powered by Surfing Waves

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Στους δήμους η ευθύνη του Προγράμματος "Άθληση για Όλους"

Στους Ο.Τ.Α. η ευθύνη του Προγράμματος Άθληση για Όλους
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού της Α' Αθηνών του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, με θέμα την ασφάλιση των γυμναστών, που εργάζονται στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους», μέσω των ΟΤΑ, την αργοπορία στην πληρωμή τους, καθώς και γενικότερα, τα εργασιακά δικαιώματά τους, τόνισε πως, αποκλειστική αρμοδιότητα όλων των ανωτέρω είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Ειδικά για φέτος, εγκρίναμε δαπάνες ύψους δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ, για την συγχρηματοδότηση των Προγραμμάτων, καθώς και 1.364 θέσεις για την πρόσληψη από Φορείς όπως οι ΟΤΑ, πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Σύμφωνα με το νόμο, οι Φορείς, δηλαδή εν προκειμένω οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη σύναψη των συμβάσεων και τη μισθοδοσία αυτού του προσωπικού.
Συγκεκριμένα, διαβάζω τι αναφέρει ο νόμος:
«Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προτείνει τις θέσεις των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους», που υλοποιούν οι Φορείς - Ο.Τ.Α., σύμφωνα με το Οργανωτικό Πλαίσιο που αυτή εκδίδει. 
Για την έγκριση της πρόσληψης του προσωπικού αυτού και την κατανομή των εγκεκριμένων θέσεων ανά Φορέα (μετά από τα αιτήματα που έχουν υποβάλει) εκδίδεται ΚΥΑ». 
Όσοι επιλέγονται για να εργαστούν στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» υπογράφουν σύμβαση εργασίας με το Φορέα υλοποίησης του Προγράμματος δηλαδή τους ΟΤΑ, στην οποία καθορίζεται η ωριαία αποζημίωση βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Η επιλογή δηλαδή της συγκεκριμένης σχέσης εργασίας, μεταξύ των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σχετικοί νόμοι, είναι ευθύνη των συγκεκριμένων Φορέων. Όπως επίσης, πρέπει να το επισημάνω κι αυτό, ευθύνη των ΟΤΑ είναι και η απορρόφηση των θέσεων που έχουν εγκριθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» τόνισε ο κ. Ανδριανός, απαντώντας στην κα. Λιάνα Κανέλη και συνέχισε:
«Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει υπάρξει καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παραβιάσεις των διατάξεων του νόμου, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» των ΟΤΑ.
Μερικές φορές υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην καταβολή των κονδυλίων, ακριβώς μέχρι να σταλούν από τους ΟΤΑ τα σχετικά στοιχεία και να ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες της ΓΓΑ, ότι έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα, τόσο από τις διατάξεις του Οργανωτικού Πλαισίου, όσο και από τις ισχύουσες γενικά διατάξεις της νομοθεσία».


προγράμματα «Άθληση για Όλους»

Τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», ξεκινώντας το 1983 με την ονομασία «Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός», καλούν όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας και ικανότητας να συμμετέχουν ελεύθερα σε κάθε αθλητική δραστηριότητα ή ακόμα και να ανακαλύπτουν νέες, απολαμβάνοντας έτσι την χαρά της άθλησης και της δημιουργίας. Μαζικός Αθλητισμός σημαίνει κίνηση, παιχνίδι, άσκηση και μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ύπαιθρο, στα πάρκα, στις παραλίες, στις πλατείες, στους δρόμους, στις πόλεις και στα χωριά. Συντελεί στην βελτίωση της υγείας των πολιτών, στην καλύτερη ποιότητα ζωής, στην κοινωνικοποίηση των ατόμων και αφορά όλους τους πολίτες και χρήζει δημόσιας αποδοχής.




Σήμερα, τα προγράμματα Μαζικής άθλησης υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία, σε 614 Δήμους και Κοινότητες και είναι κατανεμημένα σε γενικά, ειδικά, πρότυπα και καινοτόμα αλλά και διαφοροποιημένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές απαιτήσεις και ικανότητες των συμμετεχόντων.
 Γενικά προγράμματα



*          Άσκηση  και Προσχολική ηλικία


 

*          Αθλητισμός
και παιδί


*          Άσκηση Ενηλίκων

(

*          Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία


*          Άσκηση στην Παιδική Ηλικία


 

*          Άσκηση στην Εφηβική Ηλικία


*          Άθληση και Γυναίκα


 

*          Διάφορα

         

Άσκηση στην προσχολική ηλικία


 Όταν το άτομο από μικρή ηλικία συμμετέχει σε κινητικές δραστηριότητες, έχει περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσει τέτοιου είδους δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής του. Τα νήπια μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες, να αναζητήσουν την αυτονομία και την αυτάρκεια με ομάδες συνομήλικων, να αναπτύξουν την δημιουργική τους φαντασία μέσα από το παιχνίδι και να ζήσουν την περιπέτεια. Το παιχνίδι αποτελεί για τα παιδιά δραστηριότητα έντονης κινητικότητας και μοναδικής εμπειρίας.      



Πρόγραμμα άσκησης στην προσχολική ηλικία


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών


*          στα νηπιαγωγεία 

*          σε παιδικές χαρές

*          σε παιδότοπους

Στόχοι του προγράμματος:


*          δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων

*          ανάπτυξη της δημιουργίας και της φαντασίας
*          ανεξαρτησία 
*          αίσθημα επιτυχίας και επιβράβευσης
*          αυτονομία

*          ψυχοκινητική αγωγή

α. Άσκηση στην παιδική ηλικία


β. Αθλητισμός και παιδί

 Στα πλαίσια των προγραμμάτων «Άθληση για Όλους» τα προγράμματα «άσκηση στην παιδική ηλικία» και «αθλητισμός και παιδί» βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση στο παιδικό πληθυσμό όπου η κινητική τους προσαρμοστικότητα, η σωματική και πνευματική τους διάπλαση καθώς επίσης ο αθλητικός χαρακτήρας και η αθλητική τους συνείδηση μπορούν να επιτευχθούν μέσα από το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους και να προωθήσουν την πρωτοβουλία τους.
Ο διαχωρισμός των προγραμμάτων σε δύο κατηγορίες έγκειται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα «αθλητισμός και παιδί» είναι πιο εξειδικευμένο από το «άσκηση στην παιδική ηλικία» αφού έχει κυρίως σαν στόχο να μυήσει τα παιδιά σε διάφορα διαδεδομένα αθλήματα ή μη. Το είδος των αθλητικών δραστηριοτήτων εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τις πολιτιστικές, κλιματολογικές, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και διαθέσιμες εγκαταστάσεις του τόπου διαμονής τους.        



Πρόγραμμα άσκησης στην παιδική ηλικία- αθλητισμός και παιδί 


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε παιδιά ηλικίας 6-12


*          σε χώρους άθλησης των Ο.Τ.Α

*          σε χώρους ψυχαγωγίας

*          σε πάρκα

Στόχοι του προγράμματος:


*          κινητικές εμπειρίες και δυναμική του σώματος

*          μύηση σε αθλητικές δραστηριότητες και δεξιότητες
*          αθλητική αγωγή
*          σωστή κινητική και φυσική ανάπτυξη των παιδιών
*          καλλιέργεια του «ευ αγωνίζεσθε»
*          πρόληψη εκφυλιστικών τάσεων και προώθηση ηθικών αξιών

*          επικοινωνία-φιλία-συνεργασία

 Άσκηση στην εφηβική ηλικία

Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι έτσι δομημένο ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις των σημερινών εφήβων λαμβάνοντας υπόψη το καθημερινό βεβαρημένο ωράριο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το άγχος των εξετάσεων ακόμα και την υπερ-επαναστατικότητα που διακρίνει τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητες με σκοπό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των εφήβων να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να τους απομακρύνουν από τις κακές συνήθειες της καθημερινότητας.

Οι έφηβοι αναζητούν να γίνουν μέλη κάποιας κοινωνικής ομάδας και να συνεργάζονται ομαδικά με την προϋπόθεση όμως τόσο η οικογένεια όσο και οι εκπαιδευτές του προγράμματος, να τους παροτρύνουν να συμμετέχουν διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποθαρρύνονται ή ακόμα και να εκφράζουν κάποια επιθετικότητα.         




Πρόγραμμα άσκησης στην εφηβική ηλικία


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε άτομα ηλικίας 12-18 ετών


*          σε χώρους άθλησης των Ο.Τ.Α

*          σε χώρους ψυχαγωγίας

*          σε πάρκα

Στόχοι του προγράμματος:


*          σωματική και ψυχική υγεία

*          αναψυχή
*          πρόκληση για συμμετοχή σε καινούργιες αθλητικές και φυσικές  δραστηριότητες
*          δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου

*          αθλητική παιδεία

Άσκηση ενηλίκων


 Το πρόγραμμα «άσκησης ενηλίκων» λόγω του ότι απευθύνεται σε ένα μεγάλο εύρος ηλικίας που ξεκινά από την ηλικία των 18 και επεκτείνεται μέχρι και πριν την τρίτη ηλικία περιλαμβάνει δραστηριότητες σύμφωνα με την χρονολογική αλλά και βιολογική τους ηλικία. Τα ενδιαφέροντα και οι ανησυχίες τους είναι διαφορετικές γι΄ αυτό και ο εκπαιδευτής του προγράμματος προσαρμόζει τέτοιου είδους δραστηριότητες που να προκαλούν το ενδιαφέρον του συμμετέχοντα.



Πρόγραμμα άσκησης ενηλίκων


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών


*          σε δημόσιους αθλητικούς χώρους

*          σε ελεύθερους χώρους αναψυχής

*          σε πάρκα, άλση

Στόχοι του προγράμματος:


*          βελτίωση της υγείας και της φυσικής ικανότητας

*          αναψυχή
*          απελευθέρωση από εντάσεις της καθημερινότητας
*          κοινωνικότητα

*          δημιουργία νέων ενδιαφερόντων

Άθληση και γυναίκα

    Το πρόγραμμα «αθλητισμός και γυναίκα» ήταν από τα πρώτα που βρήκε εφαρμογή στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού, με την ονομασία «Γυναίκα και Αθλητισμός-Κίνηση και ζωή». Ήταν μια πρόκληση για τη γυναίκα αφού η παράδοση ήθελε ο ρόλος της γυναίκας να περιορίζεται σε δραστηριότητες μόνο γύρω από το χώρο της οικογενειακής εστίας και της εργασίας. Η ενασχόληση της με τον αθλητισμό πρόβαλλε, είτε ως πολυτέλεια, είτε ως απαγόρευση. Παρ’ όλα αυτά όμως οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μαζικού Αθλητισμού και περίπου 60.000 γυναίκες συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
 Πρόκειται ακόμα και σήμερα για το μεγαλύτερο σε εύρος δομημένο πρόγραμμα και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε 614 δήμους και κοινότητες της χώρας. Το περιεχόμενο του έχει εμπλουτιστεί με μεγάλη ποικιλία αθλητικών και κινητικών δραστηριοτήτων όπως αεροβική, χορός, αθλοπαιδιές, γυμναστική, ακόμα και με δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο. Έτσι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν ανάλογα με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους.    



Πρόγραμμα άθλησης και γυναίκα


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε γυναίκες


*          σε αθλητικούς χώρους

*          σε ελεύθερους χώρους αναψυχής

*          στην ύπαιθρο

Στόχοι του προγράμματος:


*          βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας 

*          κινητική αναψυχή
*          βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης
*          κοινωνικότητα

*          μείωση του καθημερινού άγχους 

Άσκηση στην τρίτη ηλικία

 Στην ηλικία της συνταξιοδότησης τα άτομα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και την ανάγκη να τον αξιοποιήσουν δημιουργικά  προκειμένου να νιώθουν  ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Το πρόγραμμα «άσκηση στην τρίτη ηλικία» λειτουργεί με εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής και εφαρμόζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει κινητικές δραστηριότητες αναψυχής  με ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα και έχει σαν σκοπό να προάγει την φυσική ικανότητα των ατόμων και να συντελέσει στην διατήρηση της υγείας τους.




Στόχοι του προγράμματος:



Πρόγραμμα άσκησης στην τρίτη ηλικία


Απευθύνεται:


Υλοποιείται:


*          σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών


*          στα ΚΑΠΗ

*          σε χώρους αναψυχής των Ο.Τ.Α

Στόχοι του προγράμματος:


*          βελτίωση της βιολογικής, ψυχολογικής και πνευματικής ικανότητας

*          πρόληψη ασθενειών
*          αναψυχή

*          κοινωνικότητα-συντροφικότητα


*          βελτίωση της υγείας και της φυσικής ικανότητας

*          ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων
*          αναψυχή
*          κοινωνικότητα

*          δημιουργία νέων ενδιαφερόντων




 

Καινοτόμα προγράμματα


Καινοτόμα προγράμματα χαρακτηρίζονται τα προγράμματα εκείνα που στηρίζονται στη δημιουργικότητα και στη φαντασία των φορέων αλλά και των ίδιων των αθλουμένων. Πρόκειται για μη δομημένα προγράμματα, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, που πραγματοποιούνται σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Οι κύριες δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τα προγράμματα αυτά είναι:
*        οι πεζοπορίες
*        η ορειβασία
*        η ορεινή ποδηλασία
*        η αναρρίχηση
*        το χειμερινό και θαλάσσιο σκι
*          τα αθλητικά φεστιβάλ
                Οι αθλούμενοι συμμετέχοντας στις δραστηριότητες αυτές, έχουν η δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν, να αθληθούν αλλά και να αναπτύξουν νέες αθλητικές δράσεις.


 

Πρότυπα προγράμματα


Στα πλαίσια της φαντασίας και της δημιουργίας υλοποιούνται και τα πρότυπα προγράμματα όπου αφορούν ομάδες πληθυσμού που συγκυριακά ή για λόγους επιβίωσης βρίσκονται σε μια πόλη και σε ικανό δυναμικό για να δημιουργηθεί ένα τμήμα άθλησης. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα καρδιοπάθειας, προβλήματα νεφρών, σε έγκυες γυναίκες, αλλά και σε άτομα που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την φυσική αλλά και ψυχική τους υγεία μετά από ένα ατύχημα. Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό.


 

Προγράμματα μικρής διάρκειας

 

 

Πρόκειται για προγράμματα που ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση των δήμων εφαρμόζονται χειμερινές και καλοκαιρινές περιόδους   σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένη διάρκεια. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως:
*        χιονοδρομίες
*        χειμερινό και θαλάσσιο σκι
*        ιστιοπλοία
*        ναυταθλητισμός
*        ορειβασία-πεζοπορία
*        ορειβατική ποδηλασία
Ειδικά προγράμματα

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.