρνουν οι βουλευτές κρύβουν την αμαρτία μέσα τους, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ενόψει εκλογών απαλλάσσουμε τους δημάρχους.

Την απόσυρσή της όμως ζήτησε και η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδίοικηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε την τροπολογία, επισημαίνοντας: «Δεν βλέπω δόλο και πονηρία. Αν υπάρχει αποσύρουμε την στήριξή μας.»

Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ύποπτες προθέσεις πίσω από την τροπολογία και η μοναδική πρόθεση του υπουργείου είναι να διευκολυνθεί η δουλειά των δήμων.

Προμήθεια 427 χιλιάδων καυσίμων από το δήμο με την διαδικασία διαπραγμάτευσης!

 Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στην προμήθεια καυσίμων για τις ανάγκες του Δήμου, των  Νομικών Προσώπων και των Σχολικών Επιτροπών για το έτος 2014 με την διαδικασία διαπραγμάτευσης, προϋπολογισθείσης δαπάνης ποσού 427.665,10€  συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, (και χωρίς ΦΠΑ  347.695,20€) και είναι:

Α. ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 250.474,99€

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-
ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 73.870,11€

Γ. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 58.117,50€

Δ. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 45.202,50€

Σ Υ Ν Ο Λ Ο                                                            427.665,10€

Δημοπρασία που έγινε στις 27/12/2013  ήταν άγονη
Η διαπραγμάτευση θα γίνει  χωρίς τροποποίηση των όρων της αρχικής διακήρυξης και μετά την έκδοση της σύμφωνης γνώμης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Το ζήτημα των προμηθειών των Δήμων ρυθμίζεται με το άρθρο 209 παρ. 1 του Ν 3463/2006 («Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων»). Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη: «Οι προμήθειες των Δήμων, των Κοινοτήτων, των πάσης φύσεως Συνδέσμων τους, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και των ιδρυμάτων τους διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών των ΟΤΑ (ΕΚΠΟΤΑ), όπως ισχύει, με την επιφύλαξη των ειδικών ρυθμίσεων του ΠΔ 370/1995 (ΦΕΚ Α΄ 199), όπως αυτές έχουν τροποποιηθεί από το ΠΔ 105/2000 (ΦΕΚ Α΄ 100) και των αντίστοιχων του ΠΔ 57/2000 (ΦΕΚ Α΄ 45)».
Με τις ανωτέρω διατάξεις η ρύθμιση των προμηθειών των Δήμων παραπέμπεται ευθέως στις ειδικότερες διατάξεις της υπ’ αριθμ. 11389/1993 Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών («Ενιαίος κανονισμός προμηθειών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης»). Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 παρ. 6 ορίζεται: «“Διαδικασία μέσω διαπραγμάτευσης” ή “απευθείας ανάθεση” είναι η διαδικασία εκείνη στα πλαίσια της οποίας η αναθέτουσα αρχή προσφεύγει στους προμηθευτές της επιλογής της και διαπραγματεύεται τους όρους της σύμβασης με έναν ή περισσότερους από αυτούς». Περαιτέρω, στο άρθρο 23 του ΕΚΠΟΤΑ προβλέπεται: «1. Προμήθεια με “διαδικασία μέσω διαπραγμάτευσης” ή “απευθείας ανάθεση” μπορεί να γίνει εάν συντρέχει μια από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στις περιπτώσεις των εδαφίων β΄ και γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του παρόντος κανονισμού και της παραγράφου 20 του άρθρου 3 του Ν 1797/1988. Ειδικότερα η περίπτωση του εδαφίου (ζ) της παρ. 20 του άρθρου 3 του Ν 1797/1988 δεν εφαρμόζεται προκειμένου για προμήθειες που εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΔ 105/1988. 2. Προκειμένου να διενεργηθεί προμήθεια με διαδικασία μέσω διαπραγμάτευσης ή με απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση του δημοτικού ή του κοινοτικού συμβουλίου το οποίο επιλέγει και τον προμηθευτή, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση του αρμόδιου για την αξιολόγηση οργάνου. Η απόφαση πρέπει να αιτιολογείται δεόντως, με ρητή αναφορά στις περιπτώσεις που αναφέρονται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου που οδήγησαν στην προσφυγή σ’ αυτή τη διαδικασία και να αναφέρονται, πέραν των στοιχείων (ονομασία και ταχυδρομική διεύθυνση) της αναθέτουσας αρχής, η αξία, η ποσότητα και η φύση των αγοραζομένων εμπορευμάτων, ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής (σε περίπτωση αποτυχόντος διαγωνισμού), ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται να υποβάλουν προσφορά, ενδεχομένως δε, ο αριθμός των υποψηφίων που δεν προκρίθηκαν και οι λόγοι απόρριψης της υποψηφιότητάς τους … Σε περίπτωση που η απευθείας ανάθεση αφορά προμήθεια ή δαπάνη της οποίας δεν υπερβαίνει κατά είδος, σε ετήσια βάση, το ποσό των επτακοσίων πενήντα χιλιάδων (750.000) δραχμών συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ή εκείνο που ορίζεται στην περίπτωση θ΄ της παραγράφου 20 του Ν 1797/1988 όπως αυτή κάθε φορά ισχύει, αρμόδιος είναι ο Δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας, μετά προηγούμενη γνώμη του αρμοδίου για την αξιολόγηση οργάνου»

Παραχώρηση οικόπεδου και κοινοτικού γραφείου Κηρίνθου στον Αγ. Γεώργιο για ανέγερση πνευματικού κέντρου



Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του οικοπέδου που βρίσκεται όπισθεν του κοινοτικού γραφείου Κηρίνθου καθώς και του κτίσματος του παλιού κοινοτικού γραφείου, στην ενορία Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου, με σκοπό να ανεγερθεί Πνευματικό Κέντρο.

Από τα πρακτικά του Δ.Σ.

Στέφου : Κύριοι σύμβουλοι, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κηρίνθου με την από 24-10-2013 αίτηση του ζητάει όπως  παραχωρήσουμε την χρήση στην ενορία του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου ,του  οικοπέδου που βρίσκεται όπισθεν του κοινοτικού γραφείου Κηρίνθου,καθώς και του κτίσματος του παλαιού κοινοτικού γραφείου, με σκοπό να ανεγερθεί πνευματικό κέντρο, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της ενορίας (κατηχητικό σχολείο, γραφείο ενορίας, αποθηκευτικοί χώροι).
Η τοπική κοινότητα Κηρίνθου με την αρίθμ. 2/2014 απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου γνωμοδότησε ομόφωνα για την παραχώρηση χρήσης μέρους του κτιρίου του Κοινοτικού γραφείου Κηρίνθου.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη
α) τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων:
Κουτσουρά Σταύρου : Θα περίμενα να ακούσω την πρόταση δημιουργίας  ενός χώρου που θα μπορούσε να εξυπηρετεί εν μέρει την εκκλησία ,αλλά  ταυτόχρονα και τις ανάγκες του πολιτιστικού συλλόγου ,που αναγκάζεται να νοικιάζει χώρο αφού δεν διαθέτει ιδιόκτητο. Εάν ο χώρος επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες και των δύο περιπτώσεων.
Καντζούρας Ιωάννης : Η Τοπική Κοινότητα Κηρίνθου είναι ένα μεγάλο κομβικό σημείο, δεν διαθέτει πολιτιστική αίθουσα, είναι αδικημένη στο κομμάτι αυτό, αφού ούτε και η εκκλησία διαθέτει χώρο για πνευματικό κέντρο. Μετά την ομιλία του ιερέα Σταμούλου Δημητρίου, που παραβρέθηκε και μας
ενημέρωσε για το αίτημα, πιστεύω ότι η εκκλησία μπορεί να διαχειρίζεται το χώρο καλύτερα από όλους και να δέχεται και να διαθέτει το χώρο σε Συλλόγους, το κατηχητικό , αφού εκεί επισκέπτεται ο γιατρός και συνεδριάζει το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας. Πιστεύω ότι η χρήση πρέπει να δοθεί στο εκκλησιαστικό συμβούλιο.

β) την πρόταση του κ. Δημάρχου : Πρόταση μου είναι σε εφαρμογή των  διατάξεων της παρ.2 του άρθρου 185 του Ν.3463/2006 να επιτραπεί η παραχώρηση χρήσης του κτιρίου και του χώρου που αιτείται προκειμένου να ασκηθούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητες που προάγουν τα τοπικά
συμφέροντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θιγεί το ιδιοκτησιακό κομμάτι.
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του οικοπέδου που βρίσκεται όπισθεν του κοινοτικού γραφείου Κηρίνθου καθώς και του κτίσματος του παλιού κοινοτικού γραφείου, στην ενορία Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου, με σκοπό να ανεγερθεί Πνευματικό κέντρο για τις ανάγκες της ενορίας (κατηχητικό σχολείο, γραφείο ενορίας, αποθηκευτικοί χώροι).
Τίθεται ως προϋπόθεση στα πλαίσια της παραχώρησης χρήσης του οικοπέδου ότι το κτίριο της τοπικής κοινότητας θα λειτουργεί κανονικά και δεν θα δημιουργηθεί κανένα εμπόδιο από την νέα κατασκευή

Ο Δήμος στηρίζει τράπεζα τροφίμων που δραστηριοποιείται σε Λίμνη και Αγία Άννα



Τράπεζα τροφίμων: Στην περιοχή Λίμνης και Αγίας Άννας τους τελευταίους μήνες οι οικογένειες που στηρίζονται από την τράπεζα τροφίμων έχουν φθάσει τις 65.

Από το Διαύγεια:
Ψαρρός: Κύριοι σύμβουλοι, το συμβούλιο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιερατικών Περιφερειών Αιγαίων-Νηλέως με  έγγραφο του προς το δημοτικό συμβούλιο, αναφέρει τα πιο κάτω:
«Διά της παρούσης τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της τραπέζης τροφίμων, σας παρακαλούν εάν υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθεί μέσω του Δήμου βοήθεια και ενίσχυση στην τράπεζα τροφίμων τοπικής μας Εκκλησίας.
Όλοι καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χρειάζονται βοήθεια και ενίσχυση αυξάνει. Χτυπούν την πόρτα της Εκκλησίας και αυτή ως μητέρα και τροφός, ανταποκρίνεται στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει.
Στην περιοχή Λίμνης και Αγίας Άννας τους τελευταίους μήνες οι οικογένειες που στηρίζονται από την τράπεζα τροφίμων έχουν φθάσει τις 65.
Η βοήθεια σας προς την τράπεζα τροφίμων, την περασμένη χρονιά ήταν πολύ μεγάλη και σας είμαστε ευγνώμονες. Ζητάμε όμως και σήμερα, που οι ανάγκες είναι περισσότερες, την στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της
τοπικής Εκκλησίας. Δίνοντας μας την δυνατότητα να ανακουφίζουμε και να στηρίζουμε τους αδελφούς μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα η ευλογία του Τριαδικού μας Θεού να σας ενισχύει στο έργο της διαχειρίσεως των κοινών. Και να προσφέρει τα επίγεια και τα ουράνια αγαθά του».
Πρόταση μου είναι η συμβολή μας στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ με την προμήθεια τροφίμων ύψους έξη χιλιάδων -6.000- ευρώ. Θεωρώ ότι την δύσκολη περίοδο που ζούμε όλοι μας κάποιοι άνθρωποι ανακουφίζονται μέσα από αυτή την προσπάθεια.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (18/1) Α π ο φ α σ ί ζ ο υ ν
Την ενίσχυση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιερατικών Περιφερειών Αιγαίων-Νηλέως ,με τρόφιμα αξίας έξη χιλιάδων -6.000-ευρώ. Η δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2014.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αρχίζει και τυπικά η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές


Αρχίζει και τυπικά η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, στα άρθρα και στο σύνολο, το νομοσχέδιο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας».

Με τροποποίηση που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκινά  με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας.

Η τροποποίηση ανακοινώθηκε από τον Γιάννη Μιχελάκη σε τροπολογία που είχε καταθέσει στο ίδιο νομοσχέδιο και η οποία αρχικά προέβλεπε ότι μειώνεται από 4 σε 2 μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το χρονικό διάστημα που θεωρείται ως προεκλογική περίοδος για την εφαρμογή του Ν. 3870/2010 σχετικά με τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. 

Το Μαρούλι προτείνει ο Ψαρρός, το Ρετσινόλλακο ο Barrett για καταφύγιο αδέσποτων




Από το Διαύγεια

Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, το Φιλοζωικό Σωματείο Β. Ευβοίας «ΗΡΑ» μετο από 19/12/2013 έγγραφο του απευθύνεται στο Δήμο μας και αναφέρει ταπιο κάτω:
« Σας πληροφορούμε ότι από τις 4/12/2013 και με αριθμό Διάταξης 17/2013του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας ιδρύθηκε στην περιφέρεια της Β. ΕυβοίαςΦιλοζωικό Σωματείο με την επωνυμία ‘’ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ‘’ΗΡΑ’’. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/12 αρμοδιότητα σας είναι ναφροντίζετε και να περιθάλπετε τα αδέσποτα του Δήμου σας. Στον ΔήμοΜαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας δεν υπάρχει καμία κίνηση για την ευζωία των
αδέσποτων του Δήμου σας. Ζητάμε λοιπόν από εσάς να γίνει θέμα στοπρώτο Δημοτικό Συμβούλιό σας, μετά τις γιορτές. Είναι πολλά αυτά πουπρέπει να γίνουν χρειαζόμαστε την βοήθειά σας και χρειάζεστε την δική μας.Ο νόμος είναι σαφής και εμείς αν δεν πράξετε τα νόμιμα θα ήμαστε στην δυσάρεστη θέση να στραφούμε εναντίον του Δήμου σας με κάθε νόμιμοεξώδικο ή ένδικο μέσο, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.
Αιτήματα του Φιλοζωικού Σωματείου Β. Ευβοίας ‘’ΗΡΑ’’ είναι:
1) Περιφραγμένος χώρος με νερό και φως για την ίδρυση καταφυγίου καιπιθανόν και Νοσηλευτηρίου.
2)Σίτιση των ζώων.
3)Εμβολιασμοί.
4)Στειρώσεις ζώων.
Επειδή γνωρίζουμε την οικονομική δυσχέρεια σας προτείνουμε αυτό πουέκανε ο Δήμαρχος Πρεβέζης 1 ευρώ σε κάθε λογαριασμό νερού για τααδέσποτα τα οποία θα δίνονται για την απαραίτητη φροντίδα των ζώων. Παρακαλώ όπως συζητήσουμε το θέμα κι εκφράσετε τις απόψεις σας.Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε
υπόψη του:
1.Την υποβληθείσα αίτηση
2.Τις διατάξεις του Ν. 4039/2012
3.Τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων:
Κουτσουράς Σταύρος: Όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες ενδιαφέρονται για ταζώα. Πρέπει να προβληματίσει το δημοτικό συμβούλιο το θέμα του χώρουγιατί ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε πολλούς χώρους.
Barrett Anthony: Θέλω να τονίσω το θέμα ότι αν ένα ζώο είναι άρρωστομπορεί να μεταδώσει την ασθένεια του στον άνθρωπο. Άρα ότι συζητάμεσήμερα δεν αφορά μόνο την προστασία του ζώου αλλά πρωτίστως του ανθρώπου. Σε όλους σας είναι γνωστός ο κίνδυνος του εχινοκόκκου από τα περιττώματα των ζώων. Η δημιουργία του καταφυγίου θα βοηθήσει και τοντουρισμό. Οι ξένοι βρίσκουν αποκρουστικό το θέαμα των αδεσπότων. Προσωπικά προτείνω ένα χώρο περιφραγμένο που υπάρχει στο Ρετσινόλλακο και χρησιμοποιούσε ο Δήμος για φύλαξη των μηχανημάτωντου»
Ριτσώνης Αγγελος: Τέτοια προσπάθεια έλειπε από την Β. Εύβοια. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί ένας ενιαίος χώρος σε σημείο που ενώνονται οι δύο όμοροιΔήμοι προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου. Θεωρώ ότι ο χώρος πρέπει να βρεθεί σε συνεννόηση με τον Δήμο Ιστιαίας–Αιδηψού.
Λιαγκάκης Ευστάθιος: Συγχαίρω την προσπάθεια των ανθρώπων τουφιλοζωικού σωματείου «ΗΡΑ» .Αδέσποτα ζώα σημαίνει έλλειψη παιδείας. Συμφωνώ να δοθεί χώρος ,είμαι αντίθετος για το ένα ευρώ χρέωση στονλογαριασμό νερού. Οι δημότες δεν πρέπει να επιβαρυνθούν.
4. Την πρόταση του κ. Δημάρχου Ανέστη Ψαρρού : «Το θέμα είναι πολύσοβαρό, προτείνω να συσταθεί επιτροπή για διερεύνηση της περιοχής και τηνεξεύρεση του κατάλληλου χώρου.Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι έναχώρος στο Μαρούλι»
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
α)Συγκροτεί επιτροπή, με σκοπό την διερεύνηση της περιοχής και την εξεύρεση χώρων που θα καλύπτουν τις προδιαγραφές για την δημιουργίακαταφυγίου αδέσποτων ζώων, που απαρτίζεται από τους :
1.Ευθυμιοπούλου Λίλα ,πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου «ΗΡΑ»
2. Barrett Anthony ,Δημοτικό Σύμβουλο πλειοψηφίας
3. Κουτσουρά Σταύρο ,Δημοτικό Σύμβουλο μειοψηφίας
β)Οι προτάσεις θα υποβληθούν στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και
λήψη απόφασης

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί οι γονείς παίρνουν τα παιδιά τους από το Παιδικό Σταθμό Λίμνης;



Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου στο Παιδικό  Σταθμό Λίμνης φιλοξενούνται  περιπου 10 νήπια.  Ο αριθμός μπορεί να έχει αλλάξει γιατί τα στοιχεία είναι του 2011.   Πριν μερικές εβδόμαδες  3 γονείς απέσυραν τα παιδιά τους απο  το Παιδικό  Σταθμό. Στα δημοσιευμένα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου δεν  δίνονται εξηγήσεις για αυτή την μάζική έξοδο αν κρίνουμε από  το μέγεθος.   Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει  τους λόγους ας ενημερώσει.

Δεύτερο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ για έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας σε πολυτελές κατάλυμα

 

 Δημοσιεύτηκε  στο Διαύγεια και δεύτερο τιμολόγιο για  έξοδα φιλοξενίας. Δεν έχει δημοσιευθεί στο τύπο ή στο Διαύγεια ποιούς φιλοξένησε η ΔΕΥΑ, πότε και για ποιο σκοπό. Το πρώτο είχε δημοσιευτεί  στο Ε.Β. πριν μερικές ημέρες. Επίσης υπάρχει και ένα τιμολόγιο της ΔΕΥΑ για έξοδα εκδηλώσεων σε καφετέρεια του Μαντουδίου. Η ΔΕΥΑ δεν έχει δημοσιεύσει την  οργάνωση κάποιας  εκδήλωσης.

ΑΔΑ: ΒΙΕΡΟΛΤ7-ΡΔΜ

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ 26 / 1 /2014
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓ.ΑΝΝΑΣ
ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΤΗΛ.2227093486/2227350254

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ 1270

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Της Δ.Ε.Υ.Α ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓ.ΑΝΝΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.1069/1980
2. Την απόφαση 8/2011 του ΔΣ περί εγκρίσεως του κανονισμού προμηθειών
άρθρο 5 παραγρ.5.2
3. Την απόφαση προέδρου βάσει της οποίας εγκρίθηκε πίστωση σε βάρος του
κωδικού του προϋπολογισμού του έτους 2014 αριθμός 64.02.006
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Την καταβολή ποσού ύψους ………870,00 € ……….
στην επιχείρηση του …*****************… …………
μ…., για την εξόφληση του τιμολογίου,
αριθμός ………369………….. συνολικού ποσού …………… 870,00 €…………
που αφορά………ΕΞΟΔΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ & ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ………

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Λ.Α.Α.
ΨΑΡΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ



____________________________-

ΑΔΑ: ΒΙΕΡΟΛΤ7-ΩΛΝ

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ 28 / 1 /2014
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓ.ΑΝΝΑΣ
ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΤΗΛ.2227093486/2227350254

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ 1272

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Της Δ.Ε.Υ.Α ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓ.ΑΝΝΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.1069/1980
2. Την απόφαση 8/2011 του ΔΣ περί εγκρίσεως του κανονισμού προμηθειών
άρθρο 5 παραγρ.5.2
3. Την απόφαση προέδρου βάσει της οποίας εγκρίθηκε πίστωση σε βάρος του
κωδικού του προϋπολογισμού του έτους 2014 αριθμός 64.02.005
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Την καταβολή ποσού ύψους ………1.214,40 € ……….
στην επιχείρηση του ……************* …………
    …., για την εξόφληση του τιμολογίου,
αριθμός ………04………….. συνολικού ποσού …………… 1.214,40 €…………
που αφορά………ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ………


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Λ.Α.Α.

ΨΑΡΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

7μηνες ασφάλειες και στα άλλα 5 οχήματα του δήμου


Ο κ.  Ψαρρός ανέθεσε στην ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΄΄ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ΄΄ μέσω του Ασφαλιστή (πράκτορας) κ. Παναγιώτου Παναγιώτη, ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ, την ασφαλιστική κάλυψη των μεταφορικών των παρακάτω μέσων του Δήμου

Ουαί τοις αρχομένοις!

 Ουαί τοις αρχομένοις!  Το άκρως ψηφοθηρικό  έργο του χλοοτάπητα Ροβιών βρίσκει σύμφωνους όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους


 Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/11/13 είχε  τονιστεί ότι  "λόγω της δραματικής μείωσης της ΣΑΤΑ κατά 53%  ο δήμος θα   κάνει  μόνο τα  απολύτως αναγκαία έργα.  Αφού δεν υπάρχει ιεράρχηση των αναγκών του δήμου, τα ελάχιστα ΣΑΤΑ διατίθενται στο μεγάλο μέρος  τους για να ικανοποιήσουν τα ποδοσφαιρικά ονειροπολήματα κάποιων συλλόγων, αγνοώτας την σκληρή πραγματικότητα  που έχει δημιουργήσει η κρίση.   Στο ψηφοθηρικό υπολογισμό της δημοτικής αρχής που κατασπατάλα ασυνείδητα δημόσιο χρήμα  που προέρχεται πλεον με την διαθεσιμότητα υπαλλήλων και το κλείσιμο υπηρεσιών  σε "λευκούς ελέφαντες", συμπαρασύρεται και η αντιπολίτευση.

«Τα των αρχόντων κακά, συμφορά τοις αρχομένοις γίνεται»



Από τα δημοσιευμένα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 18.2.14


Στέφου:  Κύριοι σύμβουλοι, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας έστειλε την αρίθμ. 8/2014 τεχνική περιγραφή του έργου «Κατασκευή δικτύου άρδευσης χλοοτάπητα γηπέδου Ροβιών» προϋπολογισμού δαπάνης -157.000,00-€ με την οποία πρόκειται να γίνουν εργασίες για την κατασκευή δικτύου άρδευσης καιχλοοτάπητα στο Γήπεδο ΡΟΒΙΩΝ της Δημοτικής Ενότητας Ελυμνίων και
συγκεκριμένα:
« Θα γίνει η εκσκαφή χάνδακα σε βάθος 20-40εκ και στη συνέχεια η τοποθέτηση αγωγών πολυαιθυλενίου για την δημιουργία υπόγειου αρδευτικού δικτύου για το πότισμα της επιφάνειας του γηπέδου δια μέσω αυτόανυψούμενων εκτοξευτήρων .
Θα γίνει εκσκαφή και αφαίρεση των προστατευτικών καλυμμάτων που έχουν τοποθετηθεί επί των στραγγιστηριών και η τοποθέτηση γεωυφάσματος. Θα γίνει Ανάμιξη κηπευτικού χώματος και άμμου ποταμού διαμόρφωση της επιφάνειας του γηπέδου με την επίτευξη των κατάλληλων ρύσεων (0,5%-
1%) με τη χρήση διαμορφωτήρα με σύστημα leaser , βελτίωση Ph εδάφους και στη συνέχεια θα γίνει η εγκατάσταση του προπαρασκευασμένου χλοοτάπητα ) και εν συνεχεία θα ακολουθηθεί η όλη διαδικασία ανάπτυξης και τελικής εγκατάστασης του.
Θα γίνει εγκιβωτισμός του χώρου με πρόχυτα κράσπεδα καθώς και δημιουργία ράμπας στην είσοδο και η κατασκευή μεταλλικής πόρτας. Προβλέπεται η συναρμογή ζεύγους ηλεκτροκινητήρα – αντλίας επάνω σε κοινή βάση για την τροφοδότηση ύδατος υπό πίεση στο δίκτυο άρδευσης . Θα γίνει η πλήρη Η/Μ εγκατάσταση Πίνακα κίνησης καθώς και των αυτοματισμών μέσω προγραμματιστή και Η/Β» .
:
Κουτσουράς Σταύρος: Μας προβληματίζει η περίοδος που έρχεται το θέμα για συζήτηση. Είμαστε θετικοί για το θέμα.

Barrett Anthony: Το γήπεδο πρέπει να φτιαχτεί με σωστές προδιαγραφές. Πρόταση μου είναι όχι φυσικός χλοοτάπητας, λόγω έλλειψης νερού και ιδιαιτέρα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Το Δ.Σ. ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εγκρίνει την αρίθμ. 8/2014 μελέτη του έργου «Κατασκευή δικτύου άρδευσης –χλοοτάπητα γηπέδου Ροβιών» προϋπολογισμού δαπάνης -157.000,00-€, όπως έχει.
Καθορίζει ως τρόπο εκτέλεσης του έργου με ανοιχτό διαγωνισμό.

Αναβλήθηκε για το Μάη η εκδίκαση της προσφυγής ενάντια την ΒΙΠΕ στο ΣτΕ .



Σύμφωνα με ανάρτηση στην σελίδα  του kireas.org η προσφυγή ενάντια θα εκδικασθεί στις 28 Μαϊου 2014. Η αρχική εκδίκαση της υπόθεσης είχε οριστεί για τις  19 Φεβρουαρίου 2014.

Η ανάρτηση του  συλλόγου και η έκκληση για βοήθεια.

"Η εκδίκαση της προσφυγής ενάντια στην ΒΙΠΕ πήρε αναβολή για τα τέλη Μαϊου (28.5.14).

Αυξήθηκε ο αριθμός των παραγωγικών φορέων που στηρίζουν με την υπογραφή τους την προσφυγή.

Ευχαριστούμε όλους σας για την γενναιόδωρη οικονομική συνδρομή σας, θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις



Όσοι επιθυμείτε να βοηθήσετε ο τραπεζικός λογαριασμός για την προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοίας  είναι: Account details: 408/480018-44, Ιban: GR07 0110 4080 0000 4084 8001 844 National Bank of Greece. Metallorychon str, Mantoudi 34004 Evia Greece. SWIFT: BIC ETHNGRAA

Οποιαδήποτε βοήθεια όσο μικρή και να είναι, είναι σημαντική και θα εκτιμηθεί
."

Τι κάνει η Δημοτική Αρχή;

Η Οικονομική "Επιτροπή" Στεργίου  στις 31/1/14 όρισε δικηγόρο  για να παρέμβει από την πλευρά του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της ΒΙΠΕ και στις 17/2/14  αύξησε τα προϋπολογισθέντα δικηγορικά έξοδα για το 2014  κατά 2.000 Ευρώ,  ενδεχομένως για τα έξοδα του ΣτΕ.
Όπως δημοσίευσε το Ε.Β. η αμοιβή του δικηγόρου  που σε αυτή την περίπτωση  καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο Δ.Σ.


Ο δήμος ασφαλίζει τα 22 οχήματα του

Ο κ. Ψαρρός  ανέθεσε στην Ανώνυμο Ασφαλιστική & Αντασφαλιστική Εταιρεία ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΑΑ &
ΑΕ, με ΑΦΜ 094047601 Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΄΄ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ΄΄ , μέσω του Ασφαλιστή (πράκτορας) κ. Πανταζή Κων/νου Λίμνη Ευβοίας, με XΑΛΚΙΔΑΣ , την ασφαλιστική κάλυψη α) των μεταφορικών μέσων απορριματοφόρα, β) μεταφορικών μέσων υπολοίπων οχημάτων & γ) των μηχανημάτων έργου του Δήμου και συγκεκριμένα:


Στους δήμους η ευθύνη του Προγράμματος "Άθληση για Όλους"

Στους Ο.Τ.Α. η ευθύνη του Προγράμματος Άθληση για Όλους
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού της Α' Αθηνών του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, με θέμα την ασφάλιση των γυμναστών, που εργάζονται στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους», μέσω των ΟΤΑ, την αργοπορία στην πληρωμή τους, καθώς και γενικότερα, τα εργασιακά δικαιώματά τους, τόνισε πως, αποκλειστική αρμοδιότητα όλων των ανωτέρω είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Ειδικά για φέτος, εγκρίναμε δαπάνες ύψους δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ, για την συγχρηματοδότηση των Προγραμμάτων, καθώς και 1.364 θέσεις για την πρόσληψη από Φορείς όπως οι ΟΤΑ, πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Σύμφωνα με το νόμο, οι Φορείς, δηλαδή εν προκειμένω οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη σύναψη των συμβάσεων και τη μισθοδοσία αυτού του προσωπικού.
Συγκεκριμένα, διαβάζω τι αναφέρει ο νόμος:
«Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προτείνει τις θέσεις των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους», που υλοποιούν οι Φορείς - Ο.Τ.Α., σύμφωνα με το Οργανωτικό Πλαίσιο που αυτή εκδίδει. 
Για την έγκριση της πρόσληψης του προσωπικού αυτού και την κατανομή των εγκεκριμένων θέσεων ανά Φορέα (μετά από τα αιτήματα που έχουν υποβάλει) εκδίδεται ΚΥΑ». 
Όσοι επιλέγονται για να εργαστούν στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» υπογράφουν σύμβαση εργασίας με το Φορέα υλοποίησης του Προγράμματος δηλαδή τους ΟΤΑ, στην οποία καθορίζεται η ωριαία αποζημίωση βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Η επιλογή δηλαδή της συγκεκριμένης σχέσης εργασίας, μεταξύ των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σχετικοί νόμοι, είναι ευθύνη των συγκεκριμένων Φορέων. Όπως επίσης, πρέπει να το επισημάνω κι αυτό, ευθύνη των ΟΤΑ είναι και η απορρόφηση των θέσεων που έχουν εγκριθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» τόνισε ο κ. Ανδριανός, απαντώντας στην κα. Λιάνα Κανέλη και συνέχισε:
«Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει υπάρξει καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παραβιάσεις των διατάξεων του νόμου, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» των ΟΤΑ.
Μερικές φορές υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην καταβολή των κονδυλίων, ακριβώς μέχρι να σταλούν από τους ΟΤΑ τα σχετικά στοιχεία και να ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες της ΓΓΑ, ότι έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα, τόσο από τις διατάξεις του Οργανωτικού Πλαισίου, όσο και από τις ισχύουσες γενικά διατάξεις της νομοθεσία».


προγράμματα «Άθληση για Όλους»

Τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», ξεκινώντας το 1983 με την ονομασία «Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός», καλούν όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας και ικανότητας να συμμετέχουν ελεύθερα σε κάθε αθλητική δραστηριότητα ή ακόμα και να ανακαλύπτουν νέες, απολαμβάνοντας έτσι την χαρά της άθλησης και της δημιουργίας. Μαζικός Αθλητισμός σημαίνει κίνηση, παιχνίδι, άσκηση και μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ύπαιθρο, στα πάρκα, στις παραλίες, στις πλατείες, στους δρόμους, στις πόλεις και στα χωριά. Συντελεί στην βελτίωση της υγείας των πολιτών, στην καλύτερη ποιότητα ζωής, στην κοινωνικοποίηση των ατόμων και αφορά όλους τους πολίτες και χρήζει δημόσιας αποδοχής.




Σήμερα, τα προγράμματα Μαζικής άθλησης υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία, σε 614 Δήμους και Κοινότητες και είναι κατανεμημένα σε γενικά, ειδικά, πρότυπα και καινοτόμα αλλά και διαφοροποιημένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές απαιτήσεις και ικανότητες των συμμετεχόντων.
 Γενικά προγράμματα



*          Άσκηση  και Προσχολική ηλικία


 

*          Αθλητισμός
και παιδί


*          Άσκηση Ενηλίκων

(

*          Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία


*          Άσκηση στην Παιδική Ηλικία


 

*          Άσκηση στην Εφηβική Ηλικία


*          Άθληση και Γυναίκα


 

*          Διάφορα

         

Άσκηση στην προσχολική ηλικία


 Όταν το άτομο από μικρή ηλικία συμμετέχει σε κινητικές δραστηριότητες, έχει περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσει τέτοιου είδους δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής του. Τα νήπια μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες, να αναζητήσουν την αυτονομία και την αυτάρκεια με ομάδες συνομήλικων, να αναπτύξουν την δημιουργική τους φαντασία μέσα από το παιχνίδι και να ζήσουν την περιπέτεια. Το παιχνίδι αποτελεί για τα παιδιά δραστηριότητα έντονης κινητικότητας και μοναδικής εμπειρίας.      



Πρόγραμμα άσκησης στην προσχολική ηλικία


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών


*          στα νηπιαγωγεία 

*          σε παιδικές χαρές

*          σε παιδότοπους

Στόχοι του προγράμματος:


*          δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων

*          ανάπτυξη της δημιουργίας και της φαντασίας
*          ανεξαρτησία 
*          αίσθημα επιτυχίας και επιβράβευσης
*          αυτονομία

*          ψυχοκινητική αγωγή

α. Άσκηση στην παιδική ηλικία


β. Αθλητισμός και παιδί

 Στα πλαίσια των προγραμμάτων «Άθληση για Όλους» τα προγράμματα «άσκηση στην παιδική ηλικία» και «αθλητισμός και παιδί» βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση στο παιδικό πληθυσμό όπου η κινητική τους προσαρμοστικότητα, η σωματική και πνευματική τους διάπλαση καθώς επίσης ο αθλητικός χαρακτήρας και η αθλητική τους συνείδηση μπορούν να επιτευχθούν μέσα από το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους και να προωθήσουν την πρωτοβουλία τους.
Ο διαχωρισμός των προγραμμάτων σε δύο κατηγορίες έγκειται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα «αθλητισμός και παιδί» είναι πιο εξειδικευμένο από το «άσκηση στην παιδική ηλικία» αφού έχει κυρίως σαν στόχο να μυήσει τα παιδιά σε διάφορα διαδεδομένα αθλήματα ή μη. Το είδος των αθλητικών δραστηριοτήτων εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τις πολιτιστικές, κλιματολογικές, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και διαθέσιμες εγκαταστάσεις του τόπου διαμονής τους.        



Πρόγραμμα άσκησης στην παιδική ηλικία- αθλητισμός και παιδί 


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε παιδιά ηλικίας 6-12


*          σε χώρους άθλησης των Ο.Τ.Α

*          σε χώρους ψυχαγωγίας

*          σε πάρκα

Στόχοι του προγράμματος:


*          κινητικές εμπειρίες και δυναμική του σώματος

*          μύηση σε αθλητικές δραστηριότητες και δεξιότητες
*          αθλητική αγωγή
*          σωστή κινητική και φυσική ανάπτυξη των παιδιών
*          καλλιέργεια του «ευ αγωνίζεσθε»
*          πρόληψη εκφυλιστικών τάσεων και προώθηση ηθικών αξιών

*          επικοινωνία-φιλία-συνεργασία

 Άσκηση στην εφηβική ηλικία

Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι έτσι δομημένο ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις των σημερινών εφήβων λαμβάνοντας υπόψη το καθημερινό βεβαρημένο ωράριο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το άγχος των εξετάσεων ακόμα και την υπερ-επαναστατικότητα που διακρίνει τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητες με σκοπό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των εφήβων να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να τους απομακρύνουν από τις κακές συνήθειες της καθημερινότητας.

Οι έφηβοι αναζητούν να γίνουν μέλη κάποιας κοινωνικής ομάδας και να συνεργάζονται ομαδικά με την προϋπόθεση όμως τόσο η οικογένεια όσο και οι εκπαιδευτές του προγράμματος, να τους παροτρύνουν να συμμετέχουν διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποθαρρύνονται ή ακόμα και να εκφράζουν κάποια επιθετικότητα.         




Πρόγραμμα άσκησης στην εφηβική ηλικία


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε άτομα ηλικίας 12-18 ετών


*          σε χώρους άθλησης των Ο.Τ.Α

*          σε χώρους ψυχαγωγίας

*          σε πάρκα

Στόχοι του προγράμματος:


*          σωματική και ψυχική υγεία

*          αναψυχή
*          πρόκληση για συμμετοχή σε καινούργιες αθλητικές και φυσικές  δραστηριότητες
*          δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου

*          αθλητική παιδεία

Άσκηση ενηλίκων


 Το πρόγραμμα «άσκησης ενηλίκων» λόγω του ότι απευθύνεται σε ένα μεγάλο εύρος ηλικίας που ξεκινά από την ηλικία των 18 και επεκτείνεται μέχρι και πριν την τρίτη ηλικία περιλαμβάνει δραστηριότητες σύμφωνα με την χρονολογική αλλά και βιολογική τους ηλικία. Τα ενδιαφέροντα και οι ανησυχίες τους είναι διαφορετικές γι΄ αυτό και ο εκπαιδευτής του προγράμματος προσαρμόζει τέτοιου είδους δραστηριότητες που να προκαλούν το ενδιαφέρον του συμμετέχοντα.



Πρόγραμμα άσκησης ενηλίκων


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών


*          σε δημόσιους αθλητικούς χώρους

*          σε ελεύθερους χώρους αναψυχής

*          σε πάρκα, άλση

Στόχοι του προγράμματος:


*          βελτίωση της υγείας και της φυσικής ικανότητας

*          αναψυχή
*          απελευθέρωση από εντάσεις της καθημερινότητας
*          κοινωνικότητα

*          δημιουργία νέων ενδιαφερόντων

Άθληση και γυναίκα

    Το πρόγραμμα «αθλητισμός και γυναίκα» ήταν από τα πρώτα που βρήκε εφαρμογή στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού, με την ονομασία «Γυναίκα και Αθλητισμός-Κίνηση και ζωή». Ήταν μια πρόκληση για τη γυναίκα αφού η παράδοση ήθελε ο ρόλος της γυναίκας να περιορίζεται σε δραστηριότητες μόνο γύρω από το χώρο της οικογενειακής εστίας και της εργασίας. Η ενασχόληση της με τον αθλητισμό πρόβαλλε, είτε ως πολυτέλεια, είτε ως απαγόρευση. Παρ’ όλα αυτά όμως οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μαζικού Αθλητισμού και περίπου 60.000 γυναίκες συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
 Πρόκειται ακόμα και σήμερα για το μεγαλύτερο σε εύρος δομημένο πρόγραμμα και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε 614 δήμους και κοινότητες της χώρας. Το περιεχόμενο του έχει εμπλουτιστεί με μεγάλη ποικιλία αθλητικών και κινητικών δραστηριοτήτων όπως αεροβική, χορός, αθλοπαιδιές, γυμναστική, ακόμα και με δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο. Έτσι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν ανάλογα με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους.    



Πρόγραμμα άθλησης και γυναίκα


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε γυναίκες


*          σε αθλητικούς χώρους

*          σε ελεύθερους χώρους αναψυχής

*          στην ύπαιθρο

Στόχοι του προγράμματος:


*          βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας 

*          κινητική αναψυχή
*          βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης
*          κοινωνικότητα

*          μείωση του καθημερινού άγχους 

Άσκηση στην τρίτη ηλικία

 Στην ηλικία της συνταξιοδότησης τα άτομα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και την ανάγκη να τον αξιοποιήσουν δημιουργικά  προκειμένου να νιώθουν  ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Το πρόγραμμα «άσκηση στην τρίτη ηλικία» λειτουργεί με εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής και εφαρμόζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει κινητικές δραστηριότητες αναψυχής  με ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα και έχει σαν σκοπό να προάγει την φυσική ικανότητα των ατόμων και να συντελέσει στην διατήρηση της υγείας τους.




Στόχοι του προγράμματος:



Πρόγραμμα άσκησης στην τρίτη ηλικία


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών


*          στα ΚΑΠΗ

*          σε χώρους αναψυχής των Ο.Τ.Α

Στόχοι του προγράμματος:


*          βελτίωση της βιολογικής, ψυχολογικής και πνευματικής ικανότητας

*          πρόληψη ασθενειών
*          αναψυχή

*          κοινωνικότητα-συντροφικότητα


*          βελτίωση της υγείας και της φυσικής ικανότητας

*          ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων
*          αναψυχή
*          κοινωνικότητα

*          δημιουργία νέων ενδιαφερόντων




 

Καινοτόμα προγράμματα


Καινοτόμα προγράμματα χαρακτηρίζονται τα προγράμματα εκείνα που στηρίζονται στη δημιουργικότητα και στη φαντασία των φορέων αλλά και των ίδιων των αθλουμένων. Πρόκειται για μη δομημένα προγράμματα, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, που πραγματοποιούνται σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Οι κύριες δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τα προγράμματα αυτά είναι:
*        οι πεζοπορίες
*        η ορειβασία
*        η ορεινή ποδηλασία
*        η αναρρίχηση
*        το χειμερινό και θαλάσσιο σκι
*          τα αθλητικά φεστιβάλ
                Οι αθλούμενοι συμμετέχοντας στις δραστηριότητες αυτές, έχουν η δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν, να αθληθούν αλλά και να αναπτύξουν νέες αθλητικές δράσεις.


 

Πρότυπα προγράμματα


Στα πλαίσια της φαντασίας και της δημιουργίας υλοποιούνται και τα πρότυπα προγράμματα όπου αφορούν ομάδες πληθυσμού που συγκυριακά ή για λόγους επιβίωσης βρίσκονται σε μια πόλη και σε ικανό δυναμικό για να δημιουργηθεί ένα τμήμα άθλησης. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα καρδιοπάθειας, προβλήματα νεφρών, σε έγκυες γυναίκες, αλλά και σε άτομα που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την φυσική αλλά και ψυχική τους υγεία μετά από ένα ατύχημα. Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό.


 

Προγράμματα μικρής διάρκειας

 

 

Πρόκειται για προγράμματα που ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση των δήμων εφαρμόζονται χειμερινές και καλοκαιρινές περιόδους   σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένη διάρκεια. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως:
*        χιονοδρομίες
*        χειμερινό και θαλάσσιο σκι
*        ιστιοπλοία
*        ναυταθλητισμός
*        ορειβασία-πεζοπορία
*        ορειβατική ποδηλασία
Ειδικά προγράμματα